We are play. Design pentru expoziția „Diploma Show 2022”

Proiect, text: Maria Duda, Alexandru Belenyi
Foto: Roald Aron, Maria Duda

Pentru noi Diploma e, înainte de festival sau recunoaștere birocratică, o celebrare a absolvenților, a pășirii lor dintr-o lume relativ controlată, ghidată, în alta mai difuză, mai largă, ca o intersecție cu contururi și tumult de voci necunoscute. Credem că vulnerabilitatea expunerii crezurilor tinere trebuie acompaniată cu onestitate și un dram de joacă, și prin urmare am căutat să oferim operelor lor suportul fizic minim pentru a-și guverna singure relațiile cu spațiul Combinatului Fondului Plastic și cu publicul.

Am reutilizat cele aproape 300 de module, proiectate inițial de arhitectul Attila Kim pentru a realiza eșafodaje transparente, rame ale planșelor, tablourilor, pânzelor, cărților, obiectelor. Primul dintre aceste eșafodaje, în galeria Senat, este un zid de 25 de metri lungime pe 4.80 înălțime, panotat renascentist ca un perete de palazzo venețian, urmat de o lentilă concavă ce suprapune planuri de lucrări, jucându-se cu perspectivele publicului. Zidului i se adaugă ludic o canapea supradimensionată gonflabilă, ce răspunde oricărei atingeri și mișcări. Pe lângă canapea există și o scară mobilă cu platformă ce glisează silențios de-a lungul unei șine.

 

IMG_8124*foto: Roal Aron

 

*foto: Roal Aron

 

Ambele încurajează trândăvia și contemplarea pe îndelete a artei expuse: canapeaua în mod colectiv, cu ocheane puse la dispoziția celor ce se lasă pierduți printre pernele de cauciuc șuierător, scara în mod individual, ca un comandant sau un bibliotecar ce își caută poziția pentru a se ridica la nivelul exponatelor. Răspândite ortogonal și uniform în celelalte spații sunt eșafodajele individuale de expunere, fronturi echivalente pentru strecurat, privit, apropiat de artă.

În curte, rămân urmele parcelarului experiment de la RDW – transformare a Combinatului în mini-oraș organizat de locuri de parcare și traversare. Reînnoită pentru Diploma este camera de dimensiunea unui loc de parcare (12.5 mp), ce a primit de data aceasta și un acoperiș, devenind o galerie de artă cu aspirații de permanență. Pe pereții ei sunt agățate confesiunile absolvenților legate de propriile proiecte, de vise, de temeri, de cum trăiesc, simt și cred în artă și în ei înșiși.

Le mulțumim.

*foto: Maria Duda

debaza.ro

institute.ro/diploma-2022

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut