Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Urboteca Podcast – Sezonul 1. Nevoia de schimbare transpusă în acțiune

Aceasta a fost ideea comună care a reieșit din cele 10 teme diferite de discuție și 13 episoade ale primului sezon din Urboteca Podcast.

Text: Ruxandra Mocanu

Invitații cu care am povestit, inițiativele despre care s-a discutat, proiectele sau evenimentele sunt reflexia acestui “nestat” pe margine. Sunt exemple minunate de ba se poate, chiar dacă sunt atâtea condiții potrivnice, resursele insuficiente, birocrația anevoioasă, mentalități înțepenite.

Am reunit astfel o colecție de exemple care pot da curaj și altora și de la care chiar se poate învăța, colecție pe care intenționăm să o continuăm în Sezonul 2.

Vom continua să adăugăm teme noi, cum ar fi evenimente urbane în spațiul public în timpul pandemiei, concursuri de arhitectură, publicații pentru educație și învățare. În egală măsură vom continua unele teme deschise în Sezonul 1 cu noi abordări, spre exemplu locuire, unde vom explora subiecte legate de locuirea alternativă, microintervenții (little improvements) în spațiul public.

Proiectul s-a născut dintr-o asociere fericită a programului URBOTECA (un program de pedagogie urbană care ajunge la specialiști, administrație, cetățeni) cu interesul și preferința Oanei Pavăl pentru formatul de podcast, tot mai consumat și la noi. Oana este membru activ al Asociației pentru Tranziție Urbană și al programului URBOTECA, dar și iubitoare de radio, astfel ea a intuit foarte bine că un podcast poate fi un instrument bun pentru pedagogie urbană prin storytelling / broadcasting al experiențelor în, cu, pentru mediul construit și oraș.

Tot în spiritul nevoii de schimbare transpusă în acțiune, Oana a transformat ideea ei într-un proiect concret, a mobilizat o echipă și parteneri în jurul acestei idei și astfel a luat naștere Sezonul 1 al URBOTECA Podcast, un proiect cultural sprijinit de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură, realizat în parteneriat de A.T.U. – Asociația pentru Tranziție Urbană, Asociația PLUSMINUS și Asociația IDEILAGRAM.

O abordare puțin atipică dar foarte potrivită a fost alegerea mai multor gazde pentru temele Sezonului 1. În echipa extinsă a Urbotecii, în Asociația pentru Tranziție Urbană și în echipa IDEILAGRAM sunt oameni cu expertiză mult mai apropiată de unele dintre temele discutate (abordarea va fi similară și în sezonul 2, cu mici modificări ale formatului), a fost o idee bună să putem integra și perspectiva și experiența lor în realizarea episoadelor. “Asta însă a fost posibil fiindcă există o dinamică favorabilă și suficientă flexibilitate și înțelegere ca să putem lucra așa”, spune Oana, zâmbind la final de sezon.

 

O trecere în revistă a Sezonului 1 (aici puteți vedea și câteva imagini din timpul interviurilor) a cuprins 10 teme de discuție în care am dezbătut împreună cu invitații noștri subiecte legate de patrimoniul arhitectural, balnear și industrial (ep 1, 2 și 10), despre spațiul public, dezbatere și participare publică (ep 3, 4,9), despre locuire (ep 5 – 2 părți), integrare socială și design incluziv (ep 6), educație (ep 7) și despre râuri în orașe (ep. 8 care a inclus 2 părți).

În topul preferințelor s-a plasat Herculane Project, primul episod din sezon a fost cel mai ascultat episod, urmat de cel legat de locuire cu Andra Mitia Dumitru și Andrei Răzvan Voinea.

Episoadele au fost găzduite de Oana Pavăl (ep 2, 4, 8 si 10), Ilinca Păun Constantinescu (ep. 1 și 6), Andra Mitia Dumitru (ep 5), Vera Maria (ep 3 și 7) și Daniela Calciu (ep. 9).

Feedback-ul primit ne-a încurajat să continuăm seria dezbaterilor în Sezonul 2, care va fi de asemenea un proiect cultural sprijinit de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură și pe care îl vom realiza alături de A.T.U. – Asociația pentru Tranziție Urbană, Asociația IDEILAGRAM, Zeppelin și Asociația PLUSMINUS.

Putem schimba lumea cu un podcast? Nu, dar putem planta niște semințe de schimbare sau măcar de motivație și spera cu unele vor prinde.

Sezonul 1 poate fi ascultat pe mai multe platforme, toate detaliile aici: urboteca.ro/urboteca-podcast

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut