Cutia cu articole

Ţesut şi pixeli. OMA: Timmerhuis, Rotterdam

Proiect: OMA
Text: Corina Laza și Ştefan Tuchilă
Foto: Ossip van Duivenbode, Sebastian van Damme, Ştefan Tuchilă

Centrul Rotterdamului expune la o scara mai mică delirul de asocieri contradictorii care defineşte imaginea oraşului în totalitate. Din haosul şi cacofonia generală se detaşează un oraş experimental dictat de gesturi şi evenimente. Hipnotizat de contraste la tot pasul, începi să accepţi aparenta lipsă de armonie şi să recunoşti potenţialul unui oraş care a redefinit urbanismul modernist postbelic şi pe cel contemporan.

O clădire atrage atenţia în particular, nu prin gestul demonstrativ, ci, în mod cu totul surprinzător, prin inserţia conştientă şi articularea exemplară a unui ţesut conflictual. Timmerhuis, o clădire mixtă realizată de OMA în 2015, e în contradicţie cu starhitectura şi proiectele delirante de tip Orientul Mijlociu sau China (dar şi Londra), dar şi foarte diferită de De Rotterdam (tot OMA, 2013), noul simbol impunător al oraşului.

02_b_stefan_tuchila_k3_4111© Ștefan Tuchilă

Timmerhuis reiese din alăturarea fostelor birouri municipale realizate în anii ’50 şi a unei structuri pixelate din metal şi sticlă (jumătăţi de cuburi de 7.2 m × 7.2 m × 3.6 m).

 

04_a-timmerhuis_photo-sebastian-van-damme© Sebastian van Damme

Ansamblul depăşeşte 48.000 metri pătraţi şi reuşeşte să asocieze în aceeaşi tramă repetitivă un muzeu, spaţii comerciale, restaurante, birouri şi locuinţe.

 

01_a_04-timmerhuis_-photo-ossip-van-duivenbode© Ossip van Duivenbode

Parterul împacă funcţiunile de mai sus prin eliberarea spaţiului şi crearea unor pasaje ce articulează diferitele noduri de circulaţie verticală, dar şi străzile ce delimitează construcţia.

 

05_stefan_tuchila_k3_4126© Ștefan Tuchilă

Ansamblul se organizează în jurul a două atriumuri care expun osatura metalică.

 

09_a-timmerhuis_-photo-ossip-van-duivenbode© Ossip van Duivenbode

Ideea de tramă repetitivă şi flexibilă nu pare să-şi fi epuizat resursele, Timmerhuis surprinde prin diversitatea spaţiilor ce domină şi chiar anulează structura uniformă. Fiecare etaj are particularitatea lui, începând cu parterul public, etajele 1-5 dedicate birourilor municipale şi etajele 6-15 rezervate locuinţelor.plan-etaj3plan etaj 3

plan-etaj-7plan etaj 7

 

Retragerile şi avansările permit racordări subtile şi flexibile la clădirea existentă sau la situaţiile urbane, de la volume monumentale la ruperi de scară, de la definirea de fronturi la continuarea, prin pasajul monumental, de la nivelurile inferioare, care continuă una dintre străzile existente.

 

07_stefan_tuchila_k3_4147© Ștefan Tuchilă

Clădirea apare ca un nor pixelizat de sticlă, volumul îşi pierde imaginea compactă odată ce locuinţele absorb trama, şi o serie de terase succesive ocupă spaţiul eliberat de cuburi. O altă imagine se detaşează din jocul de plin şi gol al ultimelor etaje: sugestia unor containere suprapuse ce aduce aminte de istoricul industrial şi portuar al oraşului.

 

timmerhuis_model-structure-oma

O exigenţă suplimentară se adaugă performanţelor atinse de Timmerhuis: cea mai performantă certificare de sustenabilitate tradusă prin folosirea unui sistem de captare a aerului cald sau rece din atrium şi a reutilizării lui în funcţie de nevoile clădirii. În plus, tripla faţadă de sticlă asigură o izolaţie ultraperformantă ce limitează consumul de energie. În mod semnificativ, autorii au colaborat cu un megastar al inovaţiei în sustenabilitate, biroul Werner Sobek Green Technologies.

 

13_a-timmerhuis_photo-sebastian-van-damme© Sebastian van Damme

Reuşita Timmerhuis depăşeşte superlativele tehnice sau energetice. Ceea ce m-a surprins atunci când am fost acolo e prezenţa sa în oraş, senzaţia că o clădire poate să alimenteze şi să susţină dialogul într-un sit în care comunicarea nu pare să fi fost o resursă exploatabilă. Fascinaţia lui Rem Koolhaas pentru metropola americană şi complexitate se combină aici cu o logică a clădirii ce devine ţesut urban.

timmerhuis_diagram-oma

Timmerhuis este rezoluţia OMA în faţa exceselor şi a gesturilor extravagante, este antidotul propriilor mari proiecte contestate din ultimii ani (în mare parte, în afara Europei) şi puţin aer proaspăt în atmosfera încărcată şi hipnotizantă a Rotterdamului.

 

Info și credite
Perioadă: 2009–2015
Client: Stadsontwikkeling Rotterdam
Buget: aprox. €100 millioane
Program: birouri (25 400 m2, existente şi noi), locuire (12.000 m2; 84 apartmente), expunere (1.630 m2), comerţ (2.070 m2), parcking subteran (3 900 m2, 120 locuri)
Certificare: BREEAM**** Excellent Sustainability
Partener responsabil: Reinier de Graaf, Rem Koolhaas
Asociat responsabil: Alex de Jong, Katrien van Dijk
Arhitect local, consultant costuri: ABT
Structură: Pieters Bouwtechniek
Instalaţii: Deerns Raadgevende Ingenieurs

Autori: and