Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Roșia Montană în șantier

Roșia Montană nu mai apare așa des pe prima pagină, dar se întâmplă lucruri. Multe bune și unele foarte rele. Prietenii de la Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie au scris un articol despre proiecte entuziasmante de restaurare, despre probleme și îngrijorări. Mai mult ca oricând, un loc spendid și complicat și o comunitate remarcabilă au nevoie de noi. (Zeppelin)

Text, foto: Asociația ARA

După momentul UNESCO

Despre Roșia Montană s-au scris mii de pagini, în special în jurul controversei legate de resursele sale minerale, cunoscute din antichitate. S-a scris mult și s-a discutat, cu precădere în ultimii ani, și despre resursele sale cu adevărat durabile: patrimoniul, comunitatea, cadrul natural absolut fabulos în care se dezvoltă de mai bine de două milenii acest târg apusean.

Această binevenită redirecționare a discursului și politicilor publice care se țes în jurul Roșiei Montane a fost prilejuită, fără dubiu, de includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, la 27 iulie 2021 – moment care, cel puțin pentru cei care înțeleg pe deplin importanța unei astfel de distincții și oportunități, poartă semnificația unui nou început, demult așteptat și binemeritat.

Pentru noi, membri Asociației ARA care din 2012 coordonăm programul Adoptă o Casă la Roșia Montană, o suită de intervenții asupra patrimoniului valoros al Roșiei Montane, includerea sitului în Lista Patrimoniului Mondial a însemnat și o diversificare (sau mai bine spus intensificare) a acțiunilor pe care le derulăm aici de mai bine de un deceniu. Am înțeles că un astfel de moment vine nu doar cu bucuria recunoașterii acestei valori, dar și cu presiunea și responsabilitatea de a fructifica la maxim oportunitățile pe care le deschide pentru comunitate, pentru patrimoniul de aici, pentru viitorul acestuia pe termen lung. Cu aceste gânduri am încheiat campania anului trecut, despre care am povestit pe larg pentru Zeppelin, aici.

Astfel, pe lângă intervențiile noastre „clasice” (pe care le vom detalia mai jos), am accelerat acțiunile de documentare pentru clădiri valoroase din sat dar și pentru elemente de peisaj – în speranța (și în cazul unora dintre ele cu certitudinea) că această documentare, relevare va fi un demers util pentru cei care vor dori să acceseze fonduri pentru lucrări de restaurare, reparații, intervenții de urgență. Alături de voluntarii programului, am pregătit și pus la dispoziție beneficiarilor, proprietari privați, culte sau administrația locală relevee și documentații de specialitate pentru 12 clădiri (biserici, case parohiale sau confesionale, clădiri în proprietate privată sau ale administrației locale) care anterior s-au aflat în programul nostru sau pentru care am derulat în anii trecuți activități de documentare.

Pe timpul verii, în cadrul campaniei din acest an, am realizat alte 8 relevee pentru clădiri ale administrației (în vederea pregătirii documentațiilor pentru accesarea fondurilor prin componenta 11 – Turism şi Cultură din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau ale proprietarilor privați din localitate, interesați să-și repare sau restaureze clădirile în viitorul apropiat. Tot împreună cu voluntarii prezenți în această vară la Roșia Montană am documentat elemente de peisaj – drumuri comunale tradiționale, pentru a veni în sprijinul administrației locale care are în pregătire documentațiile tehnice pentru lucrări de reparații pentru mai multe sectoare de drumuri din localitate.

Un alt element de noutate din acest an, pentru care trebuie să mulțumim comunității tinere din Roșia Montană pentru idee, susținere și pentru implementare, este realizarea în sistem design & build a unor elemente de mobilier urban, puncte de belvedere, afișaje, chioșcuri de informare etc. menite să înlesnească și să vină în întâmpinarea celor care descoperă Roșia Montană la pas sau în cadrul tururilor ghidate organizate de membri comunității. Aceste elemente sunt chiar acum în executare în atelierul din Roșia Montană și vor fi instalate, cel mai probabil, în a doua parte a lunii noiembrie.

Nu am neglijat nici lucrările noastre demarate în anii anteriori sau pe care le-am inițiat abia acum, odată cu finalizarea demersurilor de autorizare: fostul Cazionu („Casina”) din târgul satului, vechea Capelă („Capolnă”) din Cimitirul Romano-Catolic și lucrări finale la Lapidarium-ul Muzeului Mineritului din incinta fostei Întreprinderi Miniere.

„Capolna” din Cimitirul Romano-Catolic este o construcție specială prin modul de amplasare – deasupra unei cripte boltite și prin funcțiunea sa particulară, fiind utilizată în trecut ca spațiu pentru desfășurarea activităților școlii confesionale. Arhitectura sa de factură neoclasică, o plasează în aceeași atmosferă arhitecturală a ansamblului, marcată puternic de construcția amplă a Bisericii Romano Catolice din apropiere. Capela este o componentă importantă a nucleului confesional romano-catolic, compus și în prezent din biserică (nr. 549), casa parohială (nr. 317), fosta școală confesională (nr. 320) și amplul cimitir.

Capela se află într-un stadiu avansat de degradare, cu deteriorări accentuate în unele zone, care pot conduce în curând la agravări generale la nivelul întregii construcții. Sunt vizibile fisuri și fracturi în absida altarului, zona de acces în subsol este prăbușită aproape în întregime, iar la interior, degradările învelitorii au cauzat desprinderea unor zone ale plafonului navei.

 

În această vară am reușit să decapăm tencuielile de mortar de ciment, să realizăm și să montăm centurile metalice pentru zona absidei, pentru a împiedica accentuarea fracturilor mari din zidul estic.

 

 

Urmează lucrări ample la fundații, refacerea tencuielilor cu mortar de var, refacerea învelitorii, a finisajelor interioare și a mobilierului capolnei.

Fosta Casină din târgul istoric al satului – poate cea mai ambițioasă și complicată dintre intervențiile pe care le-am demarat la Roșia Montană prin programul Adoptă o Casă, casina a fost cândva plină de viață, un loc de care se leagă amintirile multor membri ai comunității locale și care zace abandonată de zeci de ani.

Fosta Casina din targul istoric al satului (11)

Construcția pentru evenimente culturale a fost edificată de Bartha Miklos în anul 1886, reprezentând un tip particular de edificare, o proprietate privată cu destinație publică. Clădirea reprezintă un tip particular funcțional și tipologic, întâlnit de obicei în ambient urban. Construcția a avut destinația de cazinou, cu două săli destinate jocurilor de noroc și alte spații pentru funcțiuni conexe – spațiu pentru servicii. De asemenea, spațiile erau utilizate pentru eveniment publice, concerte, spectacole de teatru sau proiecții de filme. După Naționalizare, clădirea a avut destinația de cămin cultural (Clubul Liber al Tineretului), cu spațiu pentru spectacole și proiecții de film. Spațiile orientate spre spațiul public au avut destinația de magazin și bufet.

Clădirea are o situație juridică complicată, dar chiar mai complicată se preconizează că va fi intervenția de restaurare. Fiind un ansamblu de mari dimensiuni, fondurile și volumul de muncă necesare vor fi unele considerabile. Dar, ca să avem ce restaura în viitorul apropiat, a fost important să stopăm cauzele evidente ale degradării clădirii, ceea ce am făcut în acest an: am acoperit zonele cu învelitoare lipsă, am rezidit sau realizat complet fundații în zonele în care lipseau sau erau grav destructurate, am înlocuit bârnele putrede ale zidurilor exterioare, am realizat un dren și colectarea pluvialelor la zona de contact cu casa vecină… dar mai este enorm de mult de lucru.

Unul dintre cele mai dragi proiecte pe care le-am derulăm în Roșia Montană: refacerea construcției de protecție a Lapidarium-ului Muzeului Mineritului din incinta fostei Întreprinderi Miniere. Lucrarea a debutat anul trecut, când am reușit să îndepărtăm amenajarea improprie aflată în paragină și să ridicăm structura nouă, din lemn și metal. 

Lapidarium-ul Muzeului Mineritului (12)

Anul acesta a venit rândul lucrărilor de refacere a taluzului înierbat, realizarea rigolelor, a acoperișului cu straturile sale speciale care să suporte vegetalul și să permită creșterea ierbii, a sistemelor de expunere pentru monumentele votive speciale (structura metalică pentru aedicula, platforma din lemn pentru expunerea fragmentelor mai mici etc.), s-au continuat lucrările de curățare și protejare a pietrelor funerare și votive, tratarea metalului și a lemnului. A fost cu peripeții, vremea ne-a provocat câteva daune în timpul lucrărilor, însă datorită voluntarilor care s-au mobilizat exemplar vara aceasta am reușit să finalizăm cu bine.

La finalul lunii trecute a fost realizată și recepția lucrărilor. Noi continuăm însă și avem două alte acțiuni pe care ne dorim să le finalizăm în acest punct anul acesta: montarea materialelor de prezentare, a panourilor explicative și lansarea ghidului dedicat acestui ansamblu, publicat la Editura ARA.

Este, cum spuneam, o lucrare specială, care s-a putut demara și concretiza grație implicării donatorilor și comunității locale, alături de care am organizat o campanie de strângere de fonduri la începutul anului trecut. Mulțumim voluntarilor care în ultimele două campanii au pus suflet și multă muncă în această lucrare, mulțumim donatorilor individuali, colaboratorilor noștri, partenerilor (RosiaMontana.Community Made in Roșia Montană Cabana Piatra Corbului – Roșia Montană Casa Petri Rosia Montana, Prietenii Roșiei Montane) și finanțatorilor programului nostru: AFCN și Ordinul Arhitecților din România.

Iar din programul acestei veri nu au lipsit atelierele demonstrative pentru publicul larg, tururile ghidate de specialitate, activitățile pentru copii, serile de film documentar și teatrul în aer liber – activități pe care în mod tradițional le organizam în cadrul Zilelor Patrimoniului dar care, în acest an, au fost parte a unui eveniment mai amplu, coordonat în parteneriat cu comunitatea locală: Roșia Montană ALIVE, o bucurie de mini-festival care a animat întreaga localitate în lunile iulie / august.

_________

Dar, pentru că vorbeam la început despre o schimbare de discurs generală, trebuie să menționăm că acest an a adus și primele investiții consistente în patrimoniu din partea statului, anume Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), care a lansat la finalul lui 2021 un apel tematic pentru lucrări de reparații la clădiri istorice din Roșia Montană. Au primit astfel finanțare prin apelul tematic 10 clădiri sau monumente din Roșia Montană (Galeria romană Orlea din cadrul Muzeului Mineritului, Casa confesională romano-catolică – „Casa Albă”, Biserica Unitariană, monumentul funerar al lui Simion Balint din cimitirul greco-catolic, 5 clădiri proprietate privată și căminul cultural din zona istorică centrală – finanțare obținută de Primăria Roșia Montană), alte două au primit sprijin pentru lucrări de intervenție de urgență (Bisericile romano-catolică și cea greco-catolică), iar pentru 2 monumente se întocmesc acum documentații tehnico-economice (Casa cantorului unitarian și fostul cinematograf – finanțare obținută de Primăria Roșia Montană), tot cu ajutorul unei finanțări din partea INP.

Detalii despre fiecare proiect în parte se găsesc pe pagina RosiaMontana.Community, asociația locală care și-a asumat coordonarea a 8 dintre acestea, pe pagina centrului de cercetași din Roșia Montană (partener în alte două proiecte) și pe site-urile și paginile administrației (în parteneriat cu școala locală) și beneficiarilor individuali.

Aceste 14 proiecte sunt în acest moment în plină desfășurare și se apropie cu pași repezi de finalizare. Într-un stadiu avansat se află și proiectul de restaurare a casei parohiale greco-catolice finanțat tot de INP prin Programul Național de Restaurare, program prin care urmează să fie restaurată și casa parohială reformată – aflată acum în procedură de atribuire a lucrărilor de execuție. Reamintim că sunt în lucru și documentațiile necesare finanțării lucrărilor pentru alte 8 clădiri prin PNRR, care vor demara, cel mai probabil, anul viitor.

 

Așadar, Roșia Montană este în șantier, în sfârșit!

Este un început foarte bun și este cazul să subliniem foarte apăsat câteva premiere:

  • este primul an în care Statul Român și-a asumat pași concreți, responsabili, pentru protejarea patrimoniului de la Roșia Montană. Felicitări INP și Ministerul Culturii!

  • este îmbucurător că administrația locală, Primăria și Consiliul Local Roșia Montană, au dat curs acestor oportunități și se numără printre beneficiarii apelurilor de finanțare.

  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) susține aceeași linie de dezvoltare, dovadă fiind sprijinul care este acordat prin PNRR.

  • pentru prima oară, comunitatea locală preia ferm chestiunea protejării patrimoniului, implicându-se activ și susținut în implementarea unui număr fără precedent de proiecte de intervenție.

__________________

Dar, pentru că mereu există un „dar”, trebuie să menționăm că ceea ce s-a început trebuie neapărat continuat. Vorbim de localitatea rurală din România cu cea mai mare concentrare de monumente și valori de patrimoniu, așadar aceste fonduri sunt o picătură într-un ocean. Fondul construit care necesită intervenții este mult mai numeros și aici trebuie luate măsuri îndrăznețe (normale într-o situație normală, dar știm că Roșia Montană nu s-a regăsit în acest scenariu) și cu adevărat responsabile și durabile:

1. Referindu-ne la intervențiile de recuperare a patrimoniului începute în acest an sunt un bun început. Este însă cazul să reamintim că o parte absolut covârșitoare a fondului construit valoros este în proprietatea Roșia Montană Gold Corporation, compania canadiană care a eșuat să obțină avizele legale pentru proiectul minier mamut și care acum se află în proces de arbitraj împotriva Statului Român. La „umbra” acestui arbitraj, statul român nu îndrăznește să inițieze nicio măsură de responsabilizare a proprietarului în raport cu obligațiile sale legale cu privire la patrimoniul pe care îl are în proprietate – vorbim de sute de clădiri – clasate individual sau parte a ansamblurilor și siturilor din Roșia Montană.

Tragem un semnal de alarmă și solicităm Guvernului, ministerelor de resort și instituțiilor cu atribuții în protejarea monumentelor istorice – la nivel local, regional și central – că cel mai mare proprietar de monumente istorice din Roșia Montană, RMGC, își lasă clădiri în paragină și nu e deranjat de nimeni, de teamă că acesta din urmă se va considera „hărțuit”… așadar, dacă vorbim de patrimoniu este important și obligatoriu să vorbim de clădirile acestea – ce se întâmplă cu ele, are proprietarul capacitatea și dorința de a le proteja cum îi cere legea românească sau nu? Și dacă nu, ce urmează, ce pași trebuie să facă Statul Român pentru protejarea lor? Cum putem ajuta?

 

 

2. Roșia Montană nu are de mai bine de 10 ani PUG.
Principalele unelte care să reglementeze și să faciliteze dezvoltarea zonei lipsesc la Roșia Montană. Nu există dorința ca acestea să fie implementate tocmai pentru că nu servesc interesului unui singur beneficiar: RMGC. În acest timp, toți membri comunității au de suferit și sunt lezați în dreptul lor legal de a dispune de proprietățile lor, de beneficiile pe care acestea le-ar putea aduce, de un trai normal, predictibil.
Nimic, nici arbitrajul internațional, nici nostalgia unor promisiuni fără acoperire, nu poate justifica un asemenea abuz, pentru ani la rând, într-una dintre localitățile din România cu un potențial de dezvoltare uriaș. Deblocarea acestei situații stă în egală măsură în mâinile Guvernului, ale Consiliului Județean și administrației locale.

3. Este necesară finalizarea cât mai rapidă, la nivelul Consiliului Județean Alba, a procedurilor de înființare a COUComitetul de organizare UNESCO constituit pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană, Monument istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial. La un an și jumătate de la înscrierea în Listă, pașii făcuți până acum sunt mult în urma unui calendar calibrat la nevoile reale ale sitului, care, reamintim, este înscris și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

4. Pe 2 octombrie a.c. a apărut o avarie la digul Tăului Mare – lac artificial, istoric, vechi de aproape 300 de ani, folosit în trecut la alimentarea rețelei de șteampuri de măcinat minereu. Evenimentul a antrenat măsuri speciale de punere în siguranță care au implicat golirea parțială a lacului și menținerea sa la un nivel scăzut până la găsirea unor soluții de refacere și de finanțare a acestor lucrări. Deja la nivelul comunității există o serioasă îngrijorare cu privire la calendarul acestor lucrări, iar temerea împărtășită de o mare parte a localnicilor este aceea că acest obiectiv va fi lăsat în paragină și că mult așteptata intervenție va întârzia mult și bine. Aici este nevoie de urgentarea la nivel de Guvern, prin toate ministerele și instituțiile implicate, a tuturor procedurilor de refacere a Tăului Mare de la Roșia Montană.
Menționăm aici că în Roșia Montană există mai multe astfel de lacuri istorice și toate au nevoie urgentă de intervenție (așa cum a fost identificată de Apele Române și cunoscută de autoritățile locale și județene) – iar aceasta nu este doar o problemă legată de conservarea patrimoniului, ci și de siguranță publică! 

 

 

Aceste 4 probleme, poate cele mai grave acum la Roșia Montană, deschid însă o listă lungă de teme care, odată abordate responsabil, ar putea schimba semnificativ fața acestei localități, binecuvântată cu un potențial uriaș, un patrimoniu într-adevăr unic și o comunitate harnică, dar al cărei destin este jucat la bursă de 30 de ani.

În ceea ce privește soarta patrimoniului și cea a comunității care îl moștenește și îl are în grijă, noi, Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, echipa programului Adoptă o Casă, rămânem fermi și implicați aici, în comunitate, alături de partenerii noștri, de voluntari, de meșterii locali și de colaboratorii împreună cu care reușim să facem o părticică din cele necesare în cel mai fabulos sit istoric pe care România îl are.

​​Tuturor celor curioși sau dornici să dea o mână de ajutor, le spunem că sunt mai mult decât bineveniți aici, în inima Apusenilor și că sprijinul lor este mereu apreciat.

Site: www.adoptaocasa.ro
Facebook:
fb.com/adoptaocasa
Podcast 2020/2021:
Spotify / Youtube
Instagram:
instagram.com/adopta_o_casa/
Contact:
contact@adoptaocasa.ro
Donații: https://bit.ly/AOC_donatii / PayPal: contact@adoptaocasa.ro

Sari la conținut