revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„Copenhaga în comun”. Locuri unde designul orașului creează o comunitate. Interviu cu Christoffer Jansø

RDW Design Flags 2025. Design și Diplomație: perspective internaționale asupra orașelor de mâine

Text, interviu: Alexia Murariu

Peca Ștefan: „Lumea e fragmentată între triburi digitale și ideologice, fiecare cu propriul său adevăr absolut”

„Cum să creezi o poveste coerentă într-o lume care pare scrisă de un algoritm de AI scăpat de sub control?”, spune Peca Ștefan, un dramaturg care-și provoacă publicul cu un concept teatral experiment, 2025: Nouameapiesă? – o (pseudo)prelegere (anti)performativă cu care a pornit, începând din 17 aprilie, prin teatre și huburi culturale din țară.

Densitate și delectare. Shift architecture urbanism: Complexul de apartamente Domūs Houthaven, Amsterdam

Cum își pot permite mai mulți oameni să locuiască – și s-o facă bine – în oraș? Acest proiect arată un mod în care se poate face asta, din interiorul pieței, dar într-un fel responsabil.

Patrimoniul: vector de schimbare în bine și antidot la otrava naționalismului. Interviu cu Sneška Quaedvlieg–Mihailović

Sneška Quaedvlieg-Mihailović este Secretarul General al Europa Nostra și lucrează îndeaproape cu Consiliul European, UNESCO și alte instituții UE.

Willy Prager la Iridescent: „Când ne oprim din transformare, murim”

Lumea se transformă mereu, și noi odată cu ea, căutând și provocând alternative mai bune, ale noastre și ale ei – despre asta vorbește, între altele, a treia ediție Iridescent, festivalul internațional de dans și alte reconfigurări ale sensibilului.

Virgil Scripcariu: TRIUNFO. Interviu cu Șerban Sturdza despre artă, arhitectură și despre expoziția de la Mânăstirea Batalha din Portugalia

Nu cunosc în România mulți artiști contemporani atât de legați de arhitectură și de oraș cum este sculptorul Virgil Scripcariu. Operele sale sunt prezente în spațiile publice din București și Timișoara, colaborează intens cu arhitecți, inclusiv pentru Muzeul de la Piscu, inițiativa sa și a Adrianei Scripcariu.

IdentitAR Feminin. Elise Wilk: „A venit vremea în care vocile femeilor se fac, în sfârșit, auzite”

Trecutul lasă urme adânci în noi și uneori suntem nostalgici după vremurile în care oamenii își povesteau viețile în compartimentele de tren”, spune Elise Wilk, una dintre cele zece scriitoare care au creionat ipostaze feminine în cadrul expoziției digitale IdentitAR Feminin.

Mâna ca o scenă: „Goethe Series” de Michael Berger

Michael Berger, un vizionar în lumea designului de bijuterii, a devenit cunoscut pentru piesele sale kinetice care îmbină arta, precizia și mișcarea, transformând mâinile în veritabile scene vizuale.

IdentitAR feminin. Ioana Nicoară – delicatețe analog în lumea artei digitale

Păstrând nostalgia unei lumi analog, Ioana Nicoară examineză frânturi de realitate, pe care le reinterpretează în spații virtuale – construite din sunete, muzică, lumini, voci sau animații 3D în realitatea augmentată.

Artă și ecologie la malul mării: Adrian Preda – între wildlife și capitalocen

Adrian Preda (n. 1985) trăiește și lucrează în București. A absolvit UNARTE – București: în 2008 licența la secția Grafică, în 2010 masteratul iar în 2023 doctoratul în arte vizuale. Principala sa preocupare artistică este legătura dintre om și celelalte specii ale regnului animal, relație esențială pentru dezvoltarea „animalului uman”, de la crearea uneltelor și armelor de vânătoare până la manifestările spirituale și artistice.

De vorbă cu Andrei Șerbescu, arhitect și curator al secțiunii de arhitectură a RDW

„Dacă am putea privi orașul prin prisma plusurilor pe care le are, am putea contura mai bine bogăția și specificul Bucureștiului și ne-am preocupa să le protejăm și să le punem în valoare”

Ce șanse are design-ul. Discuție cu Norbert Petrovici despre bunuri intermediare și finite, (dez)echilibru și start-up-urile locale

Reporter: Ștefan Ghenciulescu
Foto fabrici: Marius Vasile

Introducere. Trei discuții despre design, industrie și strategii

Sari la conținut