Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Patrik Schumacher in Romania / Parametrics Semiology – Architecture as interface of communication

La invitatia echipei scolii Parametrica [digi fab school], Patrik Schumacher, director al binecunoscutului birou de arhitectura Zaha Hadid Architects si fondator al laboratorului de cercetare AADRL Londra, s-a alaturat proiectului Dynamic Fields, care si-a propus sa deschida calea spre o alta abordare de cercetare în arhitectura pe piata din România.

“Prezenta lui Patrik Schumacher în România confirma existenta unei comunitati de iubitori de inovatie, a unui hub care are capacitatea de a influenta domeniul arhitecturii, în mod tangibil, în viitorul apropiat. Ma bucura sa vad cât de creative sunt metodele de obtinere a formei aplicate de participantii la workshop, si mai ales ritmul în care conceptele dezvoltate de ei au crescut în complexitate si eficienta” – Ina Leonte, Arh. Drd. în cadrul UAUIM si unul dintre oamenii care au contribuit la conceptul proiectului.


Patrik Schumacher, arhitect controversat si inovator S-a alaturat celebrei arhitecte Zaha Hadid, în 1988, când înca era student, iar studioul avea doar 4 oameni. Acum sunt 400, iar proiectele lor sunt pe prima pagina a multor publicatii de renume.

Patrik Schumacher este, pe lânga un personaj relevant pentru lumea arhitecturii, si promotorul cel mai fervent al designului parametric. Prin faimosul “Parametricism MANIFESTO”, acesta sustine importanta designului parametric ca nou stil, dar si impactul pe care îl sau îl va avea asupra viitorului arhitecturii si nu numai.

Patrik Schumacher va fi gazduit în România în cadrul Hotelului Epoque, unul dintre proiectele arhitecturale din Bucuresti realizate de talentati designeri si arhitecti, integrat armonios în spatiul înconjurator, situat în centrul Capitalei.

Tendinta, inovatie, moft – ce este parametricismul si designul parametric?
 

“Parametricismul este cea mai avansata si sofisticata paradigma cu cele mai avansate si sofisticate metodologii din disciplina arhitecturii” – spune Schumacher într-unul dintre interviurile acordate unei reviste de renume în arhitectura.

Agenda conferintei Dynamic Fields, 29 iulie 2013, pe scurt

  • Prezentarea proiectelor si a prototipurilor-experimentale rezultate în urma workshopului de 14 zile Dynamic Fields, care în aceste momente are loc în cadrul UNARTE, Calea Grivitei, nr. 28
  • Introducerea oficiala realizata de SERBAN TIGANAS, Presedintele Ordinului Arhitectilor din România
  • Introducerea teoretica sustinuta de INA LEONTE, Arh. Drd. în cadrul UAUIM, care va situatia discutia despre designul parametric în contextul actual al teoriei arhitecturii
  • Prelegerea „Parametric Semiology – Architecture as interface of communication” în cadrul careia PATRIK SCHUMACHER va completa experienta practica a celor doua saptamâni si va expune viziunea acestuia. “Scopul acestei prelegeri este prezentarea ultimelor eforturi de cercetare în lumina teoriilor pe care le sustin. Punctele principale de discutie pot fi sumarizate astfel: toate problemele societatii sunt probleme de comunicare. Mai ales în retele sociale post-fordiste, productivitatea sociala generala creste odata cu densitatea comunicarii,” marturiseste Patrik intr-un interviu oferit unuia dintre membrii echipei Parametrica.

LOC: Pavilion C1, Accesul prin Intrarea B, ROMEXPO, Bucuresti

Workshop-ul Dynamic Fields
 

14 zile de INOVATIE, CERCETARE si ÎNCERCARI, în care cei peste 50 de participanti la workshop au studiat materiale, tehnici de constructie si modalitati de a pune în practica. Toate acestea utilizând foarte putine resurse si testând în mod constant eficienta tuturor elementelor din sistem.

Continutul a fost livrat de tutori cu experienta internationala în domeniu, specialisti din cadrul Zaha Hadid Architects sau câstigatori de premii importante în arhitectura. De asemenea, important a fost si mixul de participanti atât din punct de vedere al diferentelor culturale (România, Egipt, Rusia, Italia, Franta, Danemarca, Belgia, Iran, Emiratele Arabe Unite, S.U.A etc.), cât si din punct de vedere al experientei lor (studenti sau absolventi, arhitecti, designeri de interior, produs si urban, ingineri).

 Cu ajutorul instrumentelor digitale, programe precum Rhinoceros, Grasshopper, au fost create prototipurile care vor fi expuse în cadrul conferintei Dynamic Fields (Câmpuri dinamice).

“Workshopul Dynamic Fields introduce câteva metode cheie si ambitii ale parametricismului. […] Parametricismul nu poate fi învatat sau extins pe baza unor simple emisii de imagini. De aceea acest tip de workshopuri, ca si Dynamic Fields sunt cruciale pentru miscarea parametrica”, marturiseste Schumacher.

Parametrica [digi fab school]

este o initiativa educationala privata, fondata de patru tineri arhitecti (Diana Nitreanu, Cristina Stroe, Laurentiu Stanescu, Radu Bubulete). Scoala organizeaza cursuri si workshopuri de Design Computational/ Arhitectura Avansata cu aplicatii în diverse domenii precum arhitectura, urbanism, design interior, de produs, dar si altele. Deschiderea scolii este atât la nivel national, cât si international, prin parteneriate strategice cu cele mai importante huburi de comunicare din arhitectura.
 

Cei care au contribuit la realizarea Dynamic Fields si care sustin aspiratiile echipei Parametrica sunt:

  • Sustinatori: El-Mont, UNARTE, ROMEXPO, Hotel Epoque, Concept Jupiter, Carpet & More, MOIR Concept Store, ARTMARK, Chairry
  • Parteneri: Infopress, Aqua Carpatica si Sâmburesti, Illy, Simbio, Sâmburesti, Aqua Carpatica, F64, Arhibolta 1981
  • Parteneri educationali: Ordinul Arhitectilor din România, Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu”, Universitatea Spiru Haret, Rhinoceros, IaaC, FabLab Barcelona, ASAI Iasi
  • Parteneri media: Zeppelin, Igloo, Arhitectura, Arhitext, Atelierul de Proiectare, All Hollow, The Institute, platformele online românesti Modernism.ro, Designist.ro, Arhimania.ro, TheVandallist.com, Arhiforum.ro, Experimentalist.ro si platformele internationale Archdaily.com, RECITY Magazine, Archilovers.com, Inspirationist.ro, Archiresource.com.
     

Mai multe la www.dynamicfields.ro

 

Sari la conținut