Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Orasul-fantoma

CITE – Centrul pentru Inovatie, Testare si Evaluare  se construieste în New Mexico, SUA, reproducand la scara 1/1 o întreaga asezare umana, dar fara locuitori. Text: Cosmin Caciuc / Ilustratii: Pegasus Global Holdings LLC

Update-ul inevitabil

Istoria arhitecturii moderne este presarata cu episoade picante despre visul unor orase noi, ultratehnologizate, nascute din utopii si încrederea în tehnologie; sa ne amintim de „La Città Nuova” (1914)  a futuristilor italieni, de „Broadacre City” schitat de Frank Lloyd Wright în anii ’30, de „Manhattan Bubble” (1960)  a lui Buckminster Fuller sau de de „No-Stop City” (1970) propus de Archizoom… Toate acestea înfatisau, odata cu o noua imagine a urbanitatii, si noi moduri de viata, noi tipologii spatiale sprijinite de cuceririle tehnicii. Astazi, desi suntem mult mai putin naivi cu privire la imageria hi-tech, ne supunem în mod constant presiunii tehnologice, constatand o dependenta permanenta de update-uri. Sa ne uitam în jurul nostru, pe strada: ati observat forfota cablurilor de fibra optica sau expansiunea retelelor wireless? Ei bine, cum procedam cand trebuie sa dam un astfel de update unui oras întreg, sistemelor lui? Cum verificam fiabilitatea noilor infrastructuri? Mai sunt suficiente micile laboratoare, atunci cand miza interventiilor e una geografica si, mai mult, geopolitica?

Un laborator-ca-un-oras

Vestea construirii în urmatorii doi ani, în izolarea desertica perfecta a statului New Mexico (langa localitatea Hobbs, aproape de granita cu statul Texas), a Centrului pentru Inovatie, Testare si Evaluare (CITE), ca un oras la scara reala, n-ar lua pe nimeni prin surprindere: în ultimele decenii, tehnologiile urbane au facut un salt suficient de mare încat sa legitimeze un efort deosebit în aceasta directie. Ceea ce surprinde este însa altceva: pe de o parte, acest oras nu va fi locuit, fiind prin urmare un „oras-fantoma”; pe de alta parte, imaginea orasului nu e una futurista, asa cum ne-am astepta, ci una destul de conventionala, deoarece simuleaza un oras american generic de 3.500 de locuitori, tipic pentru Statele Unite. Asadar, supertehnologia pare mai degraba invizibila, raspandita prin maruntaiele subterane ale asezarii, sau partial vizibila, prin procesele neobisnuite de automatizare a traficului (vehicule fara soferi) sau de productie ecologica a energiei si hranei. Îmi vine în minte o observatie facuta candva, într-un interviu, de arhitectul francez Jean Nouvel cu privire la relatia dintre imageria hi-tech în arhitectura si avansul tehnologic postindustrial: ceea ce e cu adevarat sofisticat si evoluat, tinde sa dispara, sa devina invizibil… Astfel, CITE nu este un oras adevarat, ci un laborator-ca-un-oras în folosul încercarilor unor sisteme tehnice pentru orasele inteligente.

Încredere si suspiciune în orasele inteligente

Orasele inteligente ies treptat din science-fiction si se concretizeaza: vorbim despre diferite proiecte în curs de desfasurare precum Masdar City din Emiratele Arabe Unite, de King Abdullah Economic City (KAEC) în Arabia Saudita si de  PlanIT Valley, în Paredes, Portugalia. Spre deosebire de aceste noi asezari care se populeaza treptat (si unde locuitorii însisi se supun testelor, ca în cazul PlanIT Valley), CITE este un mediu urban nepopulat din ratiuni de securitate, simulat în întregime si eliberat de constrangerile legale, culturale si bugetare care definesc orasele obisnuite, în scopul verificarii modului în care diverse tehnologii urbane disponibile se pot implementa si integra în mod concret fara sa puna în pericol viata locuitorilor. Ce-i drept, tocmai acest aspect „fantomatic” alimenteaza suspiciuni cu privire „scaparea de sub control”, ca în scenariile SF în care robotii ajung sa puna stapanire pe fabrica care îi produce si pe oamenii care i-au proiectat, însa CITE este promovat în mod oficial ca un mediu transparent de tip open access pentru cercetatorii, inovatorii si investitorii din întreaga lume (presupusi a fi bine intentionati si responsabili). Pegasus Global Holdings LLC – dezvoltatorul acestui proiect – este un lider recunoscut în telecomunicatii în America de Nord si Europa; de asemenea, este fabricant si furnizor autorizat de catre guvernul SUA de echipamente si tehnologii de aparare militara. Într-o nota mai putin conspirationista, Pegasus ofera inventatorilor si inovatorilor privati sau institutii publice, solutii de autorizare pentru proiectele lor pe baza respectarii drepturilor de autor, asumandu-si riscurile de fabricare a prototipurilor, de fabricare în serie, de distributie si service catre potentiali clienti. În ceea ce priveste dezvoltarea propriu-zisa CITE, Science Applications International Corporation (SAIC) va conduce analiza diferitelor aspecte ale proiectului, si se va ocupa de întreaga afacere,  de proiectare si de constructie.

Organizare, planuri si cifre

CITE, detinut si administrat în mod privat,  va ocupa  aproximativ 52 km2  si va costa cel putin 200 mil. $. Pana în 2014, va cuprinde zone urbane, suburbane si agricole, alaturi de retele de infrastructura noi si învechite pentru a reflecta situatia tipica celei mai mari parti din SUA. Serviciile de testare si evaluare pentru sistemele inteligente si tehnologiile emergente ecologice în conditii reale de aplicatie sunt unice în lume si ofera oportunitati semnificative pentru firmele mici si medii care nu ti-ar permite altfel costul testelor de încercare a inovatiilor proprii. Vorbim despre integrarea retelelor de energie regenerabila (solare, geotermale etc.), de sisteme inteligente de trafic,  de Smart Grid Technologies (retele inteligente de exploatare si distributie energetica), de viitoarea generatie de retele wireless de telecomunicatie, de sisteme de cybersecuritate si evaluare a vulnerabilitatilor la terorism, de dezvoltarea resurselor (de ex. desalinizarea) s.a.m.d.

Laboratorul-oras

 

Primul strat de dezvoltare, numit „City Lab”, va ocupa 160 ha si este dedicat inovatiilor în energie, telecomunicatii, transport, agricultura, securitate si constructii care vor stimula dezvoltarea ecomonica sustenabila. Acesta este de fapt orasul suprateran „fantoma”, cu cladiri înalte, fronturi urbane dense sau rarefiate, cartiere suburbane cu diverse tipologii si stiluri, zone cu ferme agricole, spatii deschise de extindere si zone izolate pentru proiecte speciale, un sistem rutier interstatal, o infrastructura wireless si fixa de comunicatii. Toate tipologiile de tesut urban („Centrul micropolitan”, „Centrul metropolitan”, „Cartierul postbelic”, „Cartierul rezidential suburban”, „Zona industriala”) se pot modifica permanent în functie de tipul testelor.

Laboratorul-teritoriu

Cel de-al doilea strat constituie de fapt infrastructura, un laborator-teritoriu cu alte substraturi: zona de dezvoltare (urbanizare internationala, securitate, calitatea aerului, îmbatranirea infrastructurii), zona energetica (bioenergie, energie solara, eoliana, geotermala, petrol si gaze), zona de administrare a apelor (laboratoare de bioremediere, terenuri irigate, desalinizarea apei) si zona agricola (hrana, plantatii, modificare genetica, rezistenta la seceta).

 

Coloana vertebrala de infrastructura

Protejat de interferentele electromagnetice, ascuns în subteran, cel de-al treilea strat este alcatuit dintr-un sistem operativ si de mentenanta, care uneste întreg domeniul CITE si include un grid flexibil pentru transportul datelor, energiei si apei. Unul dintre nodurile acestei retele de prelucrare a datelor va deveni centrul de comanda al colanei vertebrale. Data fiind natura misterioasa a acestei retele, nu ma îndoiesc ca foarte curand va face obiectul unor intense dezbateri  prin filtrul teoriei conspiratiei, similare cu cele care au facut deja faimos aeroportul International din Denver.

Campusul de cercetare

În afara marilor sisteme de baza, la intrarea pe amplasamentul CITE, însa la distanta Laboratorul-teritoriu (pentru a evita compromiterea zonei de testare) va exista o interfata pentru cercetatori, investitori si public, constituita dintr-un ansamblu  supateran de cladiri pentru cazare temporara si locuire permanenta, laboratoare modulare, camere speciale, hale de productie, sali de conferinte, birouri pentru cercetare si pentru administratie. De fapt acest campus este partea reprezentativa pentru imageria specificica arhitecturii eco recente, fara sa arate deloc futurist, cel putin privind rendering-urile preliminare.

CITE Animation from zeppelin on Vimeo.

Beneficiari si motivatii

Sunt cel putin sase mari categorii de beneficiari ai acestei investitii:  (1) laboratoare finantate din fonduri federale / de stat (energie, transport, cybersecuritate, sisteme inteligente etc.), (2) agentii federale / de stat (energie, politie etc.), (3) universitati si institute de cercetare, (4) industrii si firme comerciale (comunicatii, energie alternativa, infrastructura inteligenta, tehnologia informatiei, automatizari, robotica etc.), (5) organizatii non-profit (actiuni umanitare, socio-economice, interventii împotriva dezastrelor) si (6) distributori de resurse (apa si energie).

Motivatiile fundamentale care au condus la decizia înfiintarii acestui centru de evaluare si testare au fost alimentate de o serie de neîmpliniri si de niste bariere existente. Mai întai a fost esecul comercializarii produselor si serviciilor rezultate de cercetarea finantata pana acum din fondurile federale în SUA; apoi,  imposibilitatea testarii unor produse si servicii în situatii reale datorita scarii de interventie si a legislatiei; în sfarsit, lipsa accesului firmelor mici la testare, datorita costurilor implicate la acest nivel. CITE ofera un mediu transdisciplinar de operare si evaluare, sanse veritabile de implementare si comercializare pentru inventatori cu bugete modeste, si mai ales o interconectare generalizata a participantilor, iar din acest punct de vedere vorbim despre o adevarata sinergie urbana.
 

Va fi probabil un alt subiect de discutie (dar nu mai putin important) problema amestecului dintre tehnologie, societate si cultura în orasele inteligente. Rubrica noastra dedicata acestui fenomen va cauta sa monitorizeze aceste transformari spectaculoase urbane si sa navigheze critic printre gadget-uri, inventii, aspiratii si viziuni îndraznete.
 

Credite & info:
www.pegasusglobalholdings.com
www.SAIC.com

Sari la conținut