concert regal caritabil - top

O poveste cu prefabricate. FAR Architects: Wohnregal (Raftul de locuit), Berlin

„Wohnregal” („Raftul de locuit”) este o clădire cu 6 etaje în Berlin, ce găzduiește ateliere de creație cu locuire integrată.

Text: FAR
Foto: David von Becker, Tobias Wootton

 

Clădirea a fost construită folosind elemente din beton prefabricat, comune clădirilor industriale: stâlpi, grinzi și tavane TT (elemente de tavan ce includ două grinzi amplasate sub plăci).

 

01_1_A_FAR_Wohnregal_009_David von Becker

 

Motivația alegerii acestei tehnici de deconstrucție în serie a fost ambiția de a împăca două provocări aparent contradictorii ale pieței de locuințe din Berlin. Pe de-o parte prefabricarea industrială oferă beneficiile construirii în serie (se economisesc timp și bani) și pune problema prețurilor pentru locuire din ce în ce mai mari. Un metru pătrat construit din Wohnregal a costat 1.500 de euro, un preț foarte scăzut pentru contextul german. La fel de scăzut a fost și timpul de construcție, 6 săptămâni pentru asamblarea pe sit a întregii anvelopante exterioare (o săptămână pe etaj). Contrar ideii că seria și prefabricarea implică automat standardizarea locuirii în sine, Wohnregal oferă o un cadru ce răspunde varietății crescânde a modurilor de viață în oraș.

Structura prefabricată din beton cu planșeele TT are o deschidere de 13 metri din fațadă în fațadă, fără a mai fi nevoie de pereți structurali la interior. Toți pereții interiori sunt de tip uscat și sunt considerați drept încărcare de pardoseală, și nu structurală. Limitele compartimentării nu sunt date decât de fațade și de cele două noduri de instalații. Suprafața atelierelor variază între 35 și 110 metri pătrați. Se deschid către est sau vest, iar câteva au dublă orientare. Un perete-cortină din uși vitrate de mari dimensiuni, însă realizate cu elemente standard compun fațadele est și vest. Se permite astfel interiorului să se deschidă către împrejurimi în lunile de primăvară și vară, transformând spațiul interior într-o logie uriașă.

 

 

Clădirea nu folosește metode mecanice de climatizare, deoarece briza naturală creează o temperatură confortabilă chiar în timpul zilelor fierbinți de vară. Casa scării și liftul se găsesc pe fațada nordică. Scara este deschisă și e protejată printr-o plasă din oțel inoxidabil. Mici balcoane acoperite ale fiecărei unități ocupă colțurile din nord-est și nord-vest, oferind vedere către răsărit și respectiv apus.

 

 

Prefabricarea în clădirile de locuit este o poveste veche de secole despre optimizare și a trecut prin multe promisiuni făcute și încălcate. Wohnregal ia în considerare această istorie contradictorie a construirii din prefabricate. Își apropriază ADN-ul halei prefabricate, care a dus deja optimizarea până la limitele sale absolute. Proiectul exploatează acest sistem economic, însă reinterpretează deschiderea structurală pentru a introduce un discurs până acum absent în discuția despre prefabricate: complexitatea și varietatea locuirii.

 

 

Info & credite

 

 

Arhitecți: FAR frohn&rojas
Anul finalizării: 2019
Arie construită: 1.087,86 mp
Cost net: 1.630.000 Euro
Echipa proiectului: Marc Frohn, Mario Rojas Toledo, Max Koch, Ulrike vanden Berghe, Lisa Behringer, Ruth Meigen, Martin Gjoleka, Felix Schöllhorn, Pan Hu, Julius Grün, Erik Tsurumaki, Katharina Wiedwald
Ingineri: IB Paasche, Leipzig
Consultant Energie: Gerdes Hubert Ingenieurbüro, Berlin

 

Sari la conținut