În inima Deltei, pe brațul Dunărea Veche, la Mila 23 – un mic sat de pescari, accesibil doar pe calea apei, în care s-a născut multiplul campion Ivan Patzaichin – a avut loc pe 23 mai 2024, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, un veritabil nucleu de revitalizare locală, menit să încurajeze și alte comunități să își valorifice patrimoniul local și să promoveze sustenabilitatea prin inițiative similare.
Intro
Text: Mugur Grosu
Nu sunt un împătimit al muzeelor. Știu, la mijloc sunt nevoi omenești acute, precum cea de-a sfida evidența că-n lupta cu timpul nu există învingători. Suntem perisabili, uituci? Avem leacuri colective – dispozitive mnemonice, felurite depozite și locuri publice pentru îmbălsămări, împăieri, venerări. Sunt muzee care-ți arată ce-au reușit să scoată din colții timpului și-ți amintesc de propria nimicnicie, dar mai sunt și acelea care trezesc în tine ce e mai viu, fug după tine cu trompeta și cocoșul pe umăr precum poetul Paul Daian prin târgurile de carte de odinioară – altfel, atât de anoste. Ceva de genul ăsta am pățit la inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin din Tulcea. De cum am pășit pe mal m-a cuprins o frenezie copilărească – m-am dus glonț spre turn, tot ce-mi doream era să mă cațăr în balconul ca un cuib de barză și-apoi în vârf, și doar pentru că am nimerit în spatele unui grup de notabilități am parcurs etapele ca un adult, pas cu pas – studiind, de pildă, uluitorul grafic din care-am aflat că cele trei mici comunități învecinate – Mila 23, Crișan și Caraorman – au dat peste 30 de campioni, sau contemplând bărcile din viața lui Ivan, suspendate vertical, ca niște borne, în miezul turnului. Altfel, unul dintre cele mai fermecătoare lucruri la muzeul ăsta e că poți începe și cu desertul. Să uiți că este (și) un muzeu. În fapt, muzeul e inima, și e o inimă vie, nu în formol. Nu criogenează, ci-mpinge mai departe, forțează următoarele praguri. Turnul e doar un pilon, un cap de pod (chiar greu de ignorat) pentru alte etape, prin care alternative decente să încetinească, măcar, cangrena turismului industrial. Pilon la care s-a muncit aproape 15 ani, de când s-au pus pe picioare Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și inițiative precum Canotca și Rowmania. Faptul că Ivan s-a spetit pentru crezul ăsta – o rețea de centre ecoturistice în Rezervația Deltei Dunării – are mize mai grele și cu bătaie mai lungă decât orice titlu olimpic. A-i cinsti cu adevărat memoria înseamnă să-i duci munca mai departe. De-aia cred că „Muzeul – Centru de inovare comunitară” e doar începutul.
Jurnal – arhitectură, construcție și design
Text: Oana Costinaș
Foto: Teodor Frolu, Mani Gutău, Mihai Barbu, Emi Gheorghe, Oana Radu Turcu, Oana Costinaș, Dan Vezentan, Andreea Dorobăț
Context
„Caravana Apele Unite ale României a ajuns la Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin. Echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat planurile viitorului Muzeu care îi va purta campionului numele (…)”.
Așa începea articolul publicat în Zeppelin acum aproape doi ani, pe 8 septembrie 2022, atunci când echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 pornea proiectul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară, în Mila 23, satul de naștere al multiplului campion olimpic, mondial și european la canoe, Ivan Patzaichin.
Întâmplarea face că, tot la început de septembrie, însă în 2021, cu o zi înainte ca Ivan să se stingă, asociația lui a primit vestea că proiectul de construcție a Centrului de inovare comunitară din Mila 23 a fost aprobat și va intra în linie dreaptă. Noul spațiu cultural din inima Deltei Dunării, conceput de Ivan împreună cu partenerul său, arhitectul Teodor Frolu, nu prevedea pe atunci componenta de muzeu.
Ideea centrului de inovare comunitară a fost inițial proiectată și rafinată împreună cu Ivan Patzaichin, conform dorinței lui de a oferi satului natal cât mai mult din ceea ce a primit în primii ani de viață de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorința de a fi cel mai bun și responsabilitatea pentru acțiunile proprii. Centrul era pe atunci planificat ca un spațiu cu infrastructură adecvată pentru a găzdui evenimente și activități ale comunității locale, orientate spre educație, dezvoltare și conservare a patrimoniului local, cultural și natural.
*Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară / foto: Teodor Frolu
Localizare
Prin trecerea prematură în neființă a lui Ivan Patzaichin, Asociația a preluat mandatul lăsat de acesta asumându-și continuarea proiectului. Astfel, funcțiunile spațiului au fost regândite, adăugându-se dimensiunea de recuperare memorială a moștenirii complexe lăsate de Ivan Patzaichin.
*Vedere de sus Delta Dunării / foto: Mani Gutău
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară a fost construit în perioada 2022 – 2024 la Mila 23, pe locul casei părinților săi, prin preluarea de elemente de construcție ale vechii construcții, cu tehnici tradiționale de lucru și materiale durabile.
*Casa părintească / foto: Teodor Frolu
Planuri de arhitectură
Din punct de vedere arhitectural, Muzeul Ivan Patzaichin este conceput ca un exemplu de bune practici în construcțiile verzi, respectând specificul local din Delta Dunării. Proiectul are potențialul de a deveni un punct de referință în turismul cultural al regiunii, evidențiind adaptarea la arhitectura tradițională și utilizarea sustenabilă a materialelor naturale precum lemnul, stuful, argila și cânepa.
Complexul este structurat în mai multe corpuri cu funcționalități distincte: observator-muzeu, centru de inovare, zona administrativă și rezidențială, spațiu tehnic și o grădină cu scenă exterioară.
Proiectul a implicat crearea unei structuri de tip turn-observator, înaltă de 18 metri, cu cinci nivele, fiecare dedicat unei perioade esențiale din viața lui Ivan Patzaichin:
1. Tezaurul medaliilor și distincțiilor obținute;
2. Copilăria din inima Deltei Dunării;
3. Cariera de sportiv olimpic;
4. Perioada de antrenor și recunoașterea;
5. Activitatea de antreprenor social în slujba Deltei și a ideii de sustenabilitate.
Inspirată de simbolul ambarcațiunilor din lemn care au însoțit fiecare etapă a vieții lui Ivan Patzaichin – fie sub formă de lotcă, canoe simplă sau dublă, sau canotcă – arhitectura și designul turnului îi invită pe vizitatori să descopere povestea sa de viață. De la copilăria petrecută în satul din inima Deltei, până la cariera sa ca sportiv, antrenor și antreprenor social, fiecare etapă a parcursului lui Ivan poate fi explorată urcând pe o scară elicoidală în Turnul-Observator, care culminează la cel mai înalt nivel – un punct de observare al Deltei Dunării.
Spațiile adiacente turnului sunt concepute pentru a servi comunitatea prin activități culturale, rezidențe de creație și ca punct de întâlnire pentru actorii din Delta Dunării.
Centrul de inovare comunitară îmbrățișează estetica tradițională a caselor lipovenești, fiind construit exclusiv din materiale naturale: pereți din lemn și chirpici întăriți cu puzderie de cânepă, acoperiș din stuf, ferestre și uși din lemn vopsit, și un fronton realizat din lemn. Cu sprijinul artistului Virgil Scripcariu, frontonul a fost decorat cu desene reprezentând diverse specii de păsări și pești (plus o broscuță) din Deltă realizate de copiii din Mila 23 și Piscu, care au participat la atelierele de marangozerie inițiate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Alăturate Centrului de Inovare sunt amenajate spații pentru creatori și cercetători în rezidență, o bucătărie lipovenească tradițională realizată cu sprijinul Muzeului ASTRA, un pavilion tehnic cu sistem contra incendiilor construit prin tehnici tradiționale de lucru specifice Deltei și o grădină cu o scenă de lemn vopsită în caracteristicul albastru lipovenesc.
Patrimoniul lui Ivan Patzaichin
Când Ivan a părăsit această lume, a lăsat în urmă un patrimoniu impresionant, atât privind contribuția sa la olimpism și în sportul de performanță, cât și în legătura sa profundă cu locurile natale, Delta, apa, vâslitul, pagaia, barca de lemn, natura, cultura locală și patrimoniul.
Pentru a iniția procesul de curatoriere a conținutului documentar și vizual destinat instalării în Turnul-Observator din cadrul complexului muzeal și centru de inovare comunitară, echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a organizat în 2023 o expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român.
Intitulată „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin”, expoziția a inclus, pe de o parte, conținut din arhivele personale ale lui Ivan, ale Rowmania și PATZAIKIN, iar pe de altă parte, o componentă „work in progress” care a evoluat pe durata întregii expoziții. Scopul acestei componente a fost de a oferi o previzualizare a conținutului documentar integrat în expunerea finală din muzeu.
Workshop la Malmaison
La final de aprilie 2023, parte dintre membrii ecosistemului PATZAIKIN au răspuns cu entuziasm invitației de a participa la un workshop creativ, dedicat pregătirii unei expoziții care să reflecte moștenirea lăsată de Ivan. Această expoziție urma să includă și baza conținutului muzeal al noului spațiu cultural din Mila 23: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară.
Într-un atelier desfășurat timp de 3 zile la Spațiul de Artă Contemporană din Malmaison, București, artiști, arhitecți, cercetători și experți din diverse domenii au colaborat pentru evaluarea critică și completarea conținutului documentar și a conceptului expozițional, sub îndrumarea conceptului curatorial propus de arhitectul Teodor Frolu.
Expoziție work in progress la MNȚR
Expoziția Patrimoniul lui Ivan Patzaichin, desfășurată cu sprijinul AFCN și OAR la Muzeul Național al Țăranului Român între 24 mai și 6 august 2023, a devenit o retrospectivă amplă a vieții și contribuțiilor lui Ivan Patzaichin. În sala Tancred Bănățeanu, vizitatorii au descoperit mărturii din parcursul său, inclusiv documente, fotografii și înregistrări video din perioadele de sportiv și antrenor, alături de imagini din arhivele Deltei Dunării și din copilăria sa.
Expoziția a pus sub lumină proiectele semnificative ale lui Ivan împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, subliniind importanța moștenirii naturale și a comunităților în dezvoltarea locală durabilă.
În paralel, atelierele cu ecosistemul creativ PATZAIKIN au modelat conceptul „Delta lui Ivan” și au contribuit la definirea cadrului de expunere pentru viitorul Muzeu Ivan Patzaichin. Expoziția s-a încheiat cu o previzualizare a interiorului Muzeului Ivan Patzaichin.
În iulie, în contextul expoziției work in progress de la Muzeul Țăranului, arhitecții Teodor Frolu și Constantin Goagea au condus un workshop de curatoriat împreună cu 12 studenți. Tema atelierului a fost un exercițiu de proiectare a conținutului expozițional pentru viitorul Muzeu Ivan Patzaichin, pornind de la arhiva prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român.
Construcție muzeu – centru de inovare comunitară
În primăvara anului 2023, când la București erau în plină desfășurare procesele de curatoriat, documentare și creare a conținutului Muzeului, la Mila 23 se turna fundația viitorului spațiu cultural al comunității. Lucrările, demarate în martie 2023, au continuat până la mijloc de decembrie, atunci când proiectul de arhitectură și design al Muzeul – Centru de Inovare a fost desăvâșit.
Construcția Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară a presupus o îmbinare de competențe și creativitate a unei echipe diverse de profesioniști:
Sub conceptul curatorial al arh. Teodor Frolu, autorii proiectului de arhitectură au fost Skaarchitects – Sorin Istudor, Kalliopi Dimou, Iulia Anghel, Ștefan Păvăluță, Georgiana Iulia Dumitrescu.
Ingineria structurii a fost asigurată de Ingineria Creativă, cu Catalin Caraza la conducere, în timp ce instalațiile mecanice au fost gestionate de RENSO, cu Nándor Széles Tófalvi. Instalațiile sanitare, climatizarea și instalațiile electrice au fost gestionate de Revolutionary Engineering Solutions Enterprise srl.
Furnizorii implicați în proiect au inclus SC Glulam SA pentru structurile din lemn și materialele de tâmplărie, Edilcanapa pentru termoizolații și fonoizolații din cânepă și Almalux Lighting srl pentru corpuri de iluminat. Finisajele pardoselilor și microcimentul au fost furnizate de SC House World srl.
Materialele de construcții și betonul au fost furnizate de SC Terra Construct SRL, iar structurile speciale din lemn și turnul de către SC Glulam SA. Hempflax a furnizat puzderia de cânepă și câlți, iar MECAGE INVEST – EDILCANAPA și HEMPNZEB materialele de cânepă pentru construcție, panouri rigide, termoizolație și tencuieli. Materialele de tâmplărie exterior și interior au fost furnizate de Aubertventura SRL. Pavilionul utilitar din lut și cânepă a fost livrat de Ecosystem Design SRL, iar tencuielile de argilă au fost realizate de Caminota.
Display-ul expozițional a fost realizat de PATZAIKIN, Shentzu Studio și Kaustik. Aspectul peisagistic a fost definit de sc Atelier Foaie Verde srl, sub coordonarea lui Nicholas Triboi, iar intervențiile artistice au fost realizate de Virgil Scripcariu și Oláh Gyárfás.
Echipa de proiect a beneficiat de contribuția Muzeului ASTRA drept consultant etnografic, iar vizualizările 3D au fost realizate de Adi Bratu. Antreprenorul general al construcției a fost sc Terra Construct srl.
Turnul – muzeu în aer liber utilizează monitoare outdoor cu tehnologie digital signage, ce permit gestionarea de la distanță a conținutului audio-video. Ecranele au o luminozitate ridicată de 4000 nits. În tezaur și centru, ecranele indoor au 500 nits, cel din centru fiind și interactiv. Centrul dispune de un sistem de videoconferință automat și sonorizare pentru sală.
Scena outdoor este echipată pentru spectacole muzicale, cu microfoane de ambianță și diferite posibilități de redare audio. Este disponibilă pentru comunitate, dar și artiști în vizită, fiind suficient de spațioasă pentru mici formații locale. Implementarea tehnologiei audio-video a fost realizată de M2000 Multimedia Systems.
Accesul în muzeu se face pe bază de programare prin aplicația Delta lui Ivan, disponibilă în Apple Store și Play Store. Vizitatorii își rezervă vizitele și primesc un cod QR pentru acces, scanat la intrare.
Colaborarea complexă și sinergică a condus la finalizarea proiectului Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară, îmbogățind Mila 23 și întreaga Deltă cu un spațiu cultural care îmbină tradiția locală de construire cu inovația și designul contemporan.
Conținut muzeu
Display-ul expozițional al Turnului-Observator a fost conceput de echipele PATZAIKIN, Shentzu Studio și Kaustik. Utilizând documentarea și materialele de arhivă disponibile, în contextul alveolelor instalate la expoziția Patrimoniul lui Ivan Patzaichin gândite să reproducă etajele turnului, conținutul fiecărui nivel din turn a fost curatoriat și integrat într-un ansamblu de grafică, imagini, texte, materiale și obiecte de patrimoniu specifice fiecărei etape din parcursul lui Ivan.
PARTER – TEZAUR
La temelia Turnului – Observator se află simbolic tezaurul, o încăpere zidită din chirpici și cânepă, în stilul tradițional lipovenesc de construcție a caselor din Deltă.
În acest tezaur, stau ca mărturii obiecte și imagini care onorează memoria tânărului lipovean din Mila 23 devenit o legendă la canoe la nivel mondial. Spațiul protejează medaliile de aur obținute de Ivan Patzaichin la Jocurile Olimpice, mondiale, regate internaționale și naționale, distincțiile cu care a fost decorat pe parcursul vieții, precum și o selecție din multitudinea de cupe și trofee pe care Ivan le-a primit. În apropierea medaliilor, secvențe cheie și atmosfera din timpul competițiilor de la Jocurile Olimpice se dezvăluie pe o serie de ecrane video.
Virgil Scripcariu, artist, a adus o contribuție distinctivă prin sculptura ușilor Tezaurului. Designul ușilor reflectă tema vieții din Delta Dunării, subliniind biodiversitatea și tradițiile locale într-un stil contemporan. Xilogravurile integrate pe canaturile ușilor adaugă un element de autenticitate și profunzime artistică, evidențiind colaborarea cu sculptorul Paul Botescu pentru realizarea acestora.
NIVELUL 1 – COPILĂRIE
Primul nivel al Turnului-Observator, dedicat copilăriei lui Ivan petrecută în Delta Dunării, reconstituie atmosfera distinctivă a acestor ținuturi, unde viața, oamenii și cultura se dezvoltă în armonie strânsă cu mediul și resursele naturale. Aici, apa reprezintă resursa esențială, care ține în echilibru tot acest fragil ecosistem, în care natura și oamenii pot funcționa doar în sinergie.
Etajul devine un martor al începuturilor lui Ivan, ilustrând prin imagini de arhivă comunitățile de pescari din Deltă, momente din copilăria sa, portrete ale membrilor familiei și vecinilor din Mila 23, alături de o listă notabilă a celor peste 30 de campioni la kaiac-canoe proveniți din comuna Crișan (compusă din satele: Mila 23, Crișan și Caraorman).
*Preview nivel COPILĂRIE / foto: Mihai Barbu
NIVELUL 2 – SPORTIV
Nivelul dedicat carierei sale de sportiv prezintă o trecere în revistă cronologică a momentelor cheie din parcursul lui Ivan, începând din 1967, atunci când a plecat pentru prima dată din Deltă și s-a alăturat clubului Dinamo, și până în 1984, când a participat pentru ultima dată ca sportiv la Jocurile Olimpice și a adus acasă, împreună cu Toma Simionov, medalia de aur.
*1972-JO Munchen, Patzaichin pe podium, aur olimpic
Etajul al doilea dezvăluie atmosfera efervescentă de la competiții, unde Ivan Patzaichin s-a remarcat prin cele cinci participări la Jocurile Olimpice, cu 4 medalii de aur și 3 de argint, alături de cele 22 de medalii la campionatele mondiale și peste 40 de titluri obținute la campionate naționale – pe care vizitatorii muzeului le pot admira în Tezaurul Turnului – Observator.
*Preview nivel SPORTIV / foto: Mihai Barbu
NIVELUL 3 – ANTRENOR
După încheierea carierei sale de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit antrenor. A participat cu elevii săi la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, iar în perioada 1985 – 2009, sub îndrumarea sa, elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale și Europene, Ivan devenind astfel și un antrenor de top pe plan mondial.
Cel de-al treilea nivel al turnului prezintă momente semnificative din timpul carierei sale de antrenor, precum și o selecție a distincțiilor oferite lui Ivan în urma activității sale excepționale, sportive și de antreprenoriat social.
NIVELUL 4 – ANTREPRENOR SOCIAL
Etajul patru al Turnului-Observator marchează revenirea lui Ivan Patzaichin acasă, în Delta Dunării, în 2009, moment în care a a pornit inițierea mișcării naționale Rowmania și a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de arhitectul Teodor Frolu.
Începând cu 2010, Ivan, Teodor și echipa asociației și-au dedicat timpul, energia și resursele dezvoltării Deltei Dunării și comunităților ei, promovării naturii și patrimoniului hidrografic românesc, recuperării creative a tradițiilor, încurajării sportului în natură și a programelor de educație pentru patrimoniul natural și cultural.
Prin diversitatea proiectelor pe care le-a inițiat, Ivan Patzaichin a contribuit semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a României, devenind un lider al valorificării și promovării patrimoniului cultural și natural ca resurse pentru o dezvoltare locală strategică și durabilă.
NIVELUL 5 – IVAN E DELTA
La finalul turului de vizitare, cel mai înalt nivel al observatorului își deschide ușile către exterior – punctul de observare al Deltei Dunării. De aici, privind de sus, frumusețea verde-albastră a Deltei se revelează în toată splendoarea ei, invitând la contemplare și la noi explorări.
Muzeul Ivan Patzaichin
În prezența familiei lui Ivan (soția Georgiana și fiica Ivona, care a preluat în calitate de președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 mandatul lăsat de Ivan), a echipei asociației, partenerilor și a unui public numeros, pe 23 mai 2024 a avut loc, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, la Mila 23, în Delta Dunării, locul de naștere al multiplului campion olimpic, mondial și european la canoe, Ivan Patzaichin.
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară servește în prezent ca un nucleu de revitalizare
locală pentru Mila 23, care încurajază și alte comunități să își valorifice patrimoniul local și să promoveze sustenabilitatea prin inițiative asemănătoare.
Ministerul Culturii a desemnat Muzeul ca primul ambasador New European Bauhaus în România. New European Bauhaus (NEB) este un nou curent propus de Comisia Europeană, care promovează în arhitectură și design trei valori fundamentale europene: creativitate, sustenabilitate și comunitate, transformând mediul construit și designul într-un mod care reflectă frumusețea, funcționalitatea și inovația în slujba societății și a mediului înconjurător.
Muzeul a primit și distincția Zero Waste de pre-certificare a unei clădiri restaurate, ca instituție care își asumă standardele de sustenabilitate stabilite de sistemul de certificare ZERO WASTE – RESTORE BUILDING.
Centru de inovare comunitară
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23 este un spațiu deschis și participativ, dedicat dezvoltării comunității locale, cu oportunități educaționale și infrastructură pentru activitățile și inițiativele localnicilor. Centrul revalorifică istoria, cultura și biodiversitatea zonei, demonstrând că tradițiile pot fi integrate în contemporaneitate și pot deveni piloni de sustenabilitate replicabili și în alte contexte cu potențial natural și cultural.
Componentele Centrului de inovare comunitară:
Pavilionul: Un spațiu versatil pentru activități culturale, artistice, educative și de construcție comunitară. Aici sunt organizate ateliere de educație pentru copii, tineri și adulți din comunitatea locală, expoziții și diverse evenimente care aduc împreună localnicii și vizitatorii.
Zona de Gastronomie: Zonă de prezentare a principiilor unui Punct Gastronomic Local (PGL), un concept promovat și legiferat datorită contribuției directe a lui Ivan Patzaichin și arh. Teodor Frolu, o bucătărie de vară lipovenească, construită și echipată cu elemente locale tradiționale.
Spații pentru rezidențe: Zone dedicate artiștilor în rezidență, care pot crea și expune lucrări inspirate din tradițiile și peisajele locale sau în colaborare cu reprezentanți ai comunităților.
Grădina și scena pentru reprezentații artistice: Un spațiu verde multifuncțional, destinat spectacolelor artistice și evenimentelor culturale. Servește ca loc de socializare și divertisment pentru comunitate, promovând tradițiile și arta contemporană.
Tezaurul: Documentează cariera lui Ivan Patzaichin, incluzând cele mai valoroase medalii și distincții ale acestuia. Oferă o privire panoramică asupra istoriei și realizărilor sportivului olimpic, inspirând vizitatorii prin exemplul său de perseverență și succes.
Turnul – Observator: Turnul explorează copilăria lui Patzaichin în Delta Dunării, anii de antrenamente intense și evoluția sa de la un sportiv olimpic de top la un antrenor dedicat și un antreprenor social, reprezentând un model de implicare comunitară și sustenabilitate, Ivan Patzaichin a demonstrat cum tradițiile pot fi revalorificate și integrate în proiecte inovatoare, în beneficiul comunităților locale.
Info & credite
ARHITECTURĂ
Informații generale:
regim de înălțime: Rh=P+M
adresa: str. Nufărului, nr.63, sat Mila 23, com. Crișan, jud. Tulcea
anul începerii și al încheierii lucrării: 2023-2024
suprafața terenului: 665mp
suprafața construită desfășurată: 214.60mp
Autori proiect
Informații generale:
curator: Teodor Frolu
arhitectură / interior: SKAARCHITECTS
structură: S.C. INGINERIE CREATIVĂ BIROU DE PROIECTARE S.R.L.
instalații sanitare / climatizare / instalații electrice: SC REVOLUTIONARY ENGINEERING SOLUTIONS ENTERPRISE SRL
ingineri mecanici: RENSO
arhitectură peisajeră: SC ATELIER FOAIE VERDE SRL
intervenții artistice: Virgil Scripcariu, Oláh Gyárfás, Nicholas Triboi
display expozițional: PATZAIKIN, Shentzu Studio, Kaustik
consultant etnografic: Complexul Național Muzeal ASTRA
vizualizări 3D: Adi Bratu
antreprenor general: SC TERRA CONSTRUCT SRL
Furnizori
materiale de construcții, beton: SC TERRA CONSTRUCT SRL – arh. Bogdan Mihalca
structuri pereti / acoperiș / învelitoare: SC GLULAM SA – Adrian Puica
atructuri speciale din lemn / turn: SC GLULAM SA – Adrian Puica
donator puzderie cânepă și câlți: HEMPFLAX – Merfu Stanca Valentina
furnizor materiale cânepă construcție centru / panouri rigide și termoizolație / tencuieli – MECAGE INVEST: EDILCANAPA, HEMPNZEB – Gelu Murarusi
materiale de tâmplării exterior / interior: Aubertventura SRL – Victor Aubert
corpuri de iluminat – ALMALUX Lighting SRL – Silviu Cirstoiu
finisaje pardoseli / microciment – DEQORIA SRL – Oana Mihaela Prunar
echipamente audio-video – M2000 Multimedia Systems – Marius Gavrilescu
pavilion utilitar – construcție lut și cânepă – ECOSYSTEM DESIGN SRL – Alexandru Postu
tencuieli argilă – CAMINOTA – Vlad Stanciu
Muzeul de la Mila 23 este deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 12:30 și 19:00. Accesul este gratuit, însă vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară, online, din aplicația Delta lui Ivan.
Mai multe informații sunt disponibile în website-ul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară și pe platformele de social media: Fb.com/MuzeulIvanPatzaichin și IG.com/muzeulivanpatzaichin=
Inițiatori și parteneri
expo:
Proiectul cultural „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin” a fost inițiat de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 – Rowmania și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. A fost organizat în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, The Institute, Romanian Design Week, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Uniunea Arhitectilor din Romania prin Revista Arhitectura, Revista Zeppelin, Modernism Punct Ro, cu sprijinul AQUA Carpatica.
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.
Proiect finanțat de Kaufland Romania prin campania Implicarea face diferența.
muzeu:
Construcția „Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare Comunitară” a fost inițiată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României prin POPAM 2014-2020.
Sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
Partener principal: BCR.
Partener strategic: DC Communication
Parteneri: Alpha Bank Romania, Romanian-American Foundation, Fundația Bosch România, Fundatia Orange, PPC Energy, Muzeul Astra, Asociația Vasile Tomoiagă, Imuc Global Group, Addinol Lubricants Romania SRL, TMD Pro Solutions, CTE Solution-Utilaje Specializate, Energoconstruct.
Cu sprijinul: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ivan Pescar & Scrumbia Bar, Deltaica
DE PROIECTE
Articole conexe: