Locuire de tranzit compactă. Apartament pentru Airbnb: APT.NU

Proiect, text: Ștefan Păvăluță
Foto: Radu Malașincu

Piața Națiunilor Unite*, blocul cu “coloane”** sau blocul cu “portic”. Terminat la începutul anilor ’60, face parte dintr-o serie de unități de locuit ce au definit câteva axe și piețe importante ale Bucureștiului: blocul cu coloane de la Piața Romană, Blocul “Garofița” de pe Magheru, blocurile ce flancheaza Piața M. Kogalniceanu, blocul din fața Cercului Militar și capătul de perspectivă a Căii Victoriei, blocul “Gioconda”.

 

Trama interioară generală propune un nod de scară central, de formă trapezoidală, cu lift, pe care sunt articulate câte 3 apartamente la stânga și dreapta.

Tema de proiect a fost clară de la început: un apartament pentru Airbnb*** în care bugetul și accesorizarea trebuiau să fie la minim. Din acest punct am definit beneficiarul ca fiind “universal”, în scenariul în care apartamentul va fi folosit de turiști de diferite naționalități și vârste. În același timp, contextul nu trebuie ignorat și intervenția trebuie subordonată arhitecturii existente..

Intentia clară este de a conecta spațiile între ele atât la nivel de finisaj cât și vizual/volumetric. Apartamentul permite o serie de perspective directe, în care poți vedea direct în exterior printr-o altă cameră, lucru mai puțin întâlnit în apartamentele-tip.

 

Suprafața utilă este de aprox. 48mp, o locuire de tranzit compactă. Holul de intrare este conectat cu bucătăria prin finisajul de pardoseală, ce îmbracă și peretele din stânga pentru a oferi un suport cuierului.

 

 

Devine un spațiu ce articulează și conectează prin lipsa ușii și implicit a spaletului. Schimbarea de finisaj, cu un parchet stratificat începe din living și continuă în spațiul de dormit.

 

 

Peretele dintre spațiul de zi și cel de noapte devine o față interioară și le conectează printr-o fereastră, obținută dintr-un fost gol de ușă.

 

 

Stând în hol, în diferite puncte, poți vedea în exterior prin bucătărie, living și dormitor.

 

 

Holul de distribuție între living, baie și dormitor devine un nucleu prin folosirea unei singure suprafețe ce bordează peretele, se transformă în ușă, dublează spațiul cu o oglindă și are ca terminație intrarea în dormitor. În zona de noapte, poziționarea patului generează spațiul: se raportează cu spatele la living, întorcându-se spre imaginea cu orașul.

 

 

Fiecare cameră primește câte un accent de culoare diferit, în tonuri reci, ce se raportează la finisajul pardoselii și al pereților. Mobilarea funcțională urmărește același fir și este formată în totalitate din produse standard, cumpărate de la diverși furnizori.

 

 

Info

Loc: Calea Victoriei nr. 1-5, București
Suprafață: 48mp

*Piața Națiunilor Unite, fosta Piața Operetei (clădire demolată în 1986), fosta Piața Senatului; în august 1973, în prezenţa secretarului general al Organizației Națiunlor Unite, Kurt Waldheim, a fost rebotezată Piaţa Naţiunile Unite.

** Blocul cu coloane de pe Calea Victoriei nr 1-5 avea un coronament care a fost eliminat în aprilie 1977 (foto sus: Agerpres 1967, foto jos: România Liberă – 7 Aprilie 1977; info via Metropotam)

 

***Airbnb este o platformă bazată pe conceptul de economie colaborativă ce facilitează legătura dintre persoanele care vor să-și închirieze pe termen scurt apartamentele sau camerele pe care le dețin și cei care caută astfel de servicii.

 

Credite

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

De același birou:

Mediere: 112 Coffeehouse – Târgu Mureș

1