Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

La timpuri noi, tot case vechi

Asociatia culturala Câte-n luna si-n mansarda anunta începerea proiectului Pro Sura. Constructii vechi pentru timpuri noi, care se va desfasura în Bucuresti si Maramures pâna pe 15 noiembrie si care îsi propune promovarea si valorificarea constructiilor realizate în stil arhitectural traditional din comuna Sisesti din Tara Chioarului, Maramures.

Cautam case vechi. Care sa pastreze racoare vara si caldura iarna. Care sa fie îngrijite, primenite, rânduite dupa chipul si asemanarea celor care le locuiesc. Si care sa primeasca oaspeti cu portile frumos sculptate si larg deschise. Case vechi, ce folosesc  materia prima locala si pastreaza stiinta si specificul unei anumite zone. Case mici, acoperite cu paie, colorate în albastru „mândra-Marie”, un albastru de o profunzime aparte, pe care doar piatra de cobalt poate sa o dea si nici o alta vopsea din comertul contemporan. În fata carora ne emotionam si în care intram cu sfiala, ascultând cu sufletul la gura povestea lor si a locului.

Din pacate, putini sunt cei care aleg sa mai pastreze arhitectura traditionala locala, alegând în locul acestora pe cele mari, din beton, reci, impersonale. Pornind de la aceasta fragilitate pe care o manifesta constructiile vechi,  asociatia culturala Câte-n luna si-n mansarda anunta începerea proiectului Pro Sura. Constructii vechi pentru timpuri noi, care se va desfasura în Bucuresti si Maramures pâna pe 15 noiembrie si care îsi propune promovarea si valorificarea constructiilor realizate în stil arhitectural traditional din comuna Sisesti din Tara Chioarului, Maramures.

Timp de o saptamâna, în perioada 18-27 iulie, o echipa de arhitecti si antropologi poposeste în localitatea Surdesti din Maramures pentru a sta de vorba cu localnicii si a identifica constructiile care mai pastreaza specificul zonei – case, suri vechi din lemn, porti bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, se va alcatui o documentare aprofundata asupra câtorva gospodarii reprezentative în care se afla case vechi si suri si se vor propune mai multe solutii de extindere  a constructiei vechi, fara a renunta la specificul acesteia.
Astfel, echipa va desena releveul constructiei, va descrie materialul si tehnica de executie, va realiza interviuri semistructurate pentru a afla viziunea fiecarei familii asupra locuintei.

Cu informatiile de pe teren, echipa de cercetare va concepe un Ghid de bune practici, pe care îl vor primi toti localnicii din satele studiate, dar si publicul specializat (arhitecti, antropologi, etnologi).

 Imaginile din timpul proiectului se vor constitui într-o expozitie, care va putea fi vizitata atât în Bucuresti, cât si în Baia Mare la finalul proiectului. Pentru ca impactul asupra localnicilor sa fie cât mai mare, se vor organiza si niste focus-group-uri în comunitate, cu intentia de a gasi solutii de pastrare si valorificare a constructiilor vechi.

Publicul larg este invitat sa participe la dezbaterile publice care se vor organiza la finalul proiectului pentru o mai buna întelegere a importantei pastrarii si valorificarii constructiilor realizate în stil arhitectural traditional, ca parte a patrimoniului cultural specific.

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National
Cu sprijinul: Fundatiei social-culturale pentru democratie „identitate, unitate, generozitate, actiune” (Fundatia i.u.g.a), Primariei Sisesti, Fundatiei Pro Patrimonio, Funetan Ina-Gabriela- Birou Individual de Arhitectura, Librariei Carturesti, Direct Client Services SRL.

Mai multe detalii -pe pagina de Facebook a asociatiei Câte-n luna si-n mansarda

Sari la conținut