Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Grivița 53 – Primul teatru construit împreună, primul proiect românesc laureat LafargeHolcim Awards

Proiectul arhitectural Back-Alley Front Stage – sau Grivița 53, Primul teatru construit împreună – a fost recompensat pe 28 septembrie 2017 cu Acknowledgement Prize 2017 la Gala europeană a LafargeHolcim Awards, considerată cea mai importantă competiție de arhitectură și design sustenabil din lume. Anul acesta au participat aproape 5.100 de proiecte, dintre care doar 7 au fost recompensate cu un trofeu, iar cel primit de Grivița 53 este primul pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs.

Decernarea premiilor LafargeHolcim Awards a avut loc pe 28 septembrie 2017, la MUCEM – Muzeul Civilizaţiilor Europene şi Mediteraneene, în Marsilia, în prezența unor arhitecți de renume mondial. Premiul câștigat de Grivița 53 constă într-o recompensă financiară de 20.000 dolari, dar și în recunoașterea internațională a proiectului.

G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei și scriitoarei Chris Simion- Mercurian, care a vândut casa bunicii ei anul trecut și cu banii primiți a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul unde va construi teatrul.

*plan de situație

 

Primul om care a încurajat-o a fost soțul și partenerul ei, Tiberiu Mercurian, care a transpus visul ei în cifre și a realizat că nu este o utopie. Lor li s-a alăturat arhitectul Codrin Trițescu, care a confirmat că povestea pare o nebunie, dar este posibilă. El a realizat proiectul de arhitectură pro bono și a propus pentru Calea Griviței 53 nu doar un teatru, ci un hub cultural care să se contribuie la reabilitarea vechiului cartier al orașului. Inițiativa va lărgi arealul cultural al capitalei, care deocamdată e concentrat în zona centrală.

În plus, proiectul are și o puternică încărcătură simbolică – e situat la câteva sute de metri de locul în care s-a aflat primul teatru ridicat în capitală – Cișmeaua Roșie (fondat de domnița Ralu în 1817, teatrul se afla la intretăierea dintre Calea Victoriei și str. Fântânei – azi Str. General Berthelot). G53 își dorește să fie o punte între istoria capitalei și viitoarea comunitate artistică. Actuala fațadă va fi integrată în noua clădire; proiectul respectă țesutul istoric urban și cerințele actuale.

 

*situația actuală

Demersului i s-au alăturat personalități care girează unicitatea și performanța proiectului. Va fi construit primul teatru privat după 71 de ani: în 1946, inginerul constructor Liviu Ciulei a dus la bun sfârșit un proiect similar, pe care l-a dedicat fiului său, regizorul Liviu Ciulei.

Acest premiu demonstrează sustenabilitatea proiectului și încrederea pe care ne-o acordă profesioniști din liga întâi. Poate că acum vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a face rost de suma necesară construcției și pentru a duce la bun sfârșit această poveste”, a declarat Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului Grivița 53.

Pentru ca totul să fie transparent, Chris Simion – Mercurian a înființat Asociația Culturală „Grivița 53” prin care se desfășoară campania de strângere de fonduri și a donat acestei asociații terenul în valoare de 200.000 Euro, pe care urmează să fie ridicată construcția. Mai mult decât atât, în statutul Asociației există un articol prin care destinația culturală a imobilului nu va putea fi niciodată schimbată.

 

To build or not to be

Text: Chris Simion
Foto (stadiul inițial): Ștefan Racila și Chris Simion

Mi-am început cariera în 1996 când teatrul românesc era sub monopolul teatrelor de stat iar încercarea de a face teatru independent era considerată mai degrabă o impostură, decât o formă de curaj, libertate și deschidere spre ceva nou.
Atitudinea celor care făceau parte din alt sistem, prejudecățile oamenilor care nu îndrăzneau să riște ca antreprenori în domeniul cultural, piedicile pe care le-am întâmpinat…m-au încurajat să-mi vad de drum. Cu cât a fost mai dificil, cu atât a fost mai provocator. A fost modul prin care mi-am testat pasiunea și visul.

În 1999 întâlnirea cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner a fost definitorie. Am înființat împreună cea mai longevivă companie de teatru independent din România, Compania de Teatru DAYA.

El a fost primul om care a crezut în visul meu și în nevoia de a construi în România un altfel de spațiu, un teatru al generației mele.

După 21 de ani de experiență, atât în teatrul instituțional cât și în cel independent, sunt convinsă că dacă vreau să las ceva în urmă, soluția este o inițiativă privată.

Grivița 53 se dorește a fi mai mult decat un spațiu cultural, se cere a fi un spirit al unei generații.

Teatrele private (independente) din România își desfășoară activitatea în clădiri deja existente. Avem locul (cu banii primiți pe casa bunicii am cumparat terenul unde construim: Calea Grivitei 53), avem deja câțiva parteneri care vor să spunem ÎMPREUNĂ această poveste și un număr impresionant de persoane (atât din breaslă, cât și din alte domenii) care s-au angajat pro bono în acest proiect. Visul este al meu dar… în aceeași măsură… poate fi și al tău. A construi când majoritatea demolează, a ramane când mulți fug, a vedea partea plină a paharului nu este numai opțiunea mea…poate fi și alegerea ta.

Primul an – obținem avizele și strângem fondurile.
Anul 2 și anul 3 – demarăm construcția, efectuăm lucrarea și deschidem spațiul.

Acest proiect va fi derulat de Asociația Culturală Grivița 53 fondată cu scopul de a duce la bun sfârșit această inițiativă. Terenul este donația pe care o fac în numele acestui vis iar destinația culturală a proiectului, prin statutul pe care-l asigură Asociația, nu va putea fi schimbată niciodată. Ne definim prin ceea ce facem și prin ceea ce lăsăm în urma noastră. Acest spațiu cultural va rămâne moșternire Bucureștiului. Poți face parte din această poveste. Crezul nostru: To build or not to be.

 

Donează și tu cărămizi

Campania de strângere de fonduri pentru G53 a fost demarată în aprilie 2017. Până în prezent, s-au strâns (bani și servicii) aproximativ 100.000 Euro. G53 îți dă șansa de a fi parte din această poveste. Poți cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, uși, pereți, iar numele tău va fi inscripționat și va rămâne martor al acestei povești peste generații. În aprilie 2018 echipa G53 își dorește să deschidă șantierul. Pentru ca acest fapt să se întample, trebuie să se strângă în jur de 400.000 Euro.

Asociatia Culturala Grivita 53 – Conturi Raiffeisen Bank:
RO86RZBR0000060019288653 (LEI)
RO58RZBR0000060019293231 (EUR)

www.grivita53.ro

 

 

Sari la conținut