Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

De la Medellín la Manhattan. Premii pentru excelență în arhitectura durabilă

LafargeHolcimAwards nu oferă comenzi participanților, ci sprijină proiecte concrete și realizabile sau, în alte categorii, idei tari ale tinerei generații. Înscrierea la a 5-a ediție (cu premii în valoare totală de peste două milioane de dolari) se mai poate face până pe 21 martie.  Iar în România ultimilor ani chiar se fac sau visează proiecte de nivel internațional, pe care ne-am bucura să le vedem selecționate și premiate. Mai multe detalii aici.

Până atunci, un articol despre premiile finale ale ultimei ediții – trei proiecte alese în 2015 din cele 15 premiate la edițiile regionale. O să regăsiți un birou celebru dar mai ales arhitecți în afirmare.

 

Premiile Holcim pentru construcții durabile, ediția a 4-a

1. Loc articulat.
Rezervoare de apă transformate în parc public – Medellín, Columbia

Medalia de aur la Global Holcim Awards 2015

Text: juriul

Din punct de vedere multidisciplinar, acest proiect pentru un parc public în Medellín, Columbia, se centrează pe crearea de spații în jurul unui grup de rezervoare de apă.

1

* Vedere de pe acoperiș și procesul de proiectare: nivelare, reutilizare, articulare, integrare și iluminare.

Urmărind istoria locului, forma arhitecturală se inspiră din topografia din jur, precum și din structura rezervoarelor și bazinelor existente, rezultând într-o intervenție cu impact minim asupra mediului.

3*Planul acoperișului: clădirea fuzionează cu spațiul public.

Având în vedere utilizarea infrastructurii sitului, o atenție specială este acordată gestionării apei, care utilizează tehnologii de reciclare a apei pluviale și a celei menajere prin sisteme simple, pentru irigarea parcului

5*Proiectul oferă spațiu public pentru odihnă.

În interacțiunea sa dintre natură și peisajul urban, parcul urmărește a îmbunătăți calitatea vieții în oraș.

6*Spațiu public și arhitectură articulate de un element care unește spațiul pozitiv și negativ.

Intrând pe un teren neexplorat, proiectul se află la intersecția unei serii de discipline referitoare la definirea mediului construit, variind de la peisaj și design urban la arhitectură și planificarea infrastructurii.

7*Plan parter: rezervoare transformate pentru stocarea apei potabile

Juriul apreciază măsurile importante luate de echipa de proiectare pentru a explora interdependența domeniilor de expertiză, care sunt în mod normal tratate ca domenii izolate.

8*Spații flexibile și designul urban accesibil stimulează activitățile comunitare.

Proiectul prezentat cuprinde în acest sens – în mod rafinat și poetic – multiple criterii stabilite de aspectele-cheie ale Fundației Holcim.

9* Curtea: apa ca element cheie care recuperează memoria locului și imaginea corporației.

Preocupări estetice, sociale, economice și de mediu sunt combinate pentru a forma un ansamblu sofisticat de spații publice, care îmbină imperativele sociale cu cerințele tehnice, pentru a crea un peisaj „sociotehnic” extrem de atrăgător.

10*Materiale de construcții și reciclare utilizate pentru mobilierul urban și construcția clădirii.

Credite & info:

Autori proiect: Mario Camargo & Luis Tombé, Colectivo720, + Juan Calle & Horacio Valencia, EPM Group (Empresas Públicas de Medellín), Colombia
Beneficiar: Empresas Públicas de Medellín
Finanțare publică
Debutul proiectului: octombrie 2014

 

 

2.  Colectiv postbelic.
Bibliotecă comunitară și recuperare socială – Ambepussa, Sri Lanka

Medalia de argint, Global Holcim Awards 2015

Text: juriul

Proiectul din comuna Ambepussa de lângă Colombo are scopul de a reintegra foști soldați în societatea srilankeză de după războiul civil. Venind din medii socio-economice defavorizate, tinerii sunt învățați să construiască, fiind implicați în construcția de clădiri publice – ca, de exemplu, în realizarea Bibliotecii comunitare din Ambepussa.

D:RAWMarketingM8-Competitions2014 HolcimCADPAGE 2-Sect & E*Vizualizarea 3D a bibliotecii propuse: volumul clădiri cu un singur nivel se întinde peste teren, abia atingând pământul.

Respectând prezența copacilor deja existenți, clădirea zveltă stă lejer în peisajul natural și are o curte interioară, profitând pe deplin de ventilația încrucișată și utilizând din plin lumina naturală.

D:2014 HolcimCADPAGE 2-Sect & Elev. A3-Elev & Sect (1)*Crearea secțiunilor și elevațiilor: ritm în organizarea formală, semnificație în răspunsul față de mediu.

Pereții din pământ compactat și materialele reciclate reduc amprenta ecologică a clădirii.

D:RAWMarketingM8-Competitions2014 HolcimCADPAGE 2-Sect & E*Organizarea sistemului: o abordare sistematică durabilă.

Juriul salută intenția proiectului de a se concentra mai mult asupra procesului de construcție și pe clădire ca artefact fizic.

13_a15glfilk-03

Combinația celor două obiective, legate de ideea „clădirii”, atât ca verb și ca substantiv, celebrează un înțeles specific al arhitecturii, derivat din însăși structura ei.

15_a15glfilk-02

Foarte apreciat este aspectul de formare profesională din acest proiect, ceea ce va contribui – dincolo de sarcina imediată – la „consolidarea capacităților” într-un sens mai larg: proiectul va vindeca potențial rănile colective, va construi forță de muncă, va disemina cunoștințe, va stimula dezvoltarea durabilă și consolidarea relațiilor sociale.

16_a15glfilk-06

Credite & info:

Autori proiect: Milinda Pathiraja & Ganga Ratnayake, Robust Architecture Workshop (Sri Lanka)
Beneficiar: Sri Lanka Army, Sinha Regiment
Finanțare: privată / private
Debutul proiectului: ianuarie 2014

 

3. Dryline
Infrastructură de protecție împotriva inundațiilor urbane – New York, SUA

Medalia de bronz – Global Holcim Awards 2015

Text: juriul

Proiectul BIG U abordează vulnerabilitatea orașului New York la inundațiile de coastă, precum cele din timpul impactului catastrofal al uraganului Sandy în 2012, de exemplu, și propune un front de protecție în jurul zonei de sud din Manhattan.

 

131024_Small Map_BLUE*BIG U are un front protectiv: 21 km de protecție împotriva inundațiilor, adaptată fiecărui cartier și comunității pe care o deservește.

Planul care va fi executat în mai multe etape utilizează o bermă ridicată strategic pentru a crea o secvență de spații publice de-a lungul malului.

1b

Bariera de infrastructură include o serie de funcții urbane și, ca urmare, oferă posibilități multiple de design, promovarea comerțului local, agrement, precum și activități culturale.

5* BIG Bench, protecția împotriva inundațiilor, este conceput ca mobilier stradal: atractiv, distractiv, practic.

Propunerea unui sistem de protecție împotriva inundațiilor la scară largă prin intermediul unui set de intervenții la scară mică a fost considerată de juriu ca o soluție ingenioasă, care ar putea fi transferată cu ușurință în alte condiții similare, într-o epocă marcată de schimbările climatice și creșterea nivelului mării la nivel global.

7* Porțile de inundații pot fi și instalație de artă sau incintă pentru un târg de iarnă.

Juriul apreciază cadrul conceptual al proiectului, care propune să fuzioneze cerințele infrastructurii grele de tip „Robert Moses” cu sensibilitatea tip  „Jane Jacobs” față de comunitatea locală.

9* Berma mărește spațiul parcului și crește conectivitatea; autostrăzile împiedică acum accesul pietonal.

Aici, cartierele din zonă se angajează activ în definirea unor programe specifice, funcții și facilități publice, de-a lungul unei linii care acționează ca o infrastructură civică, aparținând publicului larg.

10*Reprogramarea: spațiile neluminate de sub autostrăzile suspendate sunt transformate în zone comunitare urbane.

Credite & info:

Autori proiect:  Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Kai-Uwe Bergmann, Daniel Kidd & Jeremy Siegel, (BIG – Bjarke Ingels Group); Laura Starr, Stephen Whitehouse, Andrea Parker & Melon Wedick (Starr Whitehouse Landscape Architects & Planners); James Lima, James Lima Planning + Development; Steven Baumgartner, Buro Happold Engineering & Byron Stigge, Level Agency for Infrastructure; Matthijs Bouw and Ivo de Jeu, One Architecture
Alți autori: Christina Kaunzinger, consultant, Green Shield Ecology, Bridgewater; Edgar J. Westerhof, engineer, ARCADIS; Daniel Payne, AEA Consulting; Prem Krishnamurthy, Project Projects
Beneficiar: US Department of Housing & Urban Development
Debutul planificat al proiectului: iunie 2014

 

Articole conexe:

LafargeHolcim Awards – o competiție de 2 milioane USD pentru construcții durabile

Încotro și cum se mișcă profesia de arhitect

Sari la conținut