(a) În 1969 se deschidea la Zalău Întreprinderea de Produse Ceramice, care a devenit în foarte scurt timp una dintre cele mai prolifice unităţi de producţie locală, cu peste 4,5 milioane cărămizi care ieşeau pe poarta fabricii într-un an. În perioada modernă, fabrica a trecut şi prin perioade mai complicate, dar în 2014, după o serie de investiţii în modernizarea fabricii, aceasta a fost repornită şi funcţionează impecabil de atunci. Practic, vorbim de un simbol al acestui oraş, iar istoria CEMACON este împletită cu cea a Zalăului.
Locul de întâlnire dintre trecutul industrial şi viitorul dinamic al Zalăului aflat în plină expansiune
Pentru a schimba peisajul urban în fostele oraşe industriale e nevoie de „un strop de creativitate şi de dorinţa de a creşte calitatea vieţii pentru comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea”, cred cei de la CEMACON, care au implementat în acest an un proiect inedit în Zalău: o staţie de autobuz realizată chiar din cărămida pe care o produc în fabricile din zonă.
De câţiva ani compania se implică într-un ritm susţinut la nivelul comunităţii locale, atât prin proiecte sociale, cât şi prin proiecte de protecţie a mediului. Chiar anul trecut a fost pusă în funcţiune, la fabrica CEMACON din Zalău, o instalaţie industrială pentru dezodorizarea aerului viciat şi limitarea emisiilor olfactive, obţinându-se o reducere semnificativă a percepţiei mirosului atât în perimetrul fabricii, cât şi în imediata vecinătate. Este de reţinut faptul că filtrul nu a fost implementat ca urmare a unor reglementări legale, CEMACON respectând deja toate cerinţele din domeniu, de la nivel naţional şi european, ci ca o măsură proactivă de a face mai plăcută viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din vecinătatea fabricii. Iar anul acesta au fost demarate două noi proiecte care ţin atât de estetica urbană, cât şi de utilitate: o staţie de autobuz şi amenajarea unor sensuri giratorii.
„Ne-am propus ca impactul pe care CEMACON îl are în zona economică să fie extins şi în zona socială, ne-am dorit să creăm câteva repere de îmbinare a practicalităţii cu bunul gust şi astfel să imprimăm o direcţie de dezvoltare a unui peisaj urban vibrant în Zalău. Suntem pe drumul cel bun”, punctează Daniel Şologon, CEO CEMACON.
Ca de fiecare dată când caută o infuzie de creativitate în acord cu spiritul brandului, şi pentru proiectarea staţiei de autobuz CEMACON a colaborat cu arh. Sergiu Tîrziu de la Format 4, care la rândul său are o legătură emoţională cu comunitatea zălăuană. Iar Sergiu vorbeşte cu entuziasm şi precizie despre proiectul său:
„Situată în inima noii zone urbane, unde trecutul industrial se întâlneşte cu viitorul dinamic al oraşului, această staţie de autobuz inovatoare se încadrează perfect în peisajul în schimbare, aducând un nou nivel de modernitate şi energie oraşului Zalău.
Arhitectura staţiei este dată de compoziţia dinamică dintre două plăci de beton care încadrează pereţii glisaţi de cărămidă. Ajutată de transparenţa pereţilor şi fluiditatea plăcilor de beton, aceasta dă impresia unui obiect de arhitectură permeabil care se află în mişcare.
Această staţie de autobuz nu este doar un loc de aşteptare, ci şi un punct de referinţă al oraşului, o oază urbană.”
*Foto 2: Un aspect remarcabil al staţiei este integrarea unui copac în designul său, un simbol al naturii în mijlocul peisajului urban, care crează un microclimat plăcut şi remarcabil. Tavanul de oglindă care pune în valoare materialele şi dinamica spaţiului şi care luminează spectaculos pe timp de noapte devine o atracţie urbană fascinantă
Oraşele evoluează, unii se adaptează, în timp ce alţii dau o direcţie evoluţiei.
„La CEMACON avem sentimentul responsabilităţii lucrului bine făcut, atât când e vorba de produsele noastre, cât şi când e vorba de alte proiecte pe care le implementăm. Şi mai avem o înclinaţie cultivată spre excelenţă şi performanţă. Suntem mândri că am adus un plus de inovaţie şi am creat o stare de bine şi frumos pentru locuitorii din Zalău, implementând un proiect care ne reprezintă, creativ şi practic deopotrivă”, concluzionează Daniel Şologon.