Capela din pădure, Varano dei Marchesi – Parma

Arhitectură : Paolo Zermani, Eugenio Tessoni, în colaborare cu Emanuele Ghisi, 2012

Proiectul creează un loc de rugăciune profund legat de peisajul colinelor străbătute de itinerariul de pelerinaj Vie Romee; locul este de asemenea marcat de ceasul solar de sec. XIII gravat pe peretele fostului spital Casa Faggi, aflat în apropierea locului.

 

*plan de situație

 

Traseul de la locuință la pădure, cu o lungimea de aproximativ trei sute de metri, relevă, treptat o fâșie lungă, o prelungire a parcului încadrată de pârâu pe partea stânga și de munte pe cea dreaptă și focalizând, în depărtare, către noul element simbolic..

Intervenția se compune dintr-un zid de 9x6m, de care se sprijină o cruce metalică, de aceeasi înălțime, și un loc de stat.
În plan: un punct și două linii.


Zidul este construit la marginea versantului care, subit, devine mai abrupt. Crucea este așezată de partea opusă a versantului, orientată către pârâul Moglia și către strada ce urcă la sanctuarul Sfintei Lucia și la castelul de secol IX.

 

Prin cele două elemente simbolice, zidul și crucea, aduse împreună spre a se dezvălui de-a lungul parcursului, intervenția își asumă un caracter ritualic.

 

Motivul arhitectural este cel al parcursului însuși, îmbogățit de fragmente.

 

În fiecare zi, soarele dimineții luminează direct crucea, proiectând treptat umbra sa pe zid.

 

Doar atunci când soarele se află cel mai sus, înainte de a dispărea în spatele versantului, umbra crucii se așează pentru scurt timp pe pământ.

 

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

Articol conex:

Paolo Zermani: Capela din vechea magazie de pulbere – Fortezza da Basso, Florența

Sari la conținut