Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

C_LAD. Penultima casă de pe stradă

Strada Aviator Protopescu din București. O casă veche, refăcută deja, și în mod dubios. O casă nouă pe baza celor anterioare. Eclectism aproape obligat și o lume cu multe spații și elemente.

Text: Justin Baroncea
Proiect: Justin Baroncea, Dragoș Dragnea
Foto: Radu Malașincu, Andrei Mărgulescu

Pe strada de lângă parc am văzut trei ferestre pictate strident, montate în trei goluri țuguiate, așezate peste un brâu de ipsos. Sub brâu, trei panouri albe cu valuri. Intervenții stilistice pretins neovenețiene pe o clădire fost restaurant, fostă casă.

În stânga, ferestre țuguiate, în dreapta – ecran de blocuri, în spate – parc. Parcul Floreasca. Ferestrele restaurantului – fosta casă – se deschid către parc.

*Plan situație

 

Expertiza cere consolidarea clădirii. Cămăși de beton. Oportunitate de a lucra cu beton aparent alb, cofraje din lemn rășinos ars.

Sub golurile țuguiate, foste în plin centru, e poarta de acces în curte. O curte lungă și îngustă care, la capăt, se termină într-un spațiu delimitat de capătul unui bloc, o vilă urbană interbelică, un calcan al unei anexe, și fațada clădirii de consolidat. Iedera. Oportunitate de a lucra cu lemn și plante cățărătoare.

*fațadă Nord

*secțiune

Ne ocupăm de penultima casă de pe stradă. Consolidăm baza, redăm verticalitatea golurilor dinspre parc. Peste baza de zidărie adăugăm o structură de lemn stratificat – mobilier și schelet în același sistem; adică mansardăm cu rafturi.

 

 

Dacă deschizi ferestrele de pe nord, din living, dormitor și mansardă, vezi în parc. Doar în parc. Rame de lemn care încadrează frunze.
Frunze decupate în planuri de beton alb cu flader.

 

 

În interior au fost demontate o parte dintre zidurile de compartimentare. S-au recuperat aproape toate cărămizile vechi și au fost folosite la montajul noilor compartimentări.

 

 

Demisolul a fost extins pe toată amprenta clădirii. Pereții noi din demisol, iar beton alb cu flader. Cofrajele au fost transformate în uși, iar două uși vechi au fost montate în cofraj. Flader de uși pe pereți și negative de uși în beton.

Mix/zăpăceală de ciment alb cu lemn.

La demisol, loc de pălăvrăgeală, la parter – sufragerie, la mansardă – bibliotecă/filmotecă cât cuprinde. Living pe trei etaje conectat cu o scară metalică și un monte-charge. Casă de plimbat pe scări printr-o viitoare expoziție de grafică și pictură.

 

 

Urmează tablouri. Și trei dormitoare. Două la etaj și unul pe supanta din mansardă.

Pat peste băi, sub tabachere, în spatele unei jardiniere din living.

Biblioteca învelită cu tablă gri-antracit, cu rafturi structurale, deschisă către parc și terasa din curte.

Schelet de lemn cu „verde” în capete.

De locuit în parc, într-o cutie de cărămidă albă, tatuată de Irlo, lângă un bloc placat cu „castraveți”.

 

 

 

*plan parter

*plan etaj 1

*plan supantă

 

Info, credite

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Autori: Justin Baroncea, Dragoș Dragnea
Structură consolidare: Barbu Jugurică
Structură lemn: Radu Balaban
Coordonare șantier: Horațiu Corniciuc
Loc : Str. Aviator Ștefan Protopescu, București
Arie teren: 129 m2
Arie desfășurată: 258 m2

Sari la conținut