Recenta iniţiativă a Ministerului Culturii și Identității Naționale de a bloca înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – pe motivul procesului de arbitraj internațional în curs – aduce o gravă atingere interesului general al societății românești de salvgardare a unui patrimoniu de valoare excepțională, recunoscută de ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor).
Semnatarii acestei scrisori, specialiști în domenii dedicate direct sau indirect patrimoniului cultural, consideră că misiunea MCIN este aceea de a apăra patrimoniul național și de a promova în lume valorile culturale ale țării, conform Constituției României (art. 33) și legislației de profil. Din această perspectivă și în acord cu Convenția privind protecția patrimoniului mondial, includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO ar putea deschide o largă posibilitate de cooperare și asistență internațională în vederea conservării acestui sit istoric de valoare națională și universală. Înscrierea în lista Patrimoniului Mondial ar constitui chiar un atu major în susținerea cauzei statului român în proces, fiind vorba de o decizie a unui organism internațional care ar valida ceea ce statul român a recunoscut deja pe plan intern încă din 1992, odată cu clasarea sitului în prima listă postrevoluţionară a monumentelor istorice.
Dimpotrivă, motivele invocate în solicitarea MCIN adresată Comitetului Patrimoniului Mondial (în principal riscul ca România să piardă procesul prin includerea sitului în lista UNESCO) sunt nefondate și argumentate inconsecvent. Anterior, chiar comunicările publice ale guvernului actual au admis adevărul că exploatarea minieră care face obiectul arbitrajului internațional era oricum în situația de a nu putea fi continuată, indiferent de înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului Mondial. Prin urmare, dacă pretenţiile din arbitraj se referă la nerealizarea investiţiei miniere, orice pretext al solicitărilor financiare vehiculate în declaraţiile Guvernului nu poate fi fundamentat decât pe acţiuni preexistente şi cu totul independente de includerea în lista Patrimoniului Mondial.
În urma adoptării de către Comitetul Patrimoniului Mondial a rezoluției de returnare a dosarului Roșia Montană, cu respectarea solicitării reprezentanților României, considerăm că este de datoria MCIN să aplice fără întârziere și cu seriozitate recomandările formulate de UNESCO: dezvoltarea și punerea în aplicare a planului de management al sitului, elaborarea PUG și PUZ-CP, pregătirea unui plan de dezvoltare a turismului sustenabil, asigurarea conservării și restaurării componentelor sitului – măsuri absolut necesare, prevăzute de altfel și de legislația națională, dar încă neaplicate.
Ca atare, semnatarii scrisorii vor susține cu promptitudine inițiativele și demersurile autorităţilor publice competente menite să asigure punerea în practică a recomandărilor Comitetului Patrimoniului Mondial și vor acorda tot sprijinul profesional în vederea protejării și conservării patrimoniului cultural unic reprezentat de Roșia Montană.
Prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu, expert atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Prof. univ. dr. arh. Teodor-Octavian Gheorghiu, expert atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Prof. univ. dr. arh. Nicolae Lascu, expert atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos, expert atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Conf. univ. dr. arh. Valeriu-Eugen Dragan, specialist atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Conf. univ. dr. arh. Petru Mortu, specialist atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Conf. univ. dr. arh. Ruxandra Nemțeanu, expert atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Lect. univ. dr. arh. Adrian Crăciunescu, specialist atestat în domeniul protejării monumentelor istorice, secretar ICOMOS România
Lect. univ. dr. arh. Gabriella Olasz, specialist atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Lect. univ. dr. arh. Toader Popescu, specialist atestat în domeniul protejării monumentelor istorice
Dr. habil. arh. Hanna Derer
Prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, profesor emerit la Universitatea din Amsterdam
Prof. univ. dr. arh. Kazmer Kovacs
Prof. univ. dr. arh. Ana Maria Zahariade
Conf. univ. dr. arh. Celia Ghyka
Conf. univ. dr. arh. Ana Maria Hariton
Conf. univ. dr. Diana-Laura Mesina
Conf. univ. dr. Luminița Petrulian
Conf. univ. dr. Magda Teodorescu
Lect. univ. dr. arh. Irina Băncescu
Lect. univ. dr. arh. Gabriel Panasiu
Lect. univ. dr. arh. Radu Ponta
Lect. univ. dr. arh. Irina Tulbure
Lect. univ. dr. Ștefan Vianu
Asist. univ. dr. arh. Ilinca Constantinescu
Asist. univ. dr. arh. Irina Popescu Calotă
Asist. univ. dr. arh. Diana Mihnea
Asist. univ. dr. arh. Alexandra Teodor
Asist. univ. dr. arh. Ioana Zacharias Vultur
Articole conexe:
Rosia Montană: ce urmează? Mining Watch a decis să intervină în arbitrajul internațional
Şerban Sturdza, Pro Patrimonio: Păstrăm Roşia Montană
Edito: Roşia Montană, din nou. Despre acţiunile de la faţa locului.
Dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” a fost depus la UNESCO