Şerban Sturdza, Pro Patrimonio: Păstrăm Roşia Montană

„Astăzi (6 iunie 2018) ambasadorul României la UNESCO a confirmat ceea ce părea de neconceput într-o țară europeană, semnatară a Convenției Patrimoniului Mondial: cu 3 săptămâni înainte de întrunirea anuală a Comitetului Patrimoniului Mondial, Guvernul României a decis să stopeze dosarul Roșia Montană.

Este un fapt fără precedent, ale cărui implicații sunt deosebit de grave și pe care cu siguranță că Guvernul României nu le-a evaluat. Vorbim de relații internaționale, angajamente diplomatice, pe care Statul Român le calcă în picioare. În egală măsură, consecința acestui gest necugetat este una cu implicații adânci în comunitatea din Roșia Montană, pentru perspectivele sale de a avea un viitor bazat pe o dezvoltare sustenabilă în care resursa umană și culturală să primeze și nu bazat pe distrugere.

Vorbim despre un sit minier istoric a cărui unicitate a fost confirmată de ICOMOS, corpul de experți ai UNESCO în probleme de patrimoniu: „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană conține cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer Roman din lume și demonstrează schimbul de valori, prin tehnici inovative dezvoltate de imigranți mineri Iliro Dalmați pricepuți, pentru a exploata aurul prin căi potrivite caracteristicilor tehnice ale zăcământului”. Vorbim de o oportunitate unică pe care Roșia Montană o are, după decenii în care statul român nu a fost capabil să găsească soluții pentru comunitate și patrimoniu, dar a susținut consecvent un proiect minier ce ar fi afectat iremediabil locul. Este recunoașterea pe care acest sit istoric o merită și pe care Academia Română, sute de organizații și specialiști au afirmat-o, în nenumărate rânduri.

Fundația Pro Patrimonio se numără printre organizațiile profesionale care au susținut de ani buni protejarea și salvarea Roșiei Montane, a patrimoniului și comunității sale. Rămânem fermi, acum, în fața acestui gest iresponsabil al Guvernului României și solicităm Guvernului să își reconsidere poziția. Este inadmisibil ca în anul Centenarului României și Anul European al Patrimoniului, România să facă un gest anticultural, de abandon conștient al unui sit de patrimoniu de valoarea universală excepțională.

Solicităm totodată Comitetului UNESCO să privească spre scopul primordial al organizației, acela de apărare a patrimoniului și al comunităților în care se implică, dincolo de șovăiala unor reprezentanți ai statului Român și să păstreze în procedură de evaluare dosarul Roșia Montană.“

Şerban Sturdza

Vicepreşedinte Fundaţia Pro Patrimonio

Sari la conținut