În urma evaluărilor realizate de către Comisia de atribuire, Ministerul Mediului a desemnat Asociatia Parcul Natural Văcărești ca administrator al parcului omonim. Conform acordurilor de parteneriat, APNV va exercita administrarea în asociere cu Primaria Generală a Capitalei (PMB) și în pareteneriat cu alte 12 instituții de profil (facultăți, ONG uri, institute de cercetare).
Planul de actiune în vederea administrării propus de APNV are mai multe direcții, având ca puncte centrale conservarea biodiversității, educația ecologică, promovarea patrimoniului natural național și ecoturismul. Acestea vor fi integrate în Planul de Management al parcului, document ce va fi realizat în urma unor studii complexe și cu implicarea tuturor factorilor interesați.
În baza unui Acord de colaborare votat în unanimitate de către Consiliul General al Municipiului București în decembrie 2016, APNV va colabora cu PMB în domenii precum paza și protecția parcului, conexiunea cu orașul, construirea infrastructurii de vizitare și de utilități. Detaliile colaborarii vor fi stabilite ulterior printr-un contract de asociere. Totodată, pentru asigurarea unui management eficient, APNV a inițiat parteneriate cu alte 12 instituții care adună facultăți de specialitate, ONG uri, instituții de cercetare.
„Parcul Natural Văcărești ne oferă o șansă unică de a deschide o ambasadă a patrimoniului natural național în capitala celei mai bogate în biodiversitate țări europene. Parcul oferă acces direct la educație ecologică și cunoașterea naturii pentru 10% din populația țării și are toate șansele să devină una dintre principalele atracții turistice ale Bucureștiului.” – Florin Stoican, președintele APNV.
APNV a luat ființă în anul 2014 cu scopul înființării Parcului Natural Văcărești și a conservării peisajului și biodiversității acestuia. Ca urmare a eforturilor asociației și a partenerilor acesteia, parcul a fost înființat la data de 11 mai 2016 prin Hotărâre de Guvern.
Parcul Natural Văcărești, primul parc natural urban din România, are o suprafață de 184 de ha și adăpostește o biodiversitate complexă reprezentată de valoroase specii de păsări, mamifere, reptile și amfibieni, totul într-un peisaj pitoresc, care i-a atras supranumele de „Ambasada Deltei Dunării la București”.
*Fotografii de Helmut Ignat
Articole conexe:
O viziune pentru dezvoltarea PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI în interes public
Parcul natural Văcărești.–Interviu cu Cristian Lascu, inițiatorul proiectului
Trei incendii, în 48 de ore, în Parcul Natural Văcărești. Poziția Asociației Parcul Natural Văcărești
Eroi de epopee. David, Goliath și activismul urban. Editorial de Ștefan Ghenciulescu