Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și Asociația Zeppelin au organizat cea de-a treia ediție a forumului Cities of Tomorrow, cea mai importantă întâlnire din România dintre business, arhitectură și administrație.
Evenimentul a fost gândit ca un mix intens și bogat de prezentări, discuții în cadru organizat și networking. Conferințele unor personalități internaționale s-au întrepătruns cu analize și propuneri pentru contextul românesc.
Am discutat despre cum ne mișcăm în și între orașe, despre cum se mișcă orașele și arhitectura, despre cum să accelerăm și să ghidăm dezvoltarea, despre noi sisteme de transport și infrastructură inteligentă, tehnologii pentru comunicare, gestiune și construcții.
O sesiune comună – „Orașe inteligente, mobilitate inteligentă” – și două workshop-uri separate – „Oameni mobili, arhitectură mobilă” și ”Orașe în mișcare” – au tratat mobilitatea din două perspective principale:
1. Relația dintre mobilitate și oraș.
Am vorbit despre ultimele tendințe în transportul public și privat – sisteme de management și vehicole inteligente, infrastructură, intermodalitate, car-sharing, smart parking, viziuni și politici de mobilitate, proiecte și operațiuni concrete. Toate acestea au fost puse în legătură cu perspectiva urbană și cea economică: strategii și planificare, dezvoltare urbană, mobilitate, investiții și piața de real estate, orașul sustenabil.
Cei doi vorbitori internaționali, specialiști de prestigiu, au prezentat tendințe de ultimă oră și filozofia și acțiunile de succes. Specialiști români din domeniul transportului, afacerilor, arhitecturii, reprezentanți ai companiilor de top și ai administrației au dezbătut situația și perspectivele din România.
2. Mobilitatea de dincolo de transport. O lume în mișcare
Înțelegem prin mobilitate și transformările rapide, evoluțiile explozive din tehnologiile de comunicații și control și, în general din revoluția digitală și implicațiile asupra acestora societății, folosirii spațiului și, deci, a arhitecturii și amenajărilor.
Am discutat aici despre casa și biroul viitorului, noi modele de afaceri, noi consumatori și noi piețe, revoluția verde și noua paradigmă a construcțiilor (inclusiv integrarea vehicolelor inteligente și a sistemelor de transport colaborativ), dar și despre crearea și regenerarea spațiilor urbane și a construcțiilor existente.
Key-speakers:
- Michael Horodniceanu, Ph.D., președinte al MTA Capital Construction, supervizează proiecte în valoare de peste 20 de miliarde USD. În trecut a ocupat postul de New York City’s Traffic Commissioner. Expert în domeniul infrastructurii de transport, atât în domeniul public cât și în cel privat.
- Prof. Jörn Walter, Chief Urban Planner al orașului Hamburg (anterior Dresda), Germania. Expert în dezvoltare urbană și arhitectură, deținător al „Schinkelpreis Städtebau” (Premiul Schinkel pentru urbanism), profesor invitat la Universitățile din Viena, Dresda și Hamburg.
Programul forumului – aici
Organizatori:
- Camera de Comerț si Industrie Româno-Germană (AHK România)
- Zeppelin – în cadrul programului „Connected. Things about future, cities and people“
GoldSponsor:
SilverSponsors:
- Autoklass Pipera, centru autorizat de vanzari smart
- VIMAR
- Vodafone
- Trakya
- B-Team Energy and Environment
Parteneri:
Parteneri instituționali:
Camera de Comerț si Industrie Româno-Germană (AHK România) este parte a rețelei mondiale a Camerelor de Comerț Germane Externe și numără în prezent circa 530 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România. O temă centrală a activității o reprezintă creșterea cooperarii româno-germane în domeniul dezvoltării sustenabile. În acest scop a fost inițiată platforma GreenTech (www.econet-romania.com) și se organizează în fiecare an un număr mare de proiecte și evenimente.
Începând cu 2014, AHK România realizează Cities of Tomorrow împreună cu Zeppelin, organizație dedicată promovării arhitecturii, comunităților creative, orașului sustenabil.
Zeppelin editează revista lunară omonimă, organizează conferinţe, workshop-uri, expoziţii, apariții editoriale şi este implicată în intervenţii urbane şi strategii de dezvoltare coerentă şi responsabilă a oraşului.
La ediția din 2014 au participat 201 persoane din domeniile arhitectură, urbanism, real estate, tehnologie și infrastructură, administrație națională și locală, financiar, energie, comunicații.
Eveniment în cadrul proiectului Connected. Things about Future, Cities and People, co-finanțat prin programul Cultura 2007 – 2013 al Uniunii Europene