23-26 noiembrie 2016 @ Sala Multifuncţională A Consiliului Judeţean Timiş (Bd. Revoluţiei din 1989 Nr.17 Timişoara)
Trei seturi de câte trei conferințe vor trata complementar cele 16 secțiuni competiționale ale Bienalei timișorene de arhitectură, oferind suport expoziției-concurs BETA 2016. Conferințele au ca punct de pornire activitatea și preocupările actuale ale celor 9 membri ai juriului în direcțiile enunțate prin secțiunile jurizate.
Program
Miercuri, 23 noiembrie
- 18:00 – 18:15: Prezentarea celor mai recente ediții ale revistei Zeppelin
- 18:15 – 19:00: Ștefan Ghenciulescu
- 19:00 – 19:45: Zsolt Vasáros
- 19:45 – 20:30: Ivan Kucina
- 20:30 – 21:00: Sesiune întrebări
Situate la intersecția dintre EDUCAȚIE, PROFESIE și ORAȘ, primele 3 conferințe se vor concentra îndosebi pe cercetarea teoretică și critică a arhitecturii, fiind susținute de Ștefan Ghenciulescu, Ivan Kucina și Zsolt Vasáros. Adresate deopotrivă celor care activează în domeniul arhitecturii și urbanismului și celor care activează în domenii conexe, vor fi urmate de o sesiune de discuții libere.
Ștefan Ghenciulescu
Arhitect practicant, cercetător și critic, curator de expoziții, autor și co-autor de proiecte culturale. Redactor-șef al revistei Zeppelin. Conferențiar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti. Autor al cărții Orașul transparent. Despre limite și locuire în București. Premii: European Public Space of the Year 2011; Pavilionul României, Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2006; 12 premii și nominalizări la Bienala Națională de Arhitectură și la Anuala de Arhitectură București.
Ivan Kucina
Este profesor adjunct la Facultatea de Arhitectură din Dessau – Universitatea Anhalt. De asemenea, și-a desfășurat activitatea și în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității din Belgrad. A fost profesor invitat la School of Design Strategies – Parsons School for Design, New York, la Universitatea Polis din Tirana, la KTH – Facultatea de Arhitectură din Stockholm și GUtech – Muscat, Oman. Ivan este co-fondator BINA (Belgrade International Architecture Week), iar în prezent este director de program. Din 2012 este director de program al proiectului Urban Transformations din cadrul festivalului MIKSER din Belgrad.
Zsolt Vasáros
Născut în 1973, este un arhitect de origine maghiară. A studiat arhitectura, arheologie și egiptologie la diferite universități, fiind absolvent al Facultății de Arhitectură din Budapesta (BME), promoția 1997. În 2000 și-a deschis propriul birou (Narmer Architecture Studio). Din 2003 predă la Facultatea de Arhitectură din Budapesta. Zsolt lucrează în prezent la câteva proiecte de cercetare, în principal în zone de conflict – Irak, Egipt, Siria.
Joi, 24 noiembrie
- 18:00 – 18:15: Lansarea cărţii „Timişoara Interbelică Urbanism şi Arhitectură”, autor Anca Brătuleanu – Teodor Gheorghiu, Vlad Gaivoronschi
- 18:15 – 19:00: Klaus Birthler
- 19:00 – 19:45: Árpád Szabó
- 19:45 – 20:30: Darko Polic
- 20:30 – 21:00: sesiune întrebări
Cele 3 prezentări, susținute de arhitecți care activează în România, Serbia și Ungaria, vor aduce-n discuție o serie de modele și metode de operare la nivelul orașului, care variază în funcție de scară, durata desfășurării, actorii implicați în proces, precum și în funcție de alți factori culturali, economici, de mediu, etc. Acestea se adresează trinomului corp profesional-administrație-societate civilă, așadar tuturor celor responsabili de cercetarea, proiectarea, construirea și buna întreținere a mediului construit, celor responsabili de administrarea prezentă și viitoare a mediului construit, și nu în ultimul rând celor care influențează și sunt influențați zilnic de mediul construit.
Klaus Birthler
Arhitect practicant și cercetător, specializat în urbanism și amenajarea teritoriului, fiind preocupat de revitalizarea urbană, mobilitatea urbană, dezvoltarea durabilă, valorificarea patrimoniului natural și construit și eficiența energetică a clădirilor noi și vechi. Klaus a obținut numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, fiind finalist al European Prize For Urban Public Space în 2014. În prezent, Klaus este consilier al secretarului de stat din cadrul Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.
Darko Polic
Arhitect și urbanist, co-fondator CAB. Activitate în cadrul Centrului de Planificare Urbană, Dezvoltare și Cercetare din Novi Sad. A fost implicat, ca lider de echipă, în proiecte de planificare și analiză urbană, și în studii pe diferite aspecte ale dezvoltării orașului. A fost premiat de 4 ori de către Asociația Națională a Urbaniștilor din Serbia. A fost membru în jurii internaționale și naționale din Serbia și Spania (European Prize for Public Space). S-a implicat de asemenea, în calitate de expert, în diferite programe naționale și internaționale (Primăria Novi Sad, World Bank Austria și altele).
Árpád Szabó
Arhitect și urbanist, profesor asociat în cadrul Departamentului de Planificare Urbană și Design al Facultății de Arhitectură din Universitatea de Tehnologie și Economie Budapesta. Și-a obținut doctoratul în arhitectură în 2007. Activitate în cadrul propriului birou de arhitectură, planificare urbană și design urban din Budapesta. Secretar național al concursului EUROPAN Ungaria în perioada 2008-2014. Membru al corpului public al Academiei Maghiare de Științe și secretar al Comitetului Permanent de Științe Urbane.
Vineri, 25 noiembrie
- 18:00 – 18:15: Introducere
- 18:15 – 19:00: Adrian Untaru
- 19:00 – 19:45: Balázs Marián
- 19:45 – 20:30: Goran Vojvodić
- 20:30 – 21:00: sesiune întrebări
Incluse în categoria PROFESIE, ultimele 3 conferințe ale juriului oferă suport expoziției-concurs BETA 2016, în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva practicii arhitecturale. Cele 3 prezentări susținute de Adrian Untaru, Goran Vojvodić și Balázs Marián, arhitecți care activează în România, Serbia și Ungaria și care percep caracteristicile urbane, economice, sociale și culturale ale euroregiunii, vor fi urmate de o sesiune de discuții libere, constituind un pretext de dialog și de relaționare în interiorul profesiei.
Adrian Untaru
ADNBA s-a înființat în 2003 în București de către Andrei Șerbescu și Adrian Untaru, cărora li s-a alăturat ulterior Bogdan Brădățeanu. Lucrările ADNBA sunt caracterizate de încercarea celor trei de a găsi echilibrul perfect între experiment și experiență, în peisajul complex și delicat al vieții contemporane. În timp ce cred în arhitectură ca gest creativ, cu valoare culturală și responsabilitate socială, aceștia admit, de asemenea, distincția, uneori periculoasă și întotdeauna subiectivă dintre aceste atribute.
Goran Vojvodić
Goran a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității din Belgrad. A realizat proiecte pentru clădiri rezidențiale, hoteluri, clădiri de birouri, facilități sportive cu divrese destinații, interioare pentru spații publice sau private. A obținut premiul ”Borba” pentru Arhitectură, premiul ”April” al Orașului Belgrad, precum și Marele Premiu pentru Întreaga Carieră primit din partea Uniunii Arhitecților din Serbia. Este fondatorul biroului Biro VIA din 2007, iar din 2014 predă ca profesor în cadrul Universității din Belgrad.
Balázs Marián
Arhitect, partener-asociat Gereben Marián Architects Ltd. – birou de arhitetcură înființat în 2010, profesor în programul de master al Universității de Arte și Design Moholy-Nagy din Budapesta. Balázs Marián și partenerul său Péter Gereben lucrează împreună de șase ani, reușind deja să creeze un număr de proiecte realizate și proiecte care așteaptă să fie construite. Înainte de a lucra ca o echipă, aceștia au activat în diferite birouri de arhitectură, dezvoltând abordări pentru diferite sarcini arhitecturale.
Fb event
Articol conex:
Regionalizare. 3 țări la BETA 2016 (Bienala timișoreană de arhitectură)