knauf

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin #175: Bienala de la Veneția. Sumar

În contextul temei Intelli-gens, întrebarea pe care ne-o pune Carlo Ratti, curatorul din acest an al Bienalei de Arhitectură de la Veneția, este: cum regândim felul în care facem arhitectură pentru un mediu alterat? Unde ne mai putem găsi resursele de cunoaștere, de inspirație și de putere pentru a proiecta deștept în mijlocul unor schimbări radicale, în plină desfășurare? Dar un mediu alterat înseamnă mai mult decât deșertificare, pierderea biodiversității și fenomene climatice extreme: alături de ruinarea naturii, asistăm în timp real și în moduri neprevăzute și la declinul încrederii civice și a democrației așa cum le știam. Tot așa cum știm, unul dintre efectele arhitecturii este modelarea vieții sociale în sine.

Edito: Copacul din fața casei

Text & foto: Cătălina Frâncu

DOSAR: Bienala de arhitectură de la Veneția

HUMAN SCALE

Participarea României ala cea de-a 19-a ediție a Bienalei de la Veneția

Vlad Nancă, Muromuro Studio, Cosmina Goagea

Text: Cosmina Goagea, curator
Foto: YWP Studio

 

1 Human Scale pavilion_1_general

Expoziția Human Scale urmărește o recuperare a dimensiunii umane a arhitecturii, pentru o abordare a profesiei mai conștientă de puterea sa de a materializa mesaje politice, culturale și ideologice referitoare la om și la viață – transformând astfel lumea în care trăim. O privire asupra omului-ca-semn, așa cum apare el în desenele de mână ale arhitecților secolului 20, în hărți istorice, în lucrări ale artistului Vlad Nancă și într-o instalație spațială realizată de studioul de arhitectură Muromuro, încearcă să-i înțeleagă abilitatea de adaptare la diverse tranziții și la răsturnări abrupte de paradigmă.

Ca răspuns la provocarea lui Ratti de a regenera lumea, proiectul Human Scale propune o revizitare critică a momentelor în care arhitectura a funcționat ca reparație în trecutul recent, cu scopul de a găsi și de a reformula o serie de instrumente valabile pentru practica contemporană. (…)

 

Natură, roboți și tradiție

Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025. Intelligens. Natural. Artificial. Collective

Proiecte multe, întrebări grele, ceva haos, dar și un pic de optimism.

Text: Ioana Tiran
Foto: Andrea Avezzù, Marco Zorzanello

 

Bienala – roboti

„Adaptarea necesită o schimbare radicală în practica noastră. Expoziția din acest an, Intelligens. Natural. Artificial. Collective., invită diferite tipuri de inteligență să lucreze împreună pentru a regândi mediul construit.” Așa descrie curatorul expoziției, Carlo Ratti, tema acestei ediții și totodată principala provocare cu care arhitecții se confruntă într-o lume guvernată de contrast. O lume în care schimbările climatice accelerate generează dezastre naturale care distrug întregi așezări umane, în timp ce inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă și accesibilă, simplificându-ne viața cotidiană.

Misiunea propusă arhitecților pare simplă: medierea dintre natură și tehnologie, facilitarea conlucrării lor și trasarea unei direcții de acțiune pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a mediului construit pe termen lung. Complexitatea acestei misiuni se reflectă însă în varietatea copleșitoare de soluții prezentate în acest an la Bienala de Arhitectură de la Veneția, o expoziție densă și care cu siguranță nu poate fi parcursă în profunzime în doar două zile. (…)

ZOOM

Arhitect și educator. Dosar Níall McLaughlin

Reporter: Cătălina Frâncu
Foto: Nick Kane, NMLA, David Valinsky, Níall McLaughlin

Despre construcție, învățare ca practică profesională și despre curiozitatea de-a-i asculta pe ceilalți. O discuție și trei proiecte.

 

zoom1

Interviul împreună cu trei proiecte orientate către bunăstarea fizică și psihică a studenților indică prioritățile profesionale ale lui Níall și ale echipei sale în timp ce ne descoperă profilul pedagogic al unuia dintre profesorii foarte plăcuți ai disciplinei.

  • Ansamblul Master’s Field Balliol College

zoom1aa

Planul director integrează opt clădiri rezidențiale pentru studenți, proiectate special în acest scop, un apartament destinat corpului profesoral și un pavilion multifuncțional. Ansamblul edificat delimitează o succesiune de spații exterioare amenajate: grădini interioare plantate, alei umbrite de arbori și borduri vegetale. Colegiul are acum posibilitatea de a găzdui integral populația sa studențească de licență în campus.

  • WongAvery Gallery, Cambridge

zoom1b

O sală dedicată repetițiilor și reprezentațiilor muzicale din cadrul Trinity Hall, Cambridge. Noua clădire este amplasată în centrul curții Avery, un spațiu care a fost inițial curtea de acces principal al colegiului, dar care și-a pierdut această funcțiune odată cu realizarea curții adiacente, Front Court. Scopul principal al proiectului a fost nu doar crearea unui spațiu dedicat exclusiv practicii și interpretării muzicale – atât de necesar –, ci și revitalizarea curții Avery printr-o intervenție de reamenajare peisagistică centrată pe noua construcție.

  • Magdalene College Library

zoom1c

Noua bibliotecă a Magdalene College înlocuiește facilitățile înghesuite și inadecvate din clădirea listată de gradul I Pepys Building aflată în imediata vecinătate, oferind un spațiu mai generos care include o bibliotecă extinsă, un depozit de arhivă și o galerie de artă. Clădirea este amplasată într-un sit istoric extrem de sensibil, pe linia mediană dintre Master’s Garden – un spațiu închis și mai retras – și Fellows’ Garden, o grădină mai deschisă. Amplasamentul extinde compoziția cvadrangulară a curților colegiului, derivată din structura monastică originară a sitului universitar.

 

IKI Retreat, Măgura

ADN BA: Regionalism critic subcarpatic

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Vlad Pătru, Pavel Curagău

 

zoom2a – ADNBA

Pensiunea din satul aparţinând comunei Moeciu reinterpretează gospodăria cu ocol printr‑o incintă triunghiulară cu colţuri deschise către peisaj.

 

De la anexă de țară la casă

Vinklu: CL_02 ( pentru O&A)

Autor, text: Ștefan Păvăluță
Foto: Răzvan Drinceanu

 

zoom3 Vinklu

Cu O & A am avut contact, prima dată online, fiind recomandați de o bună cunoștință din Londra, clienții fiind în zona centrală a Europei, eu în București, iar șantierul, în Argeș. Genul de ecuație care mă atrage mereu, dacă intențiile sunt aliniate.

 

Remon Proiect:

Restaurarea Cazinoului din Constanța

Text: Irina-Petra Gudană
Foto: Vlad Eftenie

 

zoom4 cazinoul din constanta

După o lungă absență din viața publicului, în mai 2025 s-au redeschis ușile Cazinoului din Constanța, acesta fiind inaugurat din nou într-o formă strălucitoare. Privind în urmă, la cei peste 5 ani de proiectare și execuție, realizăm că dimensiunea proiectului a depășit limitele obișnuite ale unei restaurări de calitate. Intervenția a necesitat asumarea unor teme complexe: de la cele de ordin tehnic și economic până la managementul unei clădiri iconice.

 

Amnistie/fricțiune

Ce poate face arhitectura cu prezentul? O conversație cu Adrian Phiffer

Reporteră: Ilinca Pop
Foto: Bess Ma, Codruț Tolea, Adrian Phiffer

 

zoom5 Prague Congress centre urban corridor

Adrian Phiffer, arhitect de origine română, este stabilit la Toronto, unde conduce biroul Office of Adrian Phiffer și predă la University of Toronto, în calitate de profesor asociat. Înainte de a-și înființa propriul birou, în 2010, a colaborat cu Baird Sampson Neuert Architects și Moriyama Teshima Architects în Toronto, precum și cu Office for Metropolitan Architecture (OMA), la Rotterdam. Lucrează la intersecția dintre arhitectură, urbanism, scris și film, cu proiecte în Nürnberg, Londra, Delhi, Montreal și București. Phiffer este autorul volumului Strange Primitivism (2020), o reflecție vizuală asupra gândirii arhitecturale, și regizorul scurtmetrajului Hero of Generic Architecture (2019).

 

Cum să duci mai departe orașul-grădină

AIM Studio: Reabilitarea unei locuințe moderniste din București

Text: Ștefan Ghenciulescu
Foto: Marius Vasile, Iulian Ungureanu

 

zoom7 AIM Studio_Lister 12 – inainte si dupa

Locuința din Doctor Lister 12 a fost salvată, restaurată în mod delicat și autentic și pregătită pentru locuirea multigenerațională și orașul de acum. O intervenție-model.

 

Armonie între public și privat

Swann Arr Center in Taungdwingyi, Myanmar

Text: sŌne & NEW SOUTH & Statement Architecture+Design
Photo: Nyan Zay Htet and François Le Pivain

 

zoom8_SWANN ARR_PROJECT (14)

Multe funcțiuni culturale și civice într-o singură clădire în zona rurală a Myanmarului, un hibrid economic între servicii contra cost și ofertă culturală gratuită.

Ismael Medina Manzano:

Prototip domestic neplanificat 

Text: Ismael Medina Manzano
Foto: Hiperfocal

 

06_A_05

Împinge planta mai încolo. Transformarea critică și pluralistă a unui apartament de anii 1960 din San Sebastián, Spania

 

Clădiri vechi, oameni noi

Cu caravana Pro Patrimonio pentru educație prin țară

Text: Andreea Machidon
Photo: Arhiva Pro Patrimonio

 

propatrimonio cladiri vechi oameni noi

De peste zece ani Fundația Pro Patrimonio promovează educaţia de şi pentru patrimoniu printr-un program anual și interdisciplinar, derulat în sistem de caravană. Parcurgem rețeaua siturilor istorice și intervenim cu proiecte de conservare-restaurare, activare și integrare în viața contemporană.

 

Iungo Studio: alte lumi

Trei proiecte de arhitectură și design

Text: Iungo Studio
Foto: Iungo Studio, Alexandru Ioniță

 

iungo studio magazin

Un restaurant, un magazin și o casă: în toate aceste proiecte, altfel foarte diferite, personajul principal este spațiul interior, un mediu protejat și complex, cu propria sa poveste, susținută de toate elementele – de la principiile generale la cea mai mică și ascunsă lampă sau suprafață finisată diferit. Restaurantul londonez și magazinul sunt mai degrabă capsule, universuri decupate din cel mare al orașului. Casa de suburbie poate fi privită drept un o succesiune de straturi ce se deschid în mod diferit și intermediat către curtea și lacul din spate.

 

Ştefan Davidovici:

Ce m‑a învăţat Ateneul

Text & Desen: Ştefan Davidovici

 

ATENEU_Davidovici

Nu e nimic nou în comparația între muzică și arhitectură. Nu are nicio importanță dacă vorbim despre muzica și arhitectura vechi de sute de ani sau lansate săptămâna trecută: când sunt bine făcute, noi sau vechi, ambele se joacă în medii diferite: una cu sunete, cealaltă cu volume, spații și materiale, cu aceleași elemente.Ambele creează structuri complexe, în armonie sau în contrast între ele însele și cu ce le înconjoară.

 

PLAN

O colecție de planuri de arhitectură într-o revistă-album de colecție.Zeppelin 175-3D

Zeppelin #175 e disponibil în librăriile Cărturești, Inmedio și Relay, sau poate fi comandat aici.

 

Sari la conținut