revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

What’s next for European Music? Întâlniri profesionale și prima ediție a Festivalului Europavox București

Institutul Francez din România și Europavox organizează, în zilele de 4 și 5 mai 2022, evenimentul „What’s next for European music?”: două zile de discuții, workshop-uri și mese rotunde având ca temă politicile culturale europene într-un context în continuă schimbare, precum și impactul acestora asupra mobilității artiștilor în Europa. Întâlnirile sunt adresate profesioniștilor din domeniul cultural și vor avea loc la Institutul Francez cu ocazia primei ediții a Festivalului Europavox București, desfășurat în cadrul Proiectului Europavox 2020 – 2024 și co-finanțat de Comisia Europeană. Temele propuse sunt Sectorul muzical post pandemie: oportunități într-un nou cadru european, Oportunități actuale de finanțare în UE , Cultura UE în solidaritate cu Ucraina și Comunicarea digitală în contextul pandemic.

Vor lua cuvântul la acest eveniment: Barbara Gessler, Director Program Europa Creativă – Comisia Europeană (online); François Missonnier, director Europavox; Florin Oslobanu, Director Club Control; Anca Lupeș, Președinte RAW Music, Fondatoare Mastering The Music Business; Sorin Enuș, coordonator Subprogramul Cultura Biroul Europa Creativă România; reprezentanți ai Ukrainian Cultural Foundation (online); Alona Dmukhovska, co-fondatoare Music Export Ukraine (online) sau Robin Ujfaluši, Director al Centrului Cultural Ceh și co-președinte EUNIC România.

What’s next for European music?” este un eveniment gratuit, rezervat profesioniștilor, iar numărul de participanți este limitat. Sunteți inviați să trimiteți o cerere de înregistrare la adresa invitation@institutfrancais.ro în care să specificați sesiunea la care doriți să vă înscrieți, până pe 2 mai 2022.   

Program

Miercuri, 4 mai 2022

Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez (Bd. Dacia 77)

09h45 – 10h15 Cafea de bun venit

10h15 – 10h30  Discursuri de bun venit

  • Julien Chiappone-Lucchesi, director al Institutului Francez din România
  • François Missonnier, director Europavox

10h30 – 11h30  MASA ROTUNDĂ – Sectorul muzical post pandemie; oportunități într-un nou cadru european

Moderator: Loic Meuley, atașat cultural – Institutul Francez

Participanți:

  • Barbara Gessler, Director Program Europa Creativă – Comisia Europeană (online)
  • Salomé Besse, Project manager Europavox
  • Florin Oslobanu, Director Club Control
  • Anca Lupeș, Președinte RAW Music, Fondatoare Mastering The Music Business

Importanța culturii a fost recunoscută într-un mod fără precedent în noul cadru multianual aprobat în 2021, cu un buget de 2,44 miliarde EUR pentru programul Europa Creativă (+ 50%). Această tendință globală poate fi găsită și în alte programe de finanțare a culturii la scara UE (Horizon Europe, Erasmus +, Interreg…).

În această tendință globală de a recunoaște cultura ca o componentă cheie a societății – evidențiată recent de pandemia globală – importanța muzicii și mai precis a muzicii amplificate este de asemenea recunoscută, cu un program sectorial dedicat modest, dar fără precedent (Music Moves Europe).

În ce mod putem considera că această abordare sectorială deschide porți către noi oportunități și recunoaștere? Cum se leagă aceste oportunități de starea sectorului muzical după pandemie / ce fel de oportunități sunt acum importante pentru ecosistemul muzical?

11h30 – 12h30  PREZENTARE – oportunități de finantare europeană; care sunt oportunitățile actuale de finanțare în cadrul UE?

  • Europa Creativă – Sorin Enuș, coordonator Subprogramul Cultura, Biroul Europa Creativă România
  • Horizon Europe Cluster 2 – Roxana Proca, coordonator program la Ministerul Culturii – UMP
  • Erasmus + – Loic Meuley, Atașat cultural – Institutul Francez din România

12h30 – 13h30  PAUZĂ DE PRÂNZ 

13h30 – 15h00  PANEL – Cultura UE în solidaritate cu Ucraina: inițiative existente

Multe organizații UE și-au pus întrebarea: în această situație îngrozitoare, cum poate fi mobilizat sectorul cultural pentru a ajuta? Această criză face apel la o mobilizare globală, în care multe organizații culturale au ales să întreprindă acțiuni, la scară proprie, permițând circulația informațiilor, oferind ajutor umanitar sau strângând fonduri.

După-amiaza va fi dedicată împărtășirii inițiativelor care au fost implementate în UE.

Moderator: Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare la Ambasada Franței în România / Corespondent Umanitar, Director adjunct al Institutului Francez din România

Participanți:

  • Victor Diawara, co-fondator și director artistic, LOFTAS
  • Alona Dmukhovska, co- fondator Music Export Ukraine (online)
  • Mykhailo Glubokyi, IZOLYATSIA, PLATFORM FOR CULTURAL INITIATIVES, membru al board-ului TransEuropeHalles
  • Nataliia Kernytska, International Cooperation Department, Ukrainian Cultural Foundation (online)
  • Oleksandra Yakubenko, Head of Department , International Cooperation Department, Ukrainian Cultural Foundation (online)
  • Robin Ujfaluši, Director al Centrului Cultural Ceh (co-președinte EUNIC România)
  • Natalia Mosor, Director al Institutului Polonez (co-președinte EUNIC România)
  • Julien Chiappone-Lucchesi, director al Institutului Francez din România

 

Sală de curs – Institutul Francez (Bd. Dacia 77, București)

 15h0-18h00 ATELIER: Europa și muzica, ce finanțări sunt disponibile?

Fabien Miclet, Consultant – Stratégies Européennes

Limită de participare: 10 persoane

 

 Joi, 5 mai 2022

Sală de curs – Institutul Francez (Bd. Dacia 77, București)

10h00-13h00 – ATELIER: Mobilitatea artiștilor și profesioniștilor din cultură în Europa: Oportunități, tendințe și realități

Marie Le Sourd, Secretar general, On the Move

10h00-10h45 Prezentare și Q&A

10h45 – 11h00 Pauză

11h00 – 13h00 Sesiuni individuale de 20 de minute: mobilitatea în Europa, proiecte cu dimensiune internațională.

Limită de participare: 10 persoane

 

Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez (Bd. Dacia 77)

14:00 – 15:30 – MASA ROTUNDĂ – Comunicarea digitală: cum valorificăm noile moduri de a interacționa cu publicul

Având în vedere amploarea forței de muncă din UE, publicul online care lucrează face parte dintr-o strategie de comunicare de succes. Pandemia a dezvăluit și amplificat importanța promovării în format digital, fiind percepută uneori ca o provocare, alteori ca o oportunitate semnificativă de a ajunge la noi audiențe. Oricum, pariind că era digitală este aici pentru a rămâne, ce putem învăța din experiențele dezvoltate online și cum pot servi ele o strategie de comunicare?

Moderator: Salomé Besse, Project manager Europavox

  • Ana-Maria Boghean, digital manager Institutul Francez din România
  • Speaker (tbc)

15h30 – PAUZĂ

16h30 – EVENIMENT DE ÎNCHIDERE

 

Aceste întâlniri profesionale vor avea loc în cadrul primei ediții a Festivalului Europavox București. Europavox Festival Bucharest are loc în cadrul Proiectului Europavox 2020 – 2024 și este co-finanțat de Comisia Europeană.

Artiști din șase țări europene vor concerta la Europavox Festival Bucharest, care va avea loc la Control Club, una dintre cele mai populare locații live din București, în perioada 4-5 mai. Renumita artistă de origine elvețiană Sophie Hunger, art-rockerii britanici Snapped Ankles, împreună cu artiștii europeni emergenti Emilie Zoé (CH), Lewsberg (NL), Jesse Markin (FI) și David Walters (FR) vor cânta alături de trupele locale Zimbru și Balkan Taksim.

Biletele pentru festivalul Europavox sunt disponibile pe Eventbook.ro.

 

 

Sari la conținut