Expoziție: 27 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 @ Parcul Facultății de Silvicultură – Brașov
Apariția vitrinelor de magazine este rezultatul unui proces de modernizare a vieții urbane, care se produce în toate marile orașe europene în secolul al XIX-lea. Istoria arhitecturii în Brașov reflectă fidel evoluția tehnică a vitrinei, de la fereastra îngustă a construcțiilor, subîmpărțită în geamuri mici, la vitrajul larg deschis pe întreg parterul magazinului.
Aceste transformări se definitivează în ultima decadă a secolului al XIX-lea, odată cu intrarea în uz a sticlei de mari dimensiuni și a grinzilor din fier forjat. Vitrinele cu toate elementele lor constitutive – tâmplărie, feronerie, firme și rulouri – devin un subiect specializat în decorația clădirilor și joacă rolul de cadru care pune în valoare marfa din magazine.
În doar câteva decenii, nivelul parter al străzilor comerciale (astăzi str. Mureșenilor, str. Apollonia Hirscher, str. Republicii, laturile Pieței Sfatului) se schimbă, iar vitrinele se integrează definitiv în arhitectura orașului istoric. Expoziția de față reproduce prin fotografii și desene de arhivă, imaginea vitrinelor din Brașov realizate către anul 1900 și oferă o privire de ansamblu a istoriei lor din această perioadă.
Organizator: Ordinul Arhitecților din România – filiala Brașov-Covasna-Harghita Parteneri: Mons Medius