Ce-ar fi dacă ai reuși să te desprinzi de agitația orașului pentru o clipă și te-ai scufunda într-un spațiu de calm înconjurat de sunetele naturii? Sau dacă ai plonja în răcoarea unei nopți de pe malul Dunării doar închizând ochii?
URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT este un program de vară presărat prin diverse locuri ale Bucureștiului, de la o galerie la o sală de cinema, și de la o librărie la străzi și parcuri. Ești invitat la o serie de audiții de compoziții sonore, creații radiofonice și podcast-uri, o conferință, un film documentar, plimbări sonore, un atelier și mai multe întâlniri cu autori invitați.
De la sfârșitul lui mai până la începutul lui septembrie, ca să nu ne scape nicio zi de vară, vei putea descoperi sunetele secrete ale naturii rurale prin vocea lui Leandro Pisano, curator și teoretician, alături de interlocutorii Bogdan Iancu și Irina Botea Bucan, un film documentar cehesc realizat de Ivo Bystřičan despre listening și ecologie acustică, o multitudine de povești din jurul a două râuri, compuse într-o operă radiofonică de Antoine Richard, plimbări sonore inspirate de istoria și practica genului dirijate de Maria Balabaș, un tur al podcastului de creație din Italia cu producătoarea Carola Haupt, o punere în situație acvatică cu artiștii participanți la Sonic Future Residencies, un atelier de documentar sonor de creație cu Anne Lepère și alte mici intervenții pe care le vei descoperi pe parcurs.
HARTA SONORĂ INVIZIBILĂ
Audiție propusă de Leandro Pisano
31 mai, ora 18.00 @ Institutul Cultural Italian – Aleea Alexandru 41, București
Acest program sonor este o călătorie prin cei 20 de ani ai Interferenze, un proiect de cercetare ce acoperă mai multe zone rurale din sudul Italiei, de la Irpinia la Sannio, de la Cilento la Fortore și de la Molise până la zonele periferice ale orașului Palermo. Programul prezintă o selecție de piese inspirate de context ce au fost realizate de artiști din diverse țări pe parcursul unor rezidențe artistice în regiunea Campania, rezultând într-o hartă sonoră „invizibilă” compusă din voci, locuri, oameni și peisaje.
Inițial conceput ca un festival dedicat creației sonore, tehno-culturii și ruralității, Interferenze a devenit o platformă de cercetare mai vastă ce a creat și produs diverse ateliere, rezidențe artistice și proiecte bazate pe cercetarea de teren. Printre acestea numărăm Mediaterrae Vol. 1, Barsento Mediascape, Risonanze di Vino și Liminaria.
Interferenze/Liminaria este o platformă de cercetare dirijată de Asociația culturală Interzona – APS și se ocupă cu sunet, artă contemporană, tehnoculturi și ecologia politică a teritoriilor rurale. Fondată în 2003, Interzona vizează crearea de rețele, proiecte și acțiuni culturale la scară locală și internațională. Printre proiectele dezvoltate sunt Interferenze new arts festival (2003-prezent) și Liminaria (2014-prezent). O ediție a festivalului Interferenze a fost organizată în 2010 în Japonia (Interferenze Seeds Tokyo).
Leandro Pisano este curator, critic și cercetător independent interesat de intersecțiile dintre artă, sunet și tehnoculturi. A fondat festivalul internațional de arte și noi tehnologii Interferenze în 2003 și lucreazză în mod regulat la proiecte despre sunet și arii rurale, cum ar fi Liminari (din 2014 până în prezent). Este autorului Manifestului Futurismului Rural (2019) și a fost curatorul unor expoziții de sound art în Australia, Chile, Italia și Japonia.
*Fb event
MANIFESTUL FUTURISMULUI RURAL
Masă rotundă cu Leandro Pisano, Bogdan Iancu și Irina Botea Bucan
1 iunie, ora 18.00 @ Centrul de Studii Vizuale – Măcelari 1, București
Manifestul Futurismului Rural este un document scris de curatorii italieni Leandro Pisano și Beatrice Ferrara în 2019 și fondat pe o serie de propuneri ce au avut ca obiectiv regândirea zonelor rurale și reimaginarea posibilelor lor viitoruri, înțelegându-le ca spații complexe imersate în mod activ în dinamica întâlnirilor, curgerilor și fluxurilor geografiilor contemporane și chestionând critic discursurile moderniste ale capitalismului și metropolitanismului în care au fost marginalizate și condamnate la uitare. Sunetul mediului înconjurător, al spațiilor și al peisajelor dezvăluie provocările și transformările teritoriale ce informează ideologia, infrastructura și ecosistemele biologice din care facem parte. În acest sens, practicile de ascultare activă sunt desfășurate ca o modalitate critică de a traversa „teritoriile de frontieră” ale teritoriilor rurale, chestionând noțiuni persistente despre „marginalitate inevitabilă”, „rezidualitate” și „periferalitate”. Manifestul a fost tradus în japoneză, coreană, chineză, arabă și alte limbi.
Leandro Pisano este curator, critic și cercetător independent interesat de intersecțiile dintre artă, sunet și tehnoculturi. A fondat festivalul internațional de arte și noi tehnologii Interferenze în 2003 și lucreazză în mod regulat la proiecte despre sunet și arii rurale, cum ar fi Liminari (din 2014 până în prezent). Este autorului Manifestului Futurismului Rural (2019) și a fost curatorul unor expoziții de sound art în Australia, Chile, Italia și Japonia.
Bogdan Iancu este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A scris despre ruralitatea contemporană, organizarea agrară și practici gastronomice în Delta Dunării.
Irina Botea Bucan adoptă o metodologie simbiotică, de artist-profesor-cercetător care chestionează în mod constant ideile socio-politice relevante și plasează în centrul lor controlul asupra acțiunilor umane și non-umane ca mijloc de creare a sensurilor. Irina Botea Bucan alege să acționeze în diverse contexte: instituții academice, galerii alternative, muzee, bienale de artă, festivaluri de film și centre comunitare. În acest fel, ea se concentrează pe descentralizarea discursurilor culturale și pe posibilitatea de a susține o diferențiere creativă care există în afara unui sistem dominant de valori și critici hegemonice.
*Fb event
Evenimentele fac parte din programul URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT – un proiect organizat de SEMI SILENT cu prijinul Institutului Cultural Italian, Centrului Ceh, Institutului Francez, Centrului de Studii Vizuale și al Librairie Kyralina.
Curator / coordonator: Anamaria Pravicencu
Comunicare: Rodica Săvulescu
Concept grafic: Anamaria Pravicencu
Ilustrații: Mircea Pop
Graphic design: Claudia Pascu
Fotograf: Petre Fall
Webmaster: Marius Weber / Next Hype