Deschidere: 22 februarie 2018, ora 19:00 — Strada Doctor Carol Davila nr. 101, București
Cazul 101 este, la bază, o casă ale cărei camere au rolul de a fi transformate, re-create şi reinterpretate. Primul eveniment, care marchează şi deschiderea spaţiului, este vernisajul expoziţiei ,,Suprafață reflexivă, sau primele note în dosar”, alcătuită din 4 expoziţii în 4 dintre camerele casei, în care fondatorii proiectului se descriu ca artişti. Prin această expoziţie, Cazul 101 se prezintă ca un spaţiu deschis către modelări continue.
O inițiativă pornită de artiști pentru artiști, Cazul 101 se desfăşoară într-un spațiu necovențional ideologic, care deconstruiește canoanele pentru crearea de legături autentice și a unui context care să încurajeze şi să incomodeze opera de artă, artistul sau privitorul.
Cazul 101 este un spaţiu-platformă, în care practicile contemporane sunt reformate și reprivite, fără a avea pretenția de a le răsturna, dar cu intenția de a le elibera. Prin interacţiune şi convivialitate, Cazul 101 se deschide către public şi artişti, prin crearea de noi (inter)dependenţe şi conjuncturi, materializându-se prin expoziţii, rezidenţe, dezbateri, proiecţii de film, sau alte activităţi care vor forma, pe parcurs, o identitate nouă şi fluidă.
Artiști: Jesse James, Emil Cristian Ghiță, Veta Jones, Robert Băjenaru
Curator: Simona Abagiu
„Cum nimic nu se poate dezvolta sau crește pe tărâmuri în continuă mișcare, patru artiști se angajează într-o funcționalitate axată nu pe ierarhie, ci pe interdependență. Una care poate cuprinde/asuma structurile actuale ale ironiei și sincerității, adevărului și relativismului, personalului și socialului ca pe niște orizonturi imprevizibile, dar cu conexiuni puternice, integrându-le într-un tot comun.
Fizicienii pretind că nu există particule elementare, ci doar interdependențe între mai multe forme ale materiei. Rețele. Întreaga noastră existență este bazată pe rețele, fie că vorbim despre cele neuronale, profesionale, sau sociale.
Trăim momentul în care realitatea nu mai poate fi descrisă cu ajutorul unei singure teorii sau paradigme. Multitudinea de contradicții a contemporaneității amețește observatorul actual, astfel încât acesta nu mai găsește un model coerent al realității.
Artiștii prezenți în expoziție îmbrățișează propriul timp istoric, linear și ireversibil, îl modelează, își acceptă statutul de pitici cocoțați pe umărul unor uriași (Chartres), alegând să vorbească atât despre centrul, cât și periferia propriei persoane.
Bourriaud spunea în 1998 că <operele nu își mai asumă ca scop formarea unor realități imaginare sau utopice, ci constituirea unor moduri de existență sau modele de acțiune în interiorul realului existent, oricare ar fi scara aleasă de artist>.
Astfel, pretindem a discuta despre realități imediate și a (ne) întreba care sunt mecanismele de producere ale sensului azi, lăsând în urmă statement-ul artistic pentru manualul de instrucțiuni, astfel încât aproprierea individualului să poată fi ușor de parcurs.” – Simona Abagiu
Vernisajul are loc pe 22 februarie, de la ora 19:00. Expoziția poate fi vizitată până pe 25 martie, în fiecare sâmbătă (12:00 – 19:00), cu programare telefonică în prealabil, la numărul 0730 927 358.
Parteneri: Centrul Ceh, Pattern Media, Daniel&Andrew, Unteatru, HUB 44
*Fb event