17 – 19 septembrie, București
Street Delivery este un eveniment non-profit care susține din 2006 proiecte și inițiative culturale, pornind de la ideea de a reda orașul pietonilor. A început pe strada Pictor Arthur Verona, unde sunt Casa Mincu – sediul Ordinului Arhitecților din România și Casa Dimitrie Sturdza – sediul Cărturești Verona și a Fundației Cărturești, cu scopul de a crea o legătură verde între grădinile Icoanei, Ioanid și Cișmigiu și de a oferi orașului de la o ediție la alta îmbunătățiri, spații comune mai prietenoase sau sugestii ale unui viitor posibil – cum a fost pietonalizarea de la Biserica Anglicană, activarea grădinii Universitarilor și a malurilor Dâmboviței.
Acțiunea a fost inițiată în București și preluată apoi de alte nouă orașe importante din România (Oradea, Timișoara, Iași, Cluj, Baia Mare, Craiova, Bacău, Sibiu, și Brașov), în mod organic, în baza implicării comunităților locale, ceea ce pune Bucureștiul în poziția de lider al schimbării și a implicării sociale. Street Delivery are în aproape toate cazurile parteneriate cu administrațiile și instituțiile locale.
Anul acesta Street Delivery își ia haina jocului nostru din copilărie, Leapșa. Între 17 și 19 septembrie se copilărește tot orașul, cu jocuri și evenimente ludic-serioase împrăștiate din Drumul Taberei până la Timpuri Noi și conectate de necesitatea iminentă de oraș al pietonului, oraș prietenos și trăibil.
Pentru că ne petrecem cel mai mult timp în corpurile noastre de adulți, ajungem să uităm de viețile noastre de copii și de obiectele ieșite din scară pe care le percepeam ca fiind colosale. Iar ca adulți, se întâmplă des să ne obișnuim cu disconfortul doar pentru că știm că face parte din viață. Acum însă vă invităm să ne reamintim orașul trăit în copilărie, să ne bucurăm de el, să-l ținem minte, și să-l schimbăm după placul nostru.
Când eram mici era ușor să ne imaginăm o întreagă lume pe orice stradă decrepită – acum avem puterea să ne realizăm poveștile și să trăim cu adevărat în lumea fără griji a copilăriei.
Mai degrabă decât un moment de consum, aceste trei zile vor fi un moment generator, care să ne inspire atât la nivel individual cât și la nivel colectiv spre inițiative și idei pentru transformarea urbană a Bucureștiului.
Un oraș mai accesibil pentru copii e un oraș mai accesibil pentru toți.
Ne-am întins de data asta peste locuri de mult închise și le-am făcut din nou parte din oraș:
- La baza Sportivă Cireșarii se vor desfăşura activităţi în jurul parcului de 33.000 mp, închis deja de 13 ani, între râsete și voci, alergături și sărituri, entuziasm și reușită (proiect al asociației Părinți de Cireșari.)
- În curtea Senatului vom putea explora ateliere diferite, de la dans până la bricolaj, ne vom putea juca pe peluză și în pauze ne vom putea potoli foamea și setea de la food trucks, chiar din curte. Concert și vizite ghidate în clădire – gratis pt copii, redus pt adulți.
- Pe strada Pictor Arthur Verona între bd. Magheru și grădinile dinspre Icoanei/Ioanid, explorăm ideea unei singure grădini – grădina Icoanei cu cea a Universitarilor se vor conecta prin singura stradă din București vecină doar cu verdeața.
- La Timpuri Noi ne jucăm pe apă. În față la Nod Makerspace ne vom aduna cu mic cu mare să ne imaginăm făcând ce rol poate avea Dâmbovița în viețile noastre urbane.
Acestea sunt doar câteva dintre locurile unde ne vom juca anul acesta și de unde vom crește în continuare, la care se adaugă proiectele premiate – în drumul Taberei, la Grivita, pe peluza Muzeului Țăranului, Tururi ghidate pe diverse teme: Aici A Stat, dans, fotografie, explorarea cartierului.
Urmăriți pagina de Facebook Street Delivery București, și cea de Instagram, @streetdelivery, pentru mai multe detalii.
Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19. Cei care doresc să participe sunt rugați să aibă la îndemână codul QR din certificatul Covid.
Identitate vizuală SD2021: Alina Marinescu
Site: www.street.delivery / FB Street Delivery / IG Street Delivery
Sustinut din Timbrul de Arhitectura
Organizat de Fundația Cărturești și OAR
În parteneriat cu Senat, ARCUB, PMB, NOD makerspace, Mila 23, Cireşarii, Un Teatru
Sponsori: Köber, Urban Monkey, Tazz