Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Un nou teatru independent, în Palatul Universul: APOLLO111

În urmă cu 90 de ani, la 17 octombrie 1926, pe strada Buzoianu din București începea construcția Palatului Universul, care urma să găzduiască sediul celui mai mare ziar românesc de atunci. Edificat după planurile  arhitectului Paul Smărăndescu, în colaborare cu ing. Emil Prager, palatul are două corpuri distincte, legate printr-o pasarelă: cel din față era destinat birourilor, iar cel din spate – activităților de producție, tipografiei.

În curând, în hala de la subsolul corpului secundar al Palatului Universul, recent renovat (cu acces atât dinspre strada Brezoianu cât și dinspre parcul Cișmigiu) se va deschide o nouă instituție teatrală independentă: Apollo111 – titulatură care se leagă, subtil, atât de numele palatului care o găzduiește – prin evocarea misiunii spațiale Apollo 11 (când omul a pășit prima oară pe Lună), cât și de primul, „originalul“ Apollo, datorat mitologiei grecești – zeul artelor și protector al poeziei și muzicii.

 Interior Apollo 111 _3

Proiectul a fost inițiat în august 2015, iar lucrările au început efectiv în iunie 2016 (după obținerea tuturor autorizațiilor necesare unei astfel de destinații), sub coordonarea arhitectului Bogdan Radu. Teatrul  Apollo111 își dorește să seteze noi standarde atât în domeniul artei, cât și în ceea ce privește confortul și siguranța celor ce îi vor călca pragul. Spațiul din Palatul Universul are o suprafață de peste 800 metri pătrați dedicată spectacolelor și divertismentului, o sală de teatru cu o capacitate de 140 de locuri și proiecție profesională de cinema, o sală dedicată concertelor și evenimentelor speciale, trei săli de repetiții, două săli de casting și o terasă.

 

Apollo 111_ 4

Instituția își va deschide ușile pentru public începând din luna noiembrie.

În formatul propus de Apollo111, fiecare producție va avea la dispoziție șase săptămâni de joc (perioadă care poate fi prelungită, în funcție de succesul la public) și fiecare an/stagiune va avea un curator diferit. Artistul desemnat pentru acest rol va propune o temă pentru întregul an, urmând ca piesele jucate în acea perioadă să fie în concordanță cu subiectul ales.

Primul an va fi curatoriat de actorul Bogdan Dumitrache, iar tema de debut pune accentul pe o abordare interdisciplinară între teatru și film. Primele trei piese jucate vor fi:

  • Ali: Frica mănâncă sufletul”, în regia lui Radu Jude
  • Sieranevada”, în regia lui Cătălin Mitulescu
  • După ploaie”, în regia lui Alex Maftei

Al doilea an va fi curatoriat de regizorul Radu Afrim.

Avându-i ca fondatori pe Bogdan Dumitrache, Cătălin Rusu, Călin-Peter Netzer și Dragoș Vîlcu, Teatrul Apollo111 va include o stagiune principală de teatru în fiecare an, dar și repertorii de teatru pentru copii.

Am construit Apollo111 dintr-o nevoie pe care am sesizat-o pe piața de teatru privată. Cererea pentru spectacolele de calitate a crescut datorită numărului mare de producții independente. Venim astfel în întâmpinarea publicului cu un spațiu performant și spectacole ce vor purta marca Apollo111. Spațiul nostru va fi mai mult decât un simplu teatru, va fi locul potrivit pentru socializare, în care arta se manifestă în toate formele ei” – Bogdan Dumitrache, actor și co-fondator Apollo111.

Apollo 111_Bogdan Dumitrache si Catalin Rusu_fondatori

Teatrul are darul de a săpa adânc în ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne face să devenim mai empatici în societate. Pentru a fi în ritm cu lumea care se tot explorează pe sine, la Apollo111 încercăm să facem un teatru ancorat în trecutul recent, care să disece teme vii ale societății românești. Lumea se schimbă de la o stagiune la alta, iar direcția artistică a Apollo111 predă ștafeta, an de an, unui om cu o altă viziune. Dincolo de scenă, subsolul clădirii Universul speră să găzduiască nu doar artiști, ci și oameni normali cu nerv artistic” –  Cătălin Rusu, co-fondator Apollo111.

Realizat cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, obiectivul proiectului este de a pune la dispoziția publicului un mediu propice dedicat producțiilor teatrale independente și artiștilor contemporani.
Apollo111 va reprezenta mixul perfect între vizionarea celor mai bune spectacole, clasice și contemporane, și un spațiu de comunicare între public și artiști, antreprenori din domeniul creativ sau personalități din domeniul cultural.

Premiera piesei „Ali: Frica mănâncă sufletul” va avea loc în 25 noiembrie, iar biletele vor fi în curând disponibile în rețeaua www.blt.ro.

Mai multe informații, în curând, pe Apollo111.ro și pe fb.com/Apollo111.ro

Sari la conținut