Miercuri, 27 aprilie, Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place) și-a prezentat, într-o conferinţă de presă, bilanțul activității desfăşurate în capitală în cadrul proiectului „Uleiosul” în perioada 15 aprilie 2015 – 15 aprilie 2016: au fost colectate 8 tone de ulei alimentar uzat, dintre care 4,5 tone de la peste 1.200 de gospodării, și 3.5 tone de la 35 de persoane juridice, evitând astfel poluarea a 8 miliarde de litri de apă.
În paralel, peste 6.000 de elevi și cetățeni au fost informați în privința consecințelor dezastruoase ale aruncării necorespunzătoare a acestor deșeuri.
Proiectul Uleiosul a fost iniţiat de Marian Scafaru în anul 2013. Cu ajutorul unei cargo biciclete, Marian a început să colecteze uleiul alimentar uzat de la populaţia municipiului Bucureşti. În luna aprilie 2015, a obţinut o finanţare de 32.467,00 Euro, prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Cu ajutorul acesteia, a cumpărat 3 cargo biciclete electrice, a angajat 4 colaboratori pe perioada implementării, dezvoltând programele de colectare de ulei alimentar uzat şi extinzând proiectul şi pe domeniul HoReCa (HoteluriRestauranteCatering).
La conferinţa de presă, Marian Scafaru și colaboratorii săi au trecut în revistă atât rezultatele proiectului cât şi dificultăţile întâmpinate în implementarea sa, printre acestea enumerându-se inerția autorităților și a cetățenilor (în special a administratorilor de bloc, care ar fi trebuit sa fie partenerii principali ai proiectului), birocrația și fiscalitatea (ONG-urile care implementează proiecte de mediu sunt tratate la fel ca societățile care desfășoară activități – poluatoare – destinate exclusiv profitului). Deși obiectivele proiectului au fost depășite, concluzia care s-a desprins este că e nevoie de o recalibrare a eforturilor și o schimbare de strategie.
De ce este necesar să colectăm separat uleiul alimentar uzat
Foarte puţini oameni știu că uleiul alimentar uzat aruncat în chiuvetă sau la canalizare este nociv atât pentru noi, cât și pentru mediu.
Dintre efectele nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă sau în canalizare amintim:
• corodarea și înfundarea țevilor de canalizare, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.
• poluarea apei și a solului (uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă; totodată, ajuns în sol, acesta – n.r. solul – are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv).
Dacă 10% din populaţia orașului ar colecta 2 litri de ulei alimentar uzat într-un an de zile, s-ar evita deversarea în natură (apă, sol) și respectiv poluarea acesteia cu 134 de tone de ulei alimentar uzat.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 32.467,00 Euro
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org şi www.fondong.fdsc.ro