Cine mai sprijină tinerii designeri ?
A treia ediție a concursului de design de obiect lansat de Ubikubi și UniCredit Bank și-a găsit loc în spațiul Beans&Dots din Palatul Unversul – București. Competiția anuală se adresează tinerilor designeri și arhitecți, având ca scop încurajarea și sprijinirea creativilor aflați la început de drum în industria home&decor.
Premiile juriului compus din Anca Ungureanu – identity & communication director UniCredit Bank, Mihnea Ghilduș – fondator Dizainăr, Mihai Gurei – IntroDesign, Dragoș Motica – cofondator și director de creație Ubikubi, Sânizana Pop – visuell.ro, Robert Marin – Nuca Studio au constat nu doar în sume de bani ci și în susținerea prototipării soluțiilor câștigătoare. Aceste prototipuri, precum și printurile celorlalte proiecte din concurs compun expoziția de la Universul.
O mai puteți vizita până pe 26 mai 2019.
Premiul I – NUD, proiect propus de Onar Stănescu și Ioana Chifu
,,Obiectul se înscrie într-un discurs estetic contemporan prin apariția aproape totemică și contrastul dintre masivitatea prietenoasă a bazei și șezutul perfect geometric și efemer din spumă multicoloră.” – Mihai Gurei, curator de design și fondator Intro, membru al juriului UYDA.
Premiul II – HUGstools, proiect propus de Sorin Istrate
,,Modul de alcătuire al unui obiect de design este uneori exercițiul de design în sine. Felul în care sunt compuse HUGstools descrie o relație între părți ce poate fi firească, funcțională, generând un întreg robust și totodată vesel, cu o misiune clar utilitară, dar și cu poveste. Desigur, este un parcurs lung de la concept la produs, dar atunci când parte integrantă a conceptului este chiar ideea de alcătuire, acel drum pare mai direct.” – Robert Marin, arhitect, fondator Nuca Studio și membru al juriului UYDA.
Locul III – ChoseN, proiect propus de Amalia Dumitru
,,Într-o eră digitală în care a deține formatul hard al cărților poate semnifica o răzvrătire împotriva curentului sau poate un puseu de nostalgie, unde fiecare carte care își mai găsește locul în rafturile spațiului intim este atent aleasă, suportul pentru cărți ChoseN vine să întărească această decizie. Cărțile care îl conțin sunt cele alese și ele, devenind, împreună cu suportul, o prezență vizibilă. Prin geometria și materialele propuse, alamă și terrazzo, proiectul se înscrie în liniile estetice readuse în actualitate.” – Dragoș Motica, Cofondator și Director de Creație Ubikubi, membru al juriului UYDA.
Premiul Special – Astrum, proiect propus de Cristina Duminică și Andreea Nistorescu
,,Umilul umeraș capătă o nouă viață în designul subtil al colecției Astrum. Piesele sunt suficient de elegante încât să fie expuse chiar și fără haine pe ele. Juriul a apreciat utilizarea plutei ca detaliu estetic și funcțional: rochiile sau bluzele din materiale fine nu vor aluneca și nici nu vor căpăta urme de la colțurile umerașelor clasice.” – Mihai Gurei, curator de design și fondator Intro, membru al juriului UYDA.
Premiul Special – Yes Please, proiect propus de Hanna Iordoc-Szonda
,,În cadrul UYDA 2019, am apreciat un număr mare de produse pentru valențele lor estetice, pentru concept și pentru originalitate. Yes Please a fost în primul rând apreciat pentru simplitatea sa, pentru folosirea materialelor ușor de prelucrat și pentru că este un produs cu o durată lungă de viață. Ideea de a avea un obiect decorativ în centrul mesei care îndeplinește mai multe funcții nu este cea mai nouă, dar modul în care a fost interpretată tema de către autor, arată abilitatea acestuia/acesteia de a trata temele de design din toate punctele de vedere și de a găsi soluții simple. Cred că după ce se va realiza, acest produs își va găsi cu multă naturalețe locul în portofoliul Ubikubi și pe rafturile Dizainăr.” – Mihnea Ghilduș, fondator Dizainăr și membru al juriului UYDA.
Din perspectiva Zeppelin
La Zeppelin, ne bucurăm de orice concurs (serios) de arhitectură, dar și de design. Ne-am bucura să le organizeze instituțiile publice, dar până încep să se miște mai serios, treaba lor e asumată în parte tot de arhitecți, designeri și companii cu viziune.
La această ediție, și ca profesor, am avut două motive speciale de bucurie: o fostă studentă, Amalia Dumitru, a obținut premiul III, iar o actuală studentă din anul 3, Xena Stroe, și-a făcut curaj și a participat cu un prototip de suport de ochelari.
Povestea e mai specială: e vorba de un exercițiu la atelierul de proiectare. Tema proiectului în curs era o școală vocațională de design. Așa că le-am cerut studenților nu doar să gândească o clădire ci să și exerseze realizarea cu propriile mâini (sau cu foarte puțin ajutor) a unui obiect real și util.
Xena a reutilizat obiecte uitate din șura bunicii pentru a-i fabrica acesteia un suport pentru ochelari. Nici o piesă de îmbinare, nici o lipitură – totul se suține din chertări și prin echilibrare dinamică.
Promit că vom reveni cu un articol ce va conține și celelalte lucrări ale grupei – de la scaune clandestine, la un cuier pentru atelier și diferite obiecte pentru diferite blocuri.
Până atunci, mergeți la expoziție. Va fi mai interesant și mai important decât poate credeți. (Ștefan Ghenciulescu)
uyda.ubikubi.ro
fb.com/UbikubiYoungDesignersAward
Articole conexe:
Proiectele câștigătoare Ubikubi Young Designers Award #2
GONG, SO-SO & CEREALL HOOK – proiectele câștigătoare la Ubikubi Young Designers Award #1