Proiectele câștigătoare Ubikubi Young Designers Award #2

Concursul de design de obiect lansat de Ubikubi și UniCredit Bank și-a desemnat câștigătorii. Aflată la a doua ediție, competiția se adresează tinerilor designeri și arhitecți și are ca scop sprijinirea creativilor aflați la început de drum printr-o experiență de lucru complexă și practică, raportată în mod realist la piața de home&deco.
Lucrările din acest an arată o evoluție față de ediția anterioară prin studiul mai complex din spatele soluțiilor propuse de concurenți și prin integrarea mai bună a esteticii obiectelor cu funcționalitățile acestora și cu tehnologiile de producție disponibile în prezent.

,,Țin să-i felicit pe toți participanții. Anul acesta a fost mai dificil să alegem proiectele câștigătoare, martor fiindu-ne procesul de dezbatere mai îndelungat în faza finală, în mod special. Aș putea caracteriza această ediție ca fiind una cu lucrări mai pragmatice, mai clar îndreptate spre soluții realizabile. Mi-aș fi dorit să putem premia mai multe lucrări, dar, în viitor, vom iniția discuții cu câțiva dintre concurenți și vom încerca să testăm prin prototipare și viabilitatea propunerilor lor.” – Dragoș Motica, Creative Director Ubikubi

Locul I – BI.PE.DO., panouri fonoabsorbante

Câștigătorul celei de-a doua ediții UYDA este proiectul BI.PE.DO.
Panourile fonoabasorbante ca separatoare de spații sunt niște elemente din ce în ce mai mult folosite atât în spațiile rezidențiale, cât și pentru spațiile de birouri și cele publice. Juriul a apreciat versatilitatea familiei de panouri propuse, considerându-l un obiect care s-ar integra foarte bine în colecția Ubikubi, contemporaneitatea soluției și multiplele funcțiuni propuse.

Locul II – CIREȘ, opritor de ușă

Soluția a impresionat juriul prin simplitate, jovialitate și costul mic de execuție.

 

Premiul III – 4/1. Set accesorii vin

Premiul a fost acordat pentru modul în care proiectul integrează într-un singur produs desfăcătorul, picurătorul și dopul.

 

Premiul special: OWN Clock – propus de Iulian Badarau si Bogdan Lazar.

Juriul a apreciat simplitatea și versatilitatea obiectului propus, fără a lua în considerare argumentația conceptuală ușor facilă și îndoielnică. Pentru un obiect de serie, s-au constatat unele modificări care vor trebui implementate.

Premiile oferite câștigătorilor sunt: 1500 € pentru locul întâi, 750 € pentru locul doi, 500 € pentru locul trei și 250 € pentru premiul special. Proiectele câștigătoare vor fi prototipate și expuse în cadrul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2018.

actualizare: Juriul UYDA a sesizat că proiectul STRAT, căruia i se acordase inițial premiul II, conținea imagini prelucrate ale unui produs deja existent pe piață. S-a hotărât descalificarea proiectului și, implicit, retragerea premiului acordat lucrării. Juriul a apreciat tematica proiectului – reciclarea și upcycling-ul – însă ideea trebuia să fie urmată de un studiu propriu, atent documentat al formei obiectului propus.

Ubikubi

Brandul Ubikubi a fost creat în 2014 de către Dragoș Motica și Robert Savu, din dorința de a aduce ceva nou pe piața românească în domeniul mobilei și accesoriilor pentru casă. Estetica minimalistă a produselor reflectă filosofia companiei: crearea unor obiecte simple și sincere, din materiale naturale și sustenabile. Având lampa Slash și familia de scaune Marco drept promotori inițiali, colecția Ubikubi s-a extins treptat și a ajuns să includă la momentul actual peste 60 de produse. Toate obiectele Ubikubi sunt create de tineri designeri români și sunt produse in-house, folosind materiale locale și tehnologie proprie.

Articol conex

GONG, SO-SO & CEREALL HOOK – proiectele câștigătoare la Ubikubi Young Designers Award #1

1