„Fenomenul” poate fi privit și ca un proiect autonom. Însă el a început ca parte a unui program mai larg – Dix ans après. Shrinking Cities in România/ Orașe românești în declin: o cercetare îndelungată (inclusiv prin niște mii de km parcurși prin țară) și o expoziție despre contracție urbană deschisă la MNAC în 2016.
Expoziția era structurată în trei secțiuni: prima, FILTRUL DE INFORMARE, oferă o privire de ansamblu asupra aspectelor contracției sub forma unor texte, sinteze de date, hărți volumetrice și instalații interactive ce pun în discuție depopularea orașelor din țară și tipurile de orașe afectate.
Cea de-a doua parte, STĂRI DE FAPT – O INVESTIGAȚIE DIRECTĂ, prezintă povești care alcătuiesc o istorie colectivă a degradării, un tipar al fenomenului shrinking în România, conturând simptomele și efectele declinului urban prin instalații, eseuri fotografice, filme documentare și obiecte: microfragmente urbane reale. La final, secțiunea a treia, REACȚII/ INTERVENȚII, ilustrează conturarea unor atitudini, a unor acțiuni în orașele în declin, prin recrearea „Planetei Petrila”, scena artistică de zeci de ani a lui Ion Barbu, redată de artistul însuși și văzută din interior și exterior de regizorul Andrei Dăscălescu.
Dincolo de obiectivitatea tăioasă a datelor, planurilor, faptelor prezentate în prima parte, gestionarea fenomenului de shrinkage presupune și o înțelegere intuitivă. Această nevoie a generat de fapt partea a II-a a expoziției, din care a făcut parte și „Fenomenul” lui Tudor Constantinescu. Subsecțiunile sale reflectă, precum etapele unei maladii, gradațiile degradării:
A. MOTOR – închiderea instituțiilor legate ombilical de oraş
B. DOTĂRI – falimentul echipamentelor publice și al centrelor comerciale
C. SPAȚIU PUBLIC – ponosirea și abandonarea spațiului public
D. LOCUIRE -degradarea și părăsirea spațiilor de locuit.
Pornit din curiozitatea de a investiga cum se reflectă datele din statistici în configurația urbană, această explorare petrecută de-a lungul a cinci ani într-un număr de 60 de orașe selectate în urma unei mai ample cercetări [orașe mici turistice, (mono)industriale, orașe cu profil agricol, orașe port la Dunăre], conturează destul de clar simptomele și efectele declinului urban.
Studiul urmărește un tipar al fenomenului shrinking în România, reflectând în final dimensiunea multifațetată a „Fenomenului”: creșterea și descreșterea urbană, golul, nostalgia, deziluzia, sensibila relație cu trecutul, neterminarea, problemele de identitate, sărăcia, speranța. „Fenomenul” prezintă o selecție a fotografiilor ce esențializează temele de mai sus și micro-fragmente de obiecte, artefacte urbane găsite în explorări.
Cu rare excepții, clădirile părăsite din România sunt dezgolite și de ultimul strat, de la cercevele până la cabluri electrice, atent smulse din perete. Asta face ca fiecare obiect găsit înăuntru să fie cu atât mai prețios și răscolitor.
Shrinking Cities in România/ Orașe românești în declin, 20.04.2016–09.10.2016, MNAC
Curator: Ilinca Păun Constantinescu
Concept: Ilinca Păun Constantinescu, Asociația IDEILAGRAM
Arhitecți: Tudor Constantinescu, Iulia Curiman, Alexandru Păun, Laura Popa-Florea
Fb.com/ShrinkingCitiesinRomania