Tony Fretton Architects: Turnurile Westkaai 5 & 6, docurile din Anvers

Text: Tony Fretton Architects
Foto: Peter Cook, Filip Dujardin

Ca parte a reabilitării majore a Docurilor din Anvers, pe cheiul din Westkaai sunt aliniate șase turnuri rezidențiale.

Regulamentele de urbanism au determinat formele de bază și amplasarea. Fiecare cuplu de turnuri trebuia să aibă volume și expresii asemănătoare însă nu identice. Echipamentele tehnice de la nivelul acoperișului trebuiau integrate în designul fațadei. Accesul în parcarea exclusiv subterană trebuia inclus în amprenta clădirii, iar spațiul liber a fost returnat orașului sub forma unui parc public amenajat.

*Plan de situație

 

Cele două turnuri mai apropiate de oraș au fost finalizate în 2009 de biroul Diener und Diener din Basel. Dispunerea neregulată a ferestrelor și diferențele de culoare din fațadele lor de sticlă oferă calitatea monumentală cerută de designul urban, amintind însă și de culoarea și desenul și ferestrelor de la clădirile din zona docurilor.

Pentru centrul ansamblului, cei de la David Chipperfield Architects au proiectat o pereche de turnuri calme și autonome din punct de vedere al expresiei, realizate din același beton alb fin prefabricat ca și clădirea lor din campusul Novartis din Basel.

 

*În stânga, turnul 4 (David Chipperfield Architects)

 

Biroul nostru a contribuit cu o pereche de forme monumental de simple din cărămidă, cu accentul orizontal la turnul 5, către noua piață de cumpărături Limaplein și vertical la turnul 6, care privește peste port și pune capăt ansamblului.

Diversitatea și gama cărămizilor flamande permite o diferență subtilă de culoare: turnul 5 este galben și turnul 6 este roșu, culorile clasice ale zidăriei de cărămidă, dar alese în tonuri care fac ca culoarea lor să fie foarte ambiguă.

Sunt create foarte simplu și evident accente verticale și orizontale, prin cărămizi care ies în afară.

 

*stânga: turnul 5; dreapta: turnul 6

 

*turnul 5

 

*turnul 6

Colțurile sunt lăsate deschise iar partea de sus a turnului 6 dă impresia că clădirea se extinde în spațiu. Intenția noastră a fost să facem ca turnurile să pară atât materiale, cât și ireale.

 

Am proiectat fațadele și interiorul holurilor. Arhitectului local îi aparțin forma clădirii și planurile etajelor, create în strânsă colaborare cu clientul și utilizatorii finali, în conformitate cu regulamentele locale de urbanism și construcții. Proiectul peisagistic i-a fost încredințat lui Michel Desvigne.

*turnul 5. plan parter și plan etaj curent

*turnul 6. plan parter și plan etaj curent

 

*holuri

 

 

Info, credite

Nume proiect: Westkaai Towers 5 & 6
Adresă: Westkaai-Kattendijkdok, Antwerp, Belgium
Client: Kattendijkdok nv – filială a/subsidiary of Land Invest Group nv
Terminarea lucrărilor:2016
Arie teren (mp): 1,200
Arie utilă: (sqm) 16,500 sqm
Echipă: Tony Fretton, Jim McKinney, David Owen, Tom Appels, GuyDerwent, Daniel Buckley, Liam Madden, Neil Ferries, Henry Lau, David Kennedy
Responsabil de proiect: Tom Appels / David Owen

 

 

De același birou:

Modernismul „familiar”. Tony Fretton: Ansamblul Tietgens Ærgrelse, Frederiksstaden – Copenhaga

1