Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

SPAȚIU EXPANDAT #7. Cool monuments – hot heads

11 octombrie – 15 noiembrie 2017 @ București

Din 11 octombrie, locuitorii Bucureștiului, și nu numai, sunt provocați să (re)gândească spațiul public, prin intermediul programulului SPAȚIU EXPANDAT 2017. An de an, din 2011, Asociați VolumArt își propune să creeze noi centre de interes în București, pentru a încuraja o regenerare urbană și a transforma pozitiv modul în care este perceput spațiul public.

Cea de-a șaptea ediție a programului Spațiu Expandat, intitulată Cool monuments –hot heads, se structurează în jurul noțiunii de monument de for public, propunându-și să exploreze multiplele direcții pe care prezența acestuia în spațiul public le deschide, chestionând concepte precum monumentalizare, memorializare, comemorare, memorie colectivă, identitate națională, spațiu public, comunitate.

Plecând de la specificitatea spațiului public bucureștean, ediția de anul acesta a Spațiului Expandat își propune să investigheze posibități noi de reprezentare și exprimare a memoriei și istoriei locale, urmărind să identifice și să pună în valoare prin intervențiile artistice din cadrul Spațiului Expandat locuri, oameni și semnificații noi, practici și politici ale memoriei capabile să proiecteze viitoruri alternative. Programul urmărește, astfel, să disloce cadrele rigide și predeterminate în care se construiește înțelegerea prezentului, precum și evenimente din istoria recentă ignorate sau uitate în practicile de rememorare actuale.

Curatorul proiectului de anul acesta este Cristian Nae – critic de artă, istoric și teoretician care activează în Iași, unde predă la Universitatea de Națională de Arte ”George Enescu”.

Cool monuments – hot heads reunește opt artiști – din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova. Selectia lor a fost realizată pe baza propunerilor primite în urma apelului public de proiecte deschis între 5 și 31 iulie a.c. și a invitațiilor directe adresate de curatorul Cristian Nae artiștilor care explorează cu success noi direcții de exprimare artistică în spațiul public.

Artiștii participanți sunt Silvia Amancei și Bogdan Armanu – artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević – artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko – artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București, Luchezar Boyadjev – artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić – artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu – artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, Ștefan Rusu – artist vizual şi curator, actualmente stabilit la Bishkek, Kyrgyzstan și Hans van Houwelingen – artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

Ediția de anul acesta a Spațiului Expandat se întinde pe o perioadă de peste o lună și va prinde formă în diverse spații din peisajul bucureștean.
_____________________

Organizator: Asociaţia Volum Art
Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori
Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Radio Guerrilla, MNAC
Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism
_____________________

Spaţiu expandat este un program de artă publică iniţiat de Asociaţia culturală Volum Art si lansat în 2011, ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

Sari la conținut