Joi, 19 Octombrie, ora 19:30 @ A5 Studio Space, Str. Piaţa Amzei nr. 5, București
Intervenția performativă Spații Vii revine în cubul alb al galeriei, după ediția ce a avut loc în 2016 în cadrul expoziției NAG RETROSPECT: Memory Leaks, la Arcub, Hanul Gabroveni şi intervențiile performative în spații diverse – de la cele desfăşurate pe scena TEDx sau zona imersivă Deep Space 8K @ Ars Electronica Center, până la cele care au avut loc în mediul urban, un club de dans, o casă veche sau un muzeu.
Spații Vii #abstract este inspirată de Piet Mondrian şi căutările lui utopice pentru găsirea unor valori estetice universale. În 1914, Mondrian spunea:
„Arta este mai presus de realitate şi nu are legătură directă cu ea. Pentru a atinge dimensiunea spirituală în artă, artistul va trebui să se raporteze cât mai puțin la realitate, căci realitatea este opusul spiritualului. Ne aflăm în prezența unei arte abstracte. Arta trebuie să fie deasupra realității, altminteri nu ar avea nicio valoare pentru om.”
Intervenția performativă site-specific va avea o amprentă vizuală asupra spațiului, chiar dacă una efemeră. Spații Vii #abstract pornește de la prezența minimalistă a artei abstracte desfăşurată pe suprafețele pereților galeriei, aducând corpul uman și actul performativ ca o replică spontană, o eroare în matrice, o imperfecțiune care aduce viață într-un spațiu precis. Se vor combina şi suprapune abstractul şi figurativul, spiritualul şi realitatea, estetica pură cu prezența umană, corporalul şi gestul subiectiv cu spațiul „neutru” al galeriei, aducând la un numitor comun în actul performativ preocupările pentru „spiritual” ale lui Mondrian şi „profanul” acțiunilor participanților prin intermediul tehnologiilor media.
Artiști participanți:
Maria Mora, Mariana Gavriciuc – performeri
Simona Deaconescu – coordonator performance, coregraf
Mirian Kolev – soundscape, muzician
Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska – concept si directie artistica, proiectii video generative.
Horea Avram – PhD, curator, consultant AR.
Intrarea este liberă, dar limitată la capacitatea spațiului.
Intervenția performativă Spații Vii #abstract este prima fază a interacțiunii publicului cu spațiul galeriei. Cu ajutorul partenerului principal al proiectului, „Mo’Real Universe” din Timișoara, un start-up care își propune să diversifice felul în care e folosită tehnologia AR în România. Materialul grafic și sonor rezultat va fi adaptat pentru a fi integrat în aplicația de Realitate Augmentată Spații Vii și prezentat publicului, în faza a doua a proiectului.
Spații Vii este un proiect de lungă durată inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska, un media art duo activ de la începutul anilor 2000. Spații Vii. București supraREAL este un proiect produs de Asociația AVmotional.
Parteneri: Mo’Real Universe/ IndexAR, Asociația Coolturală „Nouă Ne Pasă”, Calup, INP, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, Rezidența BRD Scena9, Expirat, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Revista Arta, Revista Zeppelin, Asociația Ephemair.
A5 Studio Space este un spațiu de creație care găzduiește temporar proiecte ale Asociației Ephemair, precum Noaptea Albă a Galeriilor, Weekend-ul Galeriilor sau ART on DISPLAY, alături de alte evenimente realizate în colaborare cu alți parteneri.
Programul ARTonDISPLAY, inițiat și organizat de către Asociația Ephemair din 2014, reflectă în vitrinele unor spații neutilizate temporar sau amplasate în imobile cu un grad de risc ridicat. Făcute astfel accesibile publicului, ele reflectă starea de fapt starea artei contemporane românești, activând totodată spații urbane din București și atrăgând atenția asupra unei probleme încă nerezolvate legate de comfortul urban din oraș, prin prezența intervențiilor și a instalațiilor site-specific.
Proiectul Spații Vii este finanțat în cadrul programului cultural BUCUREȘTI ORAȘ PARTICIPATIV de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.