Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Solidaritate cu Ucraina – câteva inițiative

Am însumat în acest articol câteva acțiuni recente animate de solidaritatea cu Ucraina, inițiate de Ordinul Arhitecților din România, Primăria Capitalei, Comunitatea Declic, Funky Citizens, One World Romania, Centrul Ceh, KineDok România,  Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”:

 

OAR: Îndemn către birourile de arhitectură să sprijine arhitecții refugiați din Ucraina

Dragi colegi,

Printre miile de refugiați ucraineni care ajung și rămân în România se găsesc arhitecți și arhitecte care au fugit, de multe ori cu copii sau alte persoane în îngrijirea lor, de distrugerile provocate de război. Altele și alții au rămas și coordonează echipe întregi de voluntari, așa cum au învățat cu echipele multidisciplinare de proiect, dar nu pentru a construi sau restaura, ci pentru a salva vieți, locuri, libertatea și țara lor.

Știu că și unii, și alții se gândesc la reconstrucția pe care o vor avea de făcut, când coșmarul se va încheia. Dar până atunci, status quo-ul este cenușiu și dureros.

Știu că mulți arhitecți români și multe birouri de arhitectură se implică activ, direct și indirect, în efortul de sprijinire a refugiaților, feed-urile conturilor de Social Media pe care le urmăresc sunt pline de asta.

Venim totuși cu încă o rugăminte, pentru cei care mai au răgaz, capacitate, disponibilitate și, bineînțeles, oportunitate: să oferim spațiu, un loc în birou, poate chiar unele mici sarcini posibile sau un loc de muncă propriu-zis colegelor/colegilor noastre/noștri din Ucraina, după caz. Mi s-a povestit despre tăria cu care o mamă arhitect se comportă de față cu fetița ei și cum se prăbușește când nu e văzută; tatăl fetiței a rămas în Ucraina, pentru a-și apăra țara, așa cum o putea.

Ajutor la birou

Putem să le facem acestor colegi/colege un loc în care câteva ore pe zi să aibă o minimă șansă la confort psihic, într-un mediu profesional cât de cât familiar, poate chiar să se facă utili, să se simtă utili și să simtă că nu sunt o povară, că dau ceva înapoi pentru ajutorul pe care îl primesc.

Un loc unde s-ar putea ajunge la o relație cât de cât sănătoasă de muncă și, astfel, acești oameni ar beneficia de un echilibru socio-psihologic enorm în această furtună.

Vă invităm să vă analizați disponibilitatea în birourile de arhitectură pentru a oferi astfel de spații vitale pentru început și să vedeți cum puteți cultiva aceste relații.

Ordinul Arhitecților din România transmite acest mesaj de solidaritate către toți profesioniștii din domeniu, fie că sunt sau nu sunt membrii săi.

Informații utile: cum ofer ajutor

Conexiunile cele mai firești și eficiente se vor face prin contactarea ONG-urilor și entităților care deja activează în zonele de primire (granițe), dar și la nivel local (destinații), deci recomandăm cu tărie să luați legătura local, pentru a vă anunța disponibilitatea.

Credem că sprijinul moral oferit de apartenența la grupul profesional, proximitatea unor colegi și mici discuții profesionale pot oferi ancora psihică a unei minime normalități, de neprețuit pentru oamenii dislocați cu atâta brutalitate. Pentru acest gest minim nu trebuie să facem absolut nici un fel de formalități (acte).

Pentru eventuale angajări (chiar și sarcini minore într-un mediu profesional pot fi reconfortante și pot fi o sursă minimă de venit), trebuie avute în vedere precizările autorităților publice referitoare la statutul refugiaților – se regăsesc LA ACEST LINK (în zona la dreptul de muncă în calitate de solicitant de azil) și în diverse alte surse, agregate de ONG-uri, în principal în temeiul legii 122/2006.

Pentru asistență legală puteți suna la Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) la numărul +40 721 206 926.

Să facem bine!

Arh. Alexandru Găvozdea, președinte Ordinul Arhitecților din România

În numele Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din România

 

PMB: centre de donații și un punct de informare la Gara de Nord

În contextul situației fără precedent din Ucraina, Primăria Capitalei a deschis mai multe centre de donații și un punct de informare și coordonare pentru a sprijini cetățenii ucraineni care tranzitează Capitala.

Astfel, pentru refugiații ucraineni, există:

  • Un punct de informare și coordonare nonstop la Gara de Nord unde pot primi sprijin privind asigurarea cazării și li se oferă orientare către căile de acces și mijloacele de transport (organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București

Pentru bucureștenii care vor să ajute refugiații din Ucraina, există 2 puncte de primire donații (organizate de Primăria Capitalei, prin DGASMB, în parteneriat cu Asociația Eco Durabil):

  • Centrul Bebe de București @Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, sector 5, rond Piața Kogălniceanu / zilnic, 10.00 – 18.00
  • Centrul de Economie Circulară @Calea Plevnei nr. 98, sectorul 1 / zilnic, 10.00 – 18.00

Pentru ONG-urile și companiile private care vor să se implice în campania de susținere a cetățenilor ucraineni, Primăria Capitalei pune la dispoziție:

  • Spațiu pentru donații în incinta Arenei Naționale / organizațiile interesate sunt rugate să sune la numărul de telefon 0783121232.

 

Sustinem Ucraina – Supporting Ukraine

 

Pentru mai multe informații generale, se poate suna la numărul de telefon 021 9524. Pentru solicitări de cazare pentru refugiați, numerele de telefon de contact sunt: 0749 065 730, 0749 052 433, 0740 582 901. De asemenea, informații pot fi solicitate la adresa de email cmbcci@isubif.ro.

Până acum, au fost donate peste 22 de tone de produse de bucureșteni în mai puțin de o săptămână în cele trei centre deschise, iar peste 2.400 de refugiați de mai multe naționalități care au ajuns cu trenul la Gara de Nord au fost asistați de echipele DGASMB la Punctul de Informare și Coordonare. Dintre acestia, 105 sunt cazați în centrele PMB.

***
Suntem în continuare alături de vecinii noștri din Ucraina în aceste momente tragice și ne exprimăm întreaga solidaritate și disponibilitate de a-i sprijini.

 

PMB – sprijin pentru Ucraina

 

 

Petiție către Consiliul European: VREM UCRAINA ȘI MOLDOVA ÎN UE

Comunitatea Declic în parteneriat cu Funky Citizens au inițiat următoarea petiție:

 

Către: Consiliul European

Charles Michel, Președintele Consiliului European

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene și membră în Consiliul European

Klaus Werner Iohannis, Președintele României și membru în Consiliul European

Noi, semnatarii și semnatarele aceste petiții, vă solicităm demararea unei proceduri de urgență pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană! Ucraina și Moldova au semnat deja, din 2014, acordul de asociere cu UE. Mai mult ca oricând, suntem uniți de valorile europene și vrem să primiți cele două țări alături de noi, în comunitatea europeană.

Ucraina a aderat deja la valorile europene – respectarea demnității umane, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului. Drept urmare, a căzut acum victimă unor acte de agresiune fără precedent pe teritoriul european al ultimilor 76 de ani.

În 2014, în urma semnării acordului de asociere cu UE, Moldova a primit sancțiuni comerciale din partea Rusiei. Acum, Moldova se află în pericol de agresiune extremă, dacă nu este protejată, din timp, prin toate instrumentele posibile.

Primirea Ucrainei și a Moldovei în UE reprezintă o dovadă fermă de sprijin arătat de europeni, în fața agresiunii ruse. De aceea, noi, cetățenii, cerem ca Ucraina și Moldova să fie primite cât mai repede alături de cele 27 de țări unite ale UE.

Stă în puterea noastră, a cetățenilor din Uniunea Europeană, să ne demonstrăm nouă solidaritatea cu vecinii noștri europeni, Ucraina și Moldova.

Dacă vom semna zeci de mii de cetățeni această petiție, creștem șansele ca membrii Consiliului European să ne asculte și să grăbească procedurile de aderare.

Semnează și tu acum petiția prin care cerem membrilor Consiliului European primirea de urgență în UE a Ucrainei și Moldovei, aici.

 

Proiecție de film și dezbatere la Cinemateca Eforie

 

One World Romania, Centrul Ceh și KineDok România organizează proiecția filmului „Pământul este albastru ca o portocală”, urmată de o dezbatere, în semn de solidaritate cu situația dramatică din Ucraina. Evenimentul are loc pe 8 martie, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie, iar participarea este gratuită.

Documentarul Pământul este albastru ca o portocală / The Earth is Blue as an Orange (r. Iryna Tsilyk, 2020, 74 min, Ucraina, Lituania) a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale de film, cum ar fi Sundance Film Festival, Seattle International Film Festival, Tallgrass International Film Festival, sau Dokufest International Documentary and Short Film Festival. Iryna Tsilyk (născută în 1982 în Kiev) este o regizoare și scriitoare din Ucraina. Pământul este albastru ca o portocală este debutul ei în documentarul de lungmetraj. De asemenea, Tsilyk este autoarea a opt cărți publicate în țara natală (poezie, proză și cărți de copii).

Un cineast contemporan nu are cum să-și îndrepte camera asupra unei scene de război fără să conștientizeze că imaginile produse vor fi înghițite de un flux de imagini aproape identice, ce documentează violențe și distrugeri care sunt comise concomitent în alte părți ale lumii. Iryna Tsilyk, regizoarea filmului Pământul e albastru ca o portocală, rezolvă această dificultate concentrându-se asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence – un eveniment major în viața ei și a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este replasat în contextul mai larg al existenței lor, anume faptul că trăiesc în Donbas-ul răscolit de război. Această aparentă contradicție între micro și macro se revelează a fi de fapt o concordanță, cele două sfere contaminându-se reciproc: războiul crește fără îndoială miza examenului de admitere, căci este o modalitate de a părăsi cotidianul incert, punctat de vești alarmante și de atacuri nocturne; iar pasiunea pentru cinema a protagonistei și hotărârea ei, odată admisă la facultate, de a face un film despre situația celor rămași acasă este o ocazie pentru retrăirea, când în tonalitate comică, când cu lacrimi în ochi și în glas, a traumelor cauzate de conflict. Spre deosebire de cineasta debutantă, care reînscenează evenimente care au o legătură directă cu războiul, camera care o observă la rândul ei se oprește asupra detaliilor insolite, nesemnificative, din marginea sau din interstițiile filmării, demonstrând că ceea ce se află în afara cadrului imaginilor de război vorbește de fapt cel mai elocvent despre acesta. (text de Liri Alienor Chapela, OWR)

 

După film, publicul este invitat la o dezbatere despre situația actuală din Ucraina. Aceasta va fi moderată de Alexandru Solomon, președintele One World Romania, care va sta de vorbă cu trei invitați. Ionuț Sociu este jurnalist, iar în acest moment relatează ultimele știri de la granița cu Ucraina. Simina Guga este sociolog, cu o experiență de 15 ani de lucru cu solicitanți de azil, refugiați și imigranți. Cosmin Popa este istoric și cercetător, iar printre domeniile sale de interes se numără istoria Uniunii Sovietice, istoria comunismului european și a Federaţiei Ruse, Războiul Rece, sau problemele energetice contemporane.

„Filmul documentar oferă posibilitatea de a fi martor și a înțelege un subiect într-un mod profund, iar scopul acestei proiecții este, printre altele, de a da o voce realizatorilor de film ucraineni,  cât și celor care sunt implicați îndeaproape în situația actuală, cum sunt invitații dezbaterii”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Participarea la eveniment este gratuită în limita locurilor disponibile, iar filmul va fi subtitrat în română și engleză. Dezbaterea va fi susținută în limba română. Evenimentul este organizat de One World Romania, Centrul Ceh și KineDok România, cu susținerea EUNIC România. Eveniment Facebook aici.

 

Corul Madrigal – noua înregistrare a Imnului Național al Ucrainei

 

În contextul evenimentelor din ultima săptămână, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță înregistrarea și publicarea Imnului Național al Ucrainei – „Încă nu a murit Ucraina” / ”Ще не вмерла Україна”. Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina a fost invitată să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar-Mihail Verlan.

 

 

„Tania Kolotylo are 17 ani și este din Ucraina. În vreme de pace ar fi fost la școală, acolo unde studia muzică. Dar astăzi ea este refugiată și alături de mama și fratele ei sunt nevoiți să fugă din calea războiului. Astăzi a fost invitata de onoare a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de care a cântat  pentru țara ei, pentru bunicii și prietenii rămași acasă să lupte, pentru speranța că acest război inutil, care i-a schimbat pentru totdeauna adolescența, să se termine cât mai curând. Este cutremurător când Tania ne spune că dă telefon zilnic să vadă dacă cei rămași acasă mai sunt în viață…” – a declarat la înregistrare Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin,

„Sunt din Ucraina. Din cauza războiului ce se petrece acum în țara mea am fost nevoită să fug cu mama și cu fratele meu, în România, ca să ne salvăm viețile. În Ucraina acum este o situația foarte grea. Un război cumplit, în care agresorul este Rusia. Mulțumesc foarte mult voluntarilor români care îi sprijină pe compatrioții mei la graniță, îi preiau și le oferă adăpost și ajutor. Vă mulțumim din suflet pentru această susținere atât de puternică.

Vreau să le transmit celor care au rămas în Ucraina și nu au putut să se salveze, să fie puternici și să creadă cu tot sufletul că poporul nostru va izbândi. Suntem o națiune puternică a acestei lumi și vom învinge toate greutățile. Acasă ne-a rămas mare parte din familie: bunici, surori și frați, care sunt nevoiți acum să se ascundă de război și să-și apere viețile cum pot. VĂ ROG OPRIȚI TOATE ACESTEA! Noi nu avem nevoie de acest război, vrem să trăim în liniște și pace” – ne-a spus Tania, 17 ani, refugiată din Ucraina, în timpul filmarilor

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este solidar cu drama poporului ucrainean și se alătură inițiativelor românilor care contribuie la ușurarea situației refugiaților în România. Astfel, în perioada următoare, prin Programul Național Cantus Mundi, Corul Madrigal va înterprinde mai multe acțiuni la nivel național dedicate copiilor din centrele amenajate pentru refugiați pe teritoriul nostru.

Specialiștii și formatorii Madrigal și Cantus Mundi pregătesc o serie de ateliere interactive de comunicare prin muzică și mișcare și educație muzicală, în cadrul cărora vor lucra împreună cu copiii și adolescenții din familiile găzduite în România.

 

Articol conex:

Asistență de urgență pentru profesioniștii din industria AEC ucraineni – licențe gratuite Archicad și BIMcloud

 

Sari la conținut