Festivalul SIMULTAN, dedicat artelor interdisciplinare, revine în Timișoara cu o nouă ediție în perioada 5-8 octombrie 2023, având ca temă centrală “OSCILAȚII: Lucruri de reținut”. Muzeul Corneliu Miklosi și fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara vor fi unite fizic și conceptual în cadrul aceluiași eveniment.
Constituit anual în jurul unei tematici, festivalul Simultan își propune să exploreze și să pună în discuție diverse aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să evidențieze modul în care artiștii răspund provocărilor vremurilor noastre și modul în care percep schimbările și își imaginează viitorul.
„În cacofonia modernă a vieții, tehnologia apare ca o sabie cu două tăișuri, orchestrând o relație complexă cu natura, informația, viața de zi cu zi, memoria și așa mai departe. În timp ce promite comoditate și progres, prezența sa persistentă și intruziunea neobosită ridică preocupări profunde cu privire la eroziunea experiențelor și amintirilor autentice umane. Ritmurile naturale ale existenței și autenticitatea interacțiunii umane devin distorsionate de substitutele virtuale.
Oscilația servește ca principiu fundamental în înțelegerea și interacțiunea cu lumea noastră. De la cele mai mici vibrații atomice la cele mai mari mișcări cosmice, oscilația modelează experiențele noastre, comunicarea și progresele tehnologice. Recunoașterea importanței oscilației în viața noastră poate aprofunda aprecierea noastră pentru complexitatea și frumusețea fenomenelor naturale și tehnologice care ne înconjoară. Simțurile noastre, cum ar fi vederea, auzul și atingerea, se bazează pe modele oscilatorii pentru a interpreta lumea din jurul nostru. Limba și sistemele de comunicare se bazează pe modele, fie în forma cuvintelor vorbite, a textului scris sau a semnelor. Interacțiunile noastre implică adesea indicii oscilatorii subtile, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale și gesturile. Aceste semnale non-verbale transmit emoții, intenții și atitudini, contribuind la comunicarea eficientă și la formarea legăturilor sociale. […]” – extras din textul curatorial, Levente Kozma.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 5 octombrie, de la ora 18:00 la Muzeul Corneliu Miklosi, Take Ionescu, 83.
Program
Organizatorii vă invită să vă alăturați unui program de patru zile care va include performance-uri sonore și audio-vizuale live, proiecții de artă video și expoziții.
Performance-uri audio-vizuale / 5-8 oct. / Muzeul Corneliu Miklosi
Această secțiune aduce la Timișoara 12 proiecte inedite ce aparțin unor artiști activi în domeniul artei sonore și pe scena muzicii experimentale. Lista completă este aici.
Joi, 5.10
- De la 20:00, artista sonoră Ioana Vreme Moser vă invită la o lectură performativă, intitulată Screaming Minerals care ne ghidează urmărind ascensiunea tehnologiilor informaționale și declinul lor ecologic. Screaming Minerals pune în scenă o orchestră de instrumente sonore, care funcționează pe baza unor tranzistori construiți din deșeuri. Zgomote și tonuri noi apar în momentul în care pietrele radiosensitive și bucățile de metal sunt zgâriate cu ace.
- Conferință susținută alături de participanții workshop-ului Sizzling Semiconductors: Tudor Alin, David Ardelean, Iulia Bolbotină, Delia Costea, Andrei Ene, Alexandra Gîrbea, Emilia Mihuț, Ioana Fabiola Pascu și Elvisey Pisică.
- De la 21:00, compozitoarea și artista sonoră Dorit Chrysler prezintă extrase live din lucrarea sa „Calder Plays Theremin”, alături de proiecții audio-reactive cu laser și video analog realizate de artistul vizual Alberto Novello.
- De la 22:00, Ana Fosca, o artistă ce provine din scena undergroundului danez, prezintă albumul Poised at the edge of structure, o compoziție în jurul modelelor ciclonice ale forțelor opuse, zgomotului arzător și dronei amenințătoare.
Vineri, 6.10
- De la 20:00, compozitoarea și artista sonoră Svetlana Maraš, propune o interpretare live utilizând o varietate de controlere fizice.
- De la 21:00, programul continuă cu Successive Actions. Simon Whetham folosește sunetul ambiental și o varietate de metode și tehnici pentru a obține fenomene sonore adesea neobservate și obscure.
Seara se încheie cu performance-ul live al artistei JacqNoise care începe de la 22:00. Aceasta explorează intersecțiile ritmurilor în compozițiile sale, deconstruind sunete pentru a înțelege teme simfonice.
Sâmbătă, 7.10
- De la 20:00, va avea loc un performance live al artistului Thomas Ankersmit care folosește exclusiv Serge Modular (unul dintre cele mai puternice și versatile instrumente electronice ale erei analogice), fără efecte digitale sau alte echipamente.
- De la 21:00, programul va continua cu un performance live al legendarului Ilpo Väisänen. Acesta generează sunete și peisaje sonore folosind în principal cele mai simple dispozitive, cum ar fi claviaturi analogice și alte oscilatoare construite de el.
- De la 22:00, Cosmin Nicolae, împreună cu Simina Oprescu și Matei Băcanu, pun întrebări cu o nuanță diasporică, într-o călătorie sonoră și vizuală plină de rezonanțe. Experiența audio-vizuală Map x Territory îmbină compoziții originale cu iterații generative și electro-acustică live – mereu unice, niciodată de repetat.
Duminică, 8.10
- Programul începe de la 20:00 cu un performance live al artistului și compozitorului sonor Robert Piotrowicz care explorează abstractitatea sunetului subiectiv.
- De la 21:00, programul va continua cu un performance live al artistei Jasmine Guffond, care chestionează impactul tehnologiei asupra identității umane. Jasmine este însoțită de ilan katin un artist cu o abordare non-figurativă în desen, performance-uri vizuale live și, uneori, experimente în domeniul instalațiilor.
- Programul din 2023 se încheie cu un live performance al duo-ului HÄK / Danzeisen, de la 22:00. Bernd Norbert Würtz alias hÄK operează sintetizatoare modulare, circuite autosudate și butoane de control. Philipp Danzeisen cântă la un set de tobe îmbunătățit cu triggere și senzori. Acești doi poli sunt legați de un tot interdependent în care are loc un dialog muzical constant.
Proiecții de artă video & Instalații / 5-8 oct. / Muzeul Corneliu Miklosi & Fostele ateliere STPT
La Muzeul Corneliu Miklosi veți putea descoperi expoziția centrală ce cuprinde o selecție de artă video formată din 51 de lucrări propuse de artiști din întreaga lume, strâns legate de tema din acest an a festivalului și selectate în urma unui apel deschis. Lista completă aici.
Acesteia i se adaugă o serie de instalații, realizate în parteneriat cu alte inițiative și organizații. La Muzeul Corneliu Miklosi vă așteaptă instalația sonoră Amnezie Minerală de Ioana Vreme Moser:
…precum și Welcome to the Relative End of the Road Not Taken! – o instalație artistică anti-interactivă creată de Andrei Dinică, Mihai Drăgan și Sabina Suru, coordonat de Marginal și Land under wave – Andreea Medar și Mălina Ionescu, coordonat de Obsolete Studio.
La fostele ateliere STPT, sunt pregătite instalațiile Edge of Chaos de Michal Mitro, AIO all in one, dezvoltată de Asociația Prezent Continuu și From bit to infrastructure – Neja Tomšič & Mihai Toth, coordonat de MoTA – museum of transitory art.
Acces eveniment
Biletele și abonamentele vor putea fi achiziționate doar la fața locului. Programul expozițional și proiecțiile de artă video vor avea acces gratuit.
Mai multe detalii se găsesc pe site-ul proiectului SIMULTAN.org/2023
Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat prin intermediul programului European Echoes, implementat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Parteneri organizaționali: MARGINAL, MoTA – Museum of Transitory Arts, OBSOLETE Studio