revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

SCHOOL + HOSPITAL 2017 / Forum dedicat calității spațiilor educaționale și medicale

Noul concept SCHOOL + HOSPITAL 2017 integrează cele două proiecte de comunicare dedicate calității spațiului educațional și calității spațiului medical, inițiate în 2015 de BORO PR & Communication și Ordinul Arhitecților din România: Building Education Bucharest International Forum și Building Health Bucharest International Forum.

Seria de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017 va avea loc în octombrie la București.

Arh. Șerban Țigănaș: Arhitectura e inevitabilă, deci ar trebui să ne intereseze să fie foarte bună

În mod cert, pentru o educație și pentru formare performantă, spațiul arhitectural este fundamental.

Ca și arhitectura, educația însăși își duce propriile lupte între progresism și conservatorism, între formule prefabricate și normate și principii deschise experimentului și descoperirii.

Ingredientele generice ale unei școli de calitate se adresează tuturor simțurilor, inspirând și stimulând personalitățile proprii, diverse, ale celor care învață. Învățătura însăși este mai degrabă o experiență complexă menită să fie parcursă cu bucurie și curiozitate și nicidecum sub presiunea ratării țintelor stabilite de sistem. Spațiul pentru această experiență trebuie să fie extrem de flexibil, adică ușor adaptabil la situații diverse.

Clasa nu mai este singurul loc în care se pretrece învățarea, în detașamente aliniate și înseriate perfect, pentru o evidență și o uniformitate cazonă. Spațiul mizează pe relația interior-exterior, pe folosirea cât mai frecventă a locurilor în aer liber și pe activități în care participanții sunt protagoniști și nu doar receptori. Iată că școala este un univers în sine, un adevărat fragment de oraș, în sensul existenței tuturor formelor de interacțiune socială din lumea mare.

Ne întâlnim ca să ne împrospătăm cunoașterea și mai ales ambițiile de a fi cu adevărat relevanți în educație. Cred că e nevoie de sinceritate și exigență, de curajul de a pune buline roșii și a accepta realitatea fără culpabilizare, în scopul unic de a interveni eficient asupra ei.

Exemplele de bună practică, viziunile, teoriile și eroii lor trebuie să circule, să fie cunoscute. Oamenii sunt cei mai importanți pentru că numai ei, știind ce au de făcut și în bună înțelegere, pot contribui la a avea școli mai bune, transformându-le pe cele existente sau făcând altele noi, proiectate în viitor.

Și să nu uităm, arhitectura, e inevitabilă, deci ar trebui să ne intereseze să fie foarte bună.

Arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România, Chairman al seriei de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017

Mai multe pe building-education.ro și building-health.ro.

Articol conex:

Șerban Țigănaș: câteva concluzii privind calitatea spațiului educațional

Sari la conținut