Un comunicat Declic & Mining Watch:
“Roșia Montană a plătit prețul corupției din jurul proiectului minier pierzând nominalizarea UNESCO.
Comitetul, reunit la Bahrain, era pregătit să voteze includerea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial. Guvernul nostru a fost singura piedică în calea recunoașterii și dezvoltării sustenabile a Roșiei Montane.
Ministrul Culturii, George Ivașcu a folosit ca pretext arbitrajul internațional dintre Statul Român și Gabriel Resources, adică sperietoarea celor 4,4 miliarde de dolari cerute drept despăgubire de compania minieră. În realitate, singurul mod în care acești bani vor fi vreodată plătiți este dacă oficialii români îi îndeasă, complice, în buzunarele firmei canadiene. Și exact asta a făcut Guvernul României prin declarațiile și acțiunile sale.
Dl. Ivașcu a oferit părții adverse în litigiu, Gabriel Resources, argumente de natură să dea credibilitate și greutate afirmațiilor susținute de companie în fața Tribunalului. [Similar, Victor Ponta a declarat în 2013 că “dacă nu făceam absolut nimic, urma să plătesc nu știu câte miliarde despăgubiri”. Afirmația lui este folosită, acum, de compania minieră în arbitraj pentru a arăta promisiunile și asigurările date de către oficiali români că proiectul se va aproba.]
“Dosarul pentru includerea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO și dosarul de nominalizare subsecvent au fost pregătite de-a lungul mai multor ani, înainte de începerea procesului de arbitraj intentat de Gabriel Resources și nu ca o reacție a statului român. Prin urmare, Tribunalul arbitral nu avea temei să considere o potențială includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial drept măsură de reprimare luată de statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Decizia va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial. Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”, a declarat Dr. Marcos A Orellana, profesor asociat la George Washington University School of Law.
Deoarece corupția și incompetența stau piedică în susținerea de către statul român a cauzei Roșiei Montane la Washington, membrii rețelei Mining Watch au decis să intervină în arbitraj. Asociația localnicilor Alburnus Maior este deja în contact cu trei organizații specializate în drept internațional și lucrează împreună pentru depunerea unui amicus curiae. Aceasta este o intervenție în litigiu, consultativă pentru Tribunal, a societății civile. Ea are rolul de a oferi argumente și dovezi care să suplimenteze apărarea României.
Doar susținerea cu bună credință și argumentarea temeinică a cazului în fața Tribunalului poate salva viitorul Roșiei Montane. Avem nevoie de ajutorul tuturor oamenilor de bine care pot contribui pentru asigurarea resurselor financiare necesare pregătirii intervenției amicus curiae. Poți dona și tu pentru a continua lupta pentru Roșia Montană?
Pregătirea acestei intervenții este un demers juridic care implică multe ore de studiu și analiză din partea experților internaționali implicați. Mai mult, este necesară deplasarea lor în țară pentru a discuta cu consilierii juridici care au dus ani de zile lupta pentru salvarea Roșiei Montane în instanțele din România. Suntem deja pe ultima sută de metri deoarece intervenția va fi depusă până pe 2 noiembrie 2018.
Lucrăm cu trei organizații prestigioase, specializate în litigii internaționale cauzate de tratatele de investiții. Client Earth, European Center for Constitutional and Human Rights și Center for International Environmental Law s-au alăturat organizațiilor din România pentru a pleda cauza Roșiei Montane la Washington.
Colaborarea a început încă din 2015 și până în prezent a constat în monitorizarea arbitrajului, comunicarea cu Tribunalul și oferirea de expertiză pentru înțelegerea întregului proces. Tot datorită lor, avem certitudinea că includerea Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar fi periclitat poziția Statului Român în procesul de arbitraj, ci chiar ar fi întărit apărarea Statului Român în proces. Sunt chiar cuvintele dl. dr. Marcos A. Orellana (citate mai sus) – profesor asociat al Universității de Drept George Washington din SUA și membru al grupului de experți cu care lucrăm.
Victoriile obținute pentru Roșia Montană nu au fost niciodată ușoare. Întotdeauna au implicat multă energie, o minte deschisă și chibzuință. Secretul reușitelor a fost mereu atașamentul nostru, al tuturor pentru Roșia Montană. Vom reuși din nou, însă avem nevoie și de această dată, să ne pregătim temeinic și să lucrăm împreună. Contribui și tu acum pentru a ne pregăti intervenția pentru arbitrajul internațional de la Washington?
Cu speranță,
echipele Declic și Mining Watch
PS: Am urmărit cu sufletul la gură live-ul Comitetului UNESCO de la Bahrain. În anul Centenarului, Guvernul României ne-a făcut de rușine. Am fost singurul stat care a cerut amânarea unei decizii. Toate celelalte țări s-au ținut cu dinții de nominalizările sit-urilor lor. E clar că nu putem lăsa viitorul Roșiei Montane doar în mâinile Guvernului. E timpul ca și noi, societatea civilă, să ne pregătim pentru litigiul de la Washington. Guvernele vin și pleacă, Roșia rămâne! Contribuie și tu la întărirea societății civile și pregătirea intervenției amicus curiae în arbitraj.”
Ultima picătură. Proteste în toată țara
Ca reacție la decizia Guvernului, Campania Salvați Roșia Montană cheamă cetățenii din nou la protest în apărarea Roșiei Montane vineri, 8 iunie 2018, în toate orașele din țară, începând cu orele 18:00.
Proteste anunțate la București și Cluj:
Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunț prealabil.
“Tăcerea e de aur”, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvați Roșia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experiența celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roșiei Montane știm ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere.
Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele ușilor închise, susținătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanții statului și le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin legale.
Singura noastră soluție este să fim uniți, să fim împreună și să ieșim în stradă!
VINERI, 8 iunie, de la ora 18, în piața centrală din orașul tău.
În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieșit în stradă și am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura și comunitatea din Roșia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu același entuziasm.
Am reușit în 2013, vom reuși și acum!