Proiectul este amplasat în centrul Craiovei, la parterul celei mai vechi clădiri cu funcțiune mixtă rezidențiala și comerciala din oraș, Casa Albă.
Autor, text, foto: Răzvan Drînceanu
Atât clientul (care este și barista) cât și arhitectul și-au dorit să se îndepărteze de modelul standard pentru astfel de spații și bazat pe suprafețe mari din lemn, elemente „cozy” etc. Amenajarea își asumă contrastele între elemente brute și jucăușe, precum și expunerea unor echipamente sau sisteme constructive ce sunt de obicei parțial sau complet ascunse.
Din punct de vedere spațial, barul concentrează toata atenția și este premergător in parcursul proiectului. El polarizează dispunerea meselor astfel încât clienții pot lua parte la prepararea cafelei. Totodată vitrajul generos al fațadei invită la un dialog continuu între interior și exterior, iar vara limita încăperii dispare prin deschiderea ferestrelor spre parcul adiacent clădirii. Bancheta din dreptul ferestrei și glaful larg devin un element de legătură, iar mesele pot fi orientate atât către înăuntru cât și către afară.
Predominante in spațiu, betonul și aluminiul sunt alternate. Continuitatea de nuanțe este contrazisă subtil de diferențele de textură și de lumină. Inspirația acestei alegeri vine în cea mai mare parte de la echipamentele și accesoriile de cafea, in special de la espressor-ul din inox. Dincolo de expresia particulară, întreținerea și igiena sunt superioare suprafețelor din lemn.
Anumite obiecte din amenajare, precum corpul de iluminat executat la fata locului, folosesc componente aparent banale, de bricolaj, dar care prin compunerea lor devin cu adevărat piese de design.
Compoziția include linii curbe care permit o mișcare fluidă în parcurgerea spațiului și în același timp creează o atmosferă ludică si primitoare.
Parcurgerea spațiului și schema de culori sunt strâns legate – albastrul vibrant se regăsește sporadic în zona principală, dar odata ce ne îndepărtaăm de exterior, spatele cafenelei este imersat în această culoare.
Într-un oraș în care spațiile de calitate sunt rare spre inexistente, intenția proiectului este aceea de a creea un loc în jurul căruia se poate construi o comunitate și unde cafeaua de specialitate și designul sunt elemente fundamentale.