Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Re-construim cu pământ. O prezentare de Mihai Silvestru, Arhigest la tranzit.ro

Joi, 4 octombrie 2018, ora 18:30 @ tranzit.ro/ București, Str. Gazelei nr. 44, sector 4

În 2016, Arhigest câștiga Premiul Bienalei de Arhitectură BETA 2016 (Bienala de la Timișoara) la secţiunea „Locuințe unifamiliale” cu o casă din pământ. Joi ne va vorbi despre această casă, despre ecologie pe bune, low-tech, și despre nevoia de a trece dincolo de proiecte bune dar izolate.

Chiar dacă ne limităm criteriile la cele de eficiență energetică, sistemul cu pereți din pământ bătut are mult de câștigat în fața multor materiale noi, dacă am lua în calcul energia înglobată (totalul energiei necesare pentru a produce un material de construcție, calculat de la materia primă și până la poarta șantierului, înainte de a fi dat în exploatare). La ce bun să am un material şi o tehnologie extrem de performante energetic, dacă înainte de a fi puse la treabă „să economisească” energie, ele deja au cheltuit, pentru producerea lor, mai mult decât vor putea economisi în durata lor de viață? Impactul global asupra mediului, calculat în toate aspectele lui, ar demonta multe dintre soluțiile astăzi acceptate. Dar discursul acesta este marginal, pentru că un filtru prea dens cu acest criteriu ar zăpăci sistemul economic, și nu ne permitem asta…

Răspunsurile la problemele actuale nu pot veni doar din supra-tehnologizarea construcțiilor. Fără a generaliza, unele sisteme „unplugged” de a construi pot da răspunsuri valide.” (Mihai Silvestru, Lidia Păcurar – Arhigest)

Arhigest este un atelier de proiectare, preocupându-se, între alte arii de interes, de ecologia clădirilor și a mediului construit. În această direcție, conduc proiecte pilot pentru tehnici de construcție experimentale, investesc în case bazate pe principiile naturale, case pasive/ cu consum scăzut de energie – înțelese însă mai mult în termenii unui mediu sănătos în care se poate trăi, mai degrabă decât în sensul economic al eficienței energetice.

Arhitectul Mihai Silvestru va vorbi despre experimentul Arhigest numit „Casa din pământ”, o casă construită în 2015-2016 în Ținutul Pădurenilor, județul Hunedoara, pornind de la tehnica veche a construcției cu pământ, o tehnică tradițională aproape pierdută, pe care echipa a trebuit s-o reînvețe înainte de a o pune în practică.

Prezentarea face parte din programul Stația experimentală de cercetare, dezvoltat de tranzit.ro/ București în 2018-2019.

Mai multe informații:
Arhigest: Casa din pământ, Ținutul Pădurenilor

 

Fb event

arhigest.ro
ro.tranzit.org

Sari la conținut