Proiect: re-act now
Text / Autori: Mario Kuibus și Ruxandra Osiac
Foto: Andrei Mărgulescu
Ne-a întâmpinat o temă de proiectare a cărei aspirație era amenajarea unor spații pentru birouri care să fie altceva decât clasicele spații pentru birouri.
Imaginea acestui program se autoconstruiește în jurul unor spații rigide, reci și puternic iluminate.
Ne-am pus întrebarea: ce ar fi să vii la „serviciu“ cu plăcere și să intri zilnic într-o lume ce atrage prin calitatea spațiilor, căldură și echilibrul ambiental?
*Zona recepţie – standard vs. premium
Viziunea pe care am abordat-o a fost una care încearcă să găsească echilibrul între diferite teme ale unor dileme universale, „acasă“ vs poveste, spațiu deschis vs spațiu intim, funcțional vs experimental, standard vs premium.
*Coridor – supratexturări
O lume ce atrage prin contradicții între cunoscut și necunoscut, găsirea acelui echilibru al unui univers zilnic ce se autoîntreține în dinamica „vs“.
*Birou executiv – transparenţe vs. intimităţi
Locul este etajul 11 din ansamblul de birouri Green Court, aflat în nou-definita zonă de birouri din partea de nord a Bucureștiului. Un open space, care trebuia să găzduiască 3 companii cu o relație profesională foarte strânsă între ele, dar și cu cerințe specifice, departamentele oscilând între necesități total opuse, precum spații private închise și fonoizolate vs spații deschise în care interacțiunea și discuţiile între utilizatori trebuiau să fie atuul principal al muncii în echipă.
Funcțional, spațiul a fost optimizat în echilibru cu exteriorul (de exemplu, zona executivă se orientează către panorama orașului), dar și în funcție de relația interioară dintre diferite departamente.
*Executive meeting room – transparenţe vs. intimităţi
Una dintre cele mai importante zone din punctul de vedere al dinamicii biroului este probabil spațiul multifuncțional din centru, care atrage prin diversitate și adaptabilitate.
*Spaţiul multifuncţional – trasnparenţe vs. intimităţi
În timpul zilei, funcționează ca bucătărie, zonă de relaxare și socializare pentru angajați, iar după program se poate transforma rapid într-un spațiu de petreceri.
*Spaţiul multifuncţional – acasă vs poveste
Universul creat se joacă între real și ireal, suprapune imagini și texturi contradictorii. Spațiul este creat printre transparențe și intimități, între lumea pe care o cunoaștem și flashback-uri ale unor lumi trecute sau viitoare.
* Coridor – transparenţe vs. intimităţi
Tuturor ne plac poveștile și mai ales poveștile frumoase. Astfel, aceste flashback-uri reprezintă de fapt intriga amenajării, ele reușind prin contrast cu obișnuitul să creeze un mediu de muncă neconvențional și să trezească acele sentimente care să te facă să te întorci la birou, iar la sfârșitul zilei să te simți altfel într-o lume la fel.
* Birou executiv – fucţional vs. experimental
Birourile au devenit povestea parcurgerii unei lumi atipice, ne-„corporatiste“, cu surprize atât pentru persoana care lucrează acolo, cât și pentru vizitator.
* Zona birouri open space – intim vs. open
Senzația personală a unei lumi „între lumi“ sau a unui organism hibrid care te face să îl parcurgi și să îl „utilizezi“, este primul impact al privitorului.
*Birou – acasă vs poveste
Utilizatorul permanent sau spontan nu trebuie să știe dacă senzația de relaxare și de contemplare sau de acțiune şi activare e venită de la iluminare, materiale sau eventual din relația spațială…
* Orange meeting room – acasă vs. poveste
El trebuie să simtă că mediul în care se află este unul care îl provoacă profesional și îl face să revină cu energii pozitive.
* Coridor – reflexii vs. transparenţe
Info, credite
DE PROIECTE
Loc: Green Court, Bucureşti’
An: 2016
Client: North Estate Properties
Instalaţii: Mc General Construct
Concepte unitare pentru amenajări office, comercial şi hospitality: Theta
furnizor scaune birouri executive: Intro Design
Obiecte de iluminat custom din sticlă pentru zona de birouri: Glass Expert