Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Ragnar Kjartansson: „Există un sigur inamic al artei iar acela este amărăciunea”

Câteva sute de bucureșteni au participat la un dialog cu faimosul artist internațional Ragnar Kjartansson, prezent recent în București la invitația galeriei Gaep, în parteneriat cu i8 Gallery, din Reykjavík, Islanda.

Kjartansson a susținut, în ziua de 18 martie 2023, un artist talk la ARCUB Hanul Gabroveni, unde a avut loc și proiecția uneia dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său, Bliss. Lucrarea prezintă interpretarea în loop, pentru nu mai puțin de 12 de ore, a unei arii din Nunta lui Figaro compusă de Mozart, un maraton al rezilienței.

Lucrările mele se joacă foarte mult cu referințe culturale. Nici Islanda, nici România nu fac parte din cultura occidentală, ci aspiră la aceasta. Suntem ca niște musafiri care își însușesc cele mai puternice elemente culturale din zona vestică. La fel și cu Nuna lui Figaro. Tema este foarte interesantă și în sensul în care lucrarea este inspirată din feminism, dată fiind povestea și faptul că aria abordează iertarea unui bărbat de către o femeie. Cu o durată de 12 ore, putem spune că nu există o presiune pentru artiști să interpreteze lucrarea, ci mai degrabă un extaz. Ceea ce se întâmplă acolo este dincolo de un demers intelectual. E ca și cum l-ai transforma pe Mozart într-o experiență șamanică – atât de profund este impactul asupra artiștilor.” – a apreciat Kjartansson

Artistul nu doar a expus în cele mai prestigioase muzee din lume. Arta sa este deplin conectată cu publicul printr-un mesaj construit pe un mix de elemente care stârnește atenția: simboluri larg cunoscute ale civilizației occidentale sau clasice, aflate la polul opus, și teatralitatea exprimată în forma ludică. Performance-urile și lucrările sale sunt colaborative, realizate de cele mai multe ori cu participarea efectivă a membrilor familiei, prietenilor și chiar a artistului și se transformă în scene de anduranță care se perpetuează în mod repetitiv.

În arta vizuală trebuie să fii sincer, poate în alte domenii poți minți. Așa mi-am construit viziunea de artist. Există un sigur inamic al artei iar acela este amărăciunea. Cred că asta este partea cea mai înspăimântătoare din sufletele noastre, iar oamenii pot simți amărăciune indiferent de succesul lor. Dar ca artist, dacă nu ești mâhnit, înflorești.”

În contextul unui prezent marcat de crize, războaie și cenzură, artistul vorbește despre rolul artei în evoluția societății:

Arta a devenit foarte legată de piață. Dar, ca artist, trebuie să o abordezi cu simțul umorului, nu ca un lucru foarte serios. Să nu te frustrezi sau să îți stabilești un țel în sine. Eu cred cu adevărat în arta pentru artă. Poate părea că spun ceva frivol, dar nu este așa. Trebuie să te simți liber, să simți aerul fragil al libertății și cât de importantă este aceasta. Iar voi, ca oameni de cultură, sunteți foarte importanți pentru viitorul acestei țări.”

 

Ragnar Kjartansson_3

 

Prezent în București timp de o zi, pe lângă artist talk și proiecția video, Kjartanson s-a întâlnit cu tineri artiști și colecționari ai galeriei Gaep.

Andrei Breahnă, fondator Gaep și project manager Accelerator:

Prezența lui Ragnar în București trebuie privită ca un imbold pentru artiștii tineri, un exemplu de artă contemporană la cel mai înalt nivel, nemaiîntâlnită în România, și, mai ales o mostră, o dovadă a ceea ce înseamnă succesul unei cariere internaționale.”

Ce îi învață Ragnar Kjartanson pe artiștii români? Faptul că autenticitatea, imaginația, talentul și, mai ales, încrederea în sine trebuie să fie focusul unui artist.

Acestea trebuie susținute de un sistem puternic al artei contemporane, cu pârghii și mecanisme sănătoase, prin care artiștii tineri să iasă din studio, să aibă resurse de producție și să se promoveze pentru a ajunge în inima publicului.

Acestea sunt și obiectivele programului Accelerator, care își propune sa propulseze carierele a 10 artiști emergenți prin trei etape – mentorat susținut de manageri culturali și artiști naționali și internaționali – expoziția cu lucrări nou-produse, deschisă până pe 13 mai la Gaep, și arta în spațiul public – care se va desfășura din iunie în București și ale trei orașe.

Evenimentul este parte din programul Accelerator. Mentorat si Producție pentru Artiști Emergenți, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Sari la conținut