revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Protecție termică și patrimoniu. Casa Leonte

(a) Puține clădiri rezidențiale vechi din București beneficiază de restaurări și renovări pe măsura potențialului. Este cazul fericit al acestei case din București, cu o istorie de peste 100 de ani.

Un client deschis, responsabil pasionat de patrimoniu, un proiect arhitectural de calitate și o tehnologie care integrează structura și proiecția termică au fost elementele esențiale pentru continuarea unei povești frumoase. 

Bijuteria arhitecturală pusă în valoare de soluția integrată EVOCERAMIC VB

Proiect: arhitect Ana-Maria Zamfirescu
Proprietari: Denise şi Claudiu Leonte

Bătrâna doamnă era o casă situată într-o zonă protejată a Bucureștiului, construită la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Proprietatea era compusă dintr-o casă la stradă, cu două odăi, o baie, un vestibul, un demisol pentru depozitare și un pod nelocuibil, plus o serie de magazii și anexe improvizate, construite în curte prin anii 50. Destinația proiectului avea să fie o locuință unifamilială cu trei dormitoare, un living, o bucătărie, trei băi, o sală de gimnastică, plus spații de depozitare, cameră tehnică etc. Casa veche urma să fie reconsolidată și restaurată, podul să fie înălțat, pentru a face loc unei mansarde, iar pe locul fostelor magazii și anexe trebuia construită o extensie nouă. Totul anunța un lung șir de provocări care necesitau soluții inteligente, inovative, iar uneori de-a dreptul creative.

Integrare, performanță, rapiditate

„Forma terenului total neregulată și faptul că extensia avea să fie construită între două calcane vecine au ridicat diverse probleme. Astfel, spațiul relativ mic dintre calcane și zidurile extensiei făcea practic imposibil de montat o izolație fonică și termică, iar apoi, zidăria mansardei trebuia aliniată la zidăria vechii case, ceea ce, din nou, făcea imposibilă aplicarea exterioară a vreunei izolații”, spune Claudiu Leonte.

În aceste condiții, proiectanții au recomandat EVOCERAMIC VB de la CEMACON – singura opțiune care putea salva, la propriu, proiectul. Izolația termică și fonică integrată permiteau ca atât construcția nouă, cât și supraînălțarea, să se integreze perfect și armonios în siajul vechii clădiri. În plus, coeficientul excelent de protecție termică corelat cu faptul că produsul era 100% natural au adus construcției finale un plus de confort considerabil. Casa respiră și are în același timp o eficiență termică extrem de bună. S-a optat pentru EVOCERAMIC 24 VB pentru pereții învecinați cu calcane și EVOCERAMIC VB 40 pentru restul pereților și supraînălțare.

Atât pentru zidire cât și pentru tencuială au fost folosite tot soluții de la CEMACON: EVO MZT – mortar de zidărie termoizolant și EVO TMT – tencuială cu aplicare mecanizată și efect termoizolant. Tencuiala a fost aplicată interior și exterior, atât pe zidăria nouă cât și pe zidăria veche, care era realizată din cărămizi arse, dovedindu-se extrem de eficientă, ușor de aplicat și uneori de modelat, având în vedere bosajele decorative ce au fost executate direct pe tencuiala exterioară. În plus EVO -TMT a sigilat și izolat extrem de bine zidăria veche, lucru foarte important având în vedere că aceasta nu putea primi nici un fel de altă izolație termică exterioară.

 

 

La compartimentarea interioară a casei a fost folosit exclusiv produsul EVOCERAMIC 12 VB, din două considerente esențiale: rezistența pereților dar și izolarea fonică, dormitoarele și băile fiind învecinate. În plus,  pereții băilor au avut de suportat placaje masive cu marmură sau plăci ceramice masive, greu de realizat pe structuri clasice de compartimentare cu rigips”, subliniază proprietarul.

Livingul se dezvoltă în jurul unui șemineu de inspirație pariziană, ce definește o axă centrală a casei și reprezintă o piesă ce trebuia să fie dominantă din punct de vedere estetic, dar și „perfect funcțională, asta însemnând: să aibă un tiraj adecvat, adică un coș de fum de mare performanță. În plus, mai era și o chestiune arzătoare de timp. Pentru închiderea acoperișului acesta trebuia montat extrem de repede. Livrarea coșului a durat o zi, iar montarea încă o zi datorită elementelor ușor de asamblat. Chiar au fost prompți cei de la CEMACON”, (Claudiu Leonte).

Material istoric, tehnologie de ultimă oră

După numai doi ani de la demararea proiectului, Casa Leonte este un proiect finalizat și locuit, are o ambianță aparte și un confort unic. Acest lucru a devenit posibil datorită soluțiilor adecvate și inteligent aplicate.

 

 

 

Așteptărilor ridicate ale doamnei arhitect Ana-Maria Zamfirescu cu privire la performanța energetică a Casei Leonte le-a răspuns produsul de zidărie cu înaltă performanță termică, prin vata minerala integrată – EVOCERAMIC 40 VB.

Zidăria exterioară a casei a fost realizată cu mortarul EVOCERAMIC MZT, respectiv tencuiala EVOCERAMIC TMT cu perlită, prin intermediul cărora se elimină punțile termice dintre cărămizi, maximizând efectul termoizolației la nivel de zidărie. Produsele din gama cu termosistem integrat, CEMACON EVOCERAMIC VB au oferit un suport compact, ceea ce a permis realizarea ușoară a ornamentelor de piatră-ipsos de la exterior.

Confortul fonic ridicat la interior este asigurat de către produsele EVOCERAMIC 24 VB și EVOCERAMIC 12 VB, prin capacitatea lor de absorbție a undelor sonore cu până la 2.5 ori mai mare față de soluțiile clasice de zidărie.

Execuția ușoară, calitativă și mai ales rapidă a fost facilitată de numeroase avantaje ale produselor implicate în proiect: dimensiunile mari ale cărămizilor, pre-dozarea mortarului termoizolant, elementele prefabricate de buiandrug, aplicarea mecanizată a tencuielii termice. Toate constituie beneficii pentru fiecare dintre părțile implicate în proiect, de la constructori la proprietari”, concluzionează ing. Ferenc Boros, Manager de Produs la CEMACON.

 

cemacon.ro

 

 

Sari la conținut