Prietenii de la Centrul Ceh au inițiat în 2017 proiectul Protect Public Space privind arhitectura socialist-modernistă din România și nu numai. De atunci, au strâns peste 1000 de fotografii cu simboluri ale arhitecturii din perioada 1960-1990 – atunci când, deși nu în completă autonomie față de regimul politic, arhitectura locală s-a putut manifesta în afara preocupărilor ideologice. Derulat inițial pe Instagram, proiectul e dus acum mai departe, prin harta-broșură „Drum Bun“, care prezintă două perspective asupra arhitecturii socialist-moderniste – clădiri și elemente reprezentative ale acestui stil, dar și construcțiile ce se regăsesc la intrarea în localitățile și județele din România. Cele din urmă nu sunt specifice doar țării noastre, ci pot fi descoperite și în alte țări ce au făcut parte din blocul de Est.
„Drum Bun” estei un ghid turistic alternativ, ce oferă un mod nou de a privi spațiul public și moștenirea arhitecturii socialiste care ne înconjoară. De asemenea, este un proiect care își propune să arate, sub forma unei hărți fizice, o serie de construcții relevante pentru cultura locală, și astfel să tragă un semnal de alarmă asupra stării continue de degradare în care multe dintre acestea se află.
Suntem bucuroși de invitația de-a ne alătura acestui demers și vă invităm la evenimentul de lansare joi, 27 mai 2021, ora 17 @ Modul Cărturești – Str. Academiei 18-20 București.
În cadrul lansării, participanții vor putea să ia acasă un exemplar al hărții (și o bere Budweiser Budvar, cum v-au obișnuit evenimentele de la Centru Ceh) și să-i cunoască pe autorii proiectului, Roberta Curcă și Jakub Charousek.
Follow pe Instagram la @protectpublicspace și @border_marks_archive.
În incinta grădinii Modul Cărturești poate avea acces simultan un număr limitat de persoane.
Eveniment organizat de Centrul Ceh, în parteneriat cu Revista Zeppellin și Cărturești, cu sprijinul Peterka and Partners și Budweiser Budvar.
Fb event