revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Primul an la Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural

Materiale educaționale prietenoase, aplicația Salva-Monument și bune practici din Norvegia aplicabile în domeniul patrimoniului cultural local

Institutul Național al Patrimoniului prezintă – marți, 19 aprilie, în cadrul unei conferințe publice rezultatele proiectului In-Herit: Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Evenimentul are loc la Casa Filipescu-Cesianu(Muzeul Municipiului București), Calea Victoriei 151, cu începere la ora 10:00.

Conferința marchează finalul proiectului inițiat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da’DeCe și Institutul Norvegian al Meșteșugurilor și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural devine, în urma proiectului In-Herit, o structură permanentă a INP în relația cu publicul interesat de domeniu – un punct de conexiune și ghidaj al inițiativelor dedicate cunoașterii, aprecierii și punerii în valoare a patrimoniului cultural.

Evenimentul prilejuiește prezentarea rezultatelor, concluziilor și produselor de informare ale unui proiect necesar, ale cărui direcții de dezvoltare au fost stabilite în urma unei consultări publice valoroase (detalii despre procesul de consultare derulat în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, în raportul disponibil aici).

Educația și accesibilizarea informației în domeniul patrimoniului cultural – indicate drept priorități de publicul consultat – sunt reprezentate în activitatea din ultimul an a Centrului printr-o serie de instrumente: pachetul educațional (compus din materiale educaționale și ateliere dedicate) elaborat prin parteneriatul cu Asociația Da’DeCe, respectiv aplicația web Salva-Monument (salvamonument.roun motor de căutare care oferă răspunsuri sau ghidaj pentru cele mai frecvente probleme, situații sau întrebări în legătură cu patrimoniul construit), dezvoltată sub coordonarea Fundației Pro Patrimonio.

Participanții la conferința din 19 aprilie vor avea ocazia să exploreze cele două tipuri de instrumente, inclusiv în cadrul unor ateliere tematice.

Primul, condus de Iulia Iordan (Asociația DaDeCe), este destinat profesorilor de gimnaziu și va oferi acestora recomandări pentru utilizarea materialelor în activitățile cu elevii – atât la clasă, pe baza publicației „Un Ghid pentru patrimoniu”, cât și în explorări urbane pornind de la propunerile din kit-urile „A fost Bucureștiul mic” (dedicat Capitalei), respectiv „Din casă în casă” (dedicat orașului Timișoara).

Sesiunea de testare a aplicației web Salva-Monument coordonată de Raluca Munteanu (Fundația Pro Patrimonio) se adresează persoanelor interesate de protejarea patrimoniului construit – proprietari, administratori, locuitori ai zonelor istorice protejate, specialiști ai firmelor de proiectare sau construcții, membri ai unor organizații neguvernamentale etc. 

Schimbul de experiență cu partenerul norvegian al proiectului In-Herit (Institutul Norvegian al Meșteșugurilor – Norwegian Crafts) îmbogățește concluziile unui an de activitate la Centru cu o serie de direcții aplicabile și în România în domeniul salvgardării patrimoniului cultural în general și a celui intangibil, în mod particular. Un al treilea atelier tematic îl are, astfel, drept lector invitat, pe Eivind Falk (directorul Norwegian Crafts) și este adresat organizațiilor active în domeniul patrimoniului cultural imaterial, mobil si imobil.

Locurile pentru cele trei ateliere sunt limitate. Cei care nu vor putea fi prezenți în sală la evenimentul de la București, pot solicita înregistrarea atelierului prin email la adresa informare@patrimoniu.ro.

Mai multe informații despre proiect, precum și alte resurse interesante coagulate de echipa Centrului sunt disponibile pe pagina laviitor.patrimoniu.ro.

*foto sus: pachet educational Centru_DaDeCe

Vizual Coferinta 19.04

—–

 

Sari la conținut