Primăria deschisă – Uranus Acum

Pentru prima dată, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, Primăria Municipiului București s-a deschis publicului larg și va rămâne deschisă pentru vizitare până în data de 20 iunie inclusiv, între orele 17-20.

Suntem foarte fericiți să participăm la acest eveniment cu o variantă restrânsă a expoziției „Uranus Acum”, prezentată acum doi ani la MNAC și în spațiul public din zonă.

Noi credem că se potrivește bine acolo. Expoziția noastră vorbește despre un loc prețios al Bucureștiului, despre dezastre, dar și despre supraviețuire, rezistență, renaștere, despre valoarea trecutului pentru viitor. Una dintre teme este nevoia enormă de deschidere a „Orașului Interzis” – uriașul teritoriu blocat din jurul Palatului Parlamentului.

Primăria proiectată de Petre Antonescu este o clădire de patrimoniu, dar ar trebui să fie și un loc public. Un loc deschis pentru cetățenii orașului, fără barierele sinistre de care nu scapă aproape nicio instituție din România.

 

02-EXPO ANTONESCU 5_77 Petre Antonescu, Ministerul Lucrărilor Publice, azi Primăria Capitalei, b-dul Regina Elisabeta nr. 47, București 1906-1910*Foto: Sorin Vasilescu (expoziția Petre Antonescu) – arh.Petre Antonescu, Ministerul Lucrărilor Publice, azi Primăria Capitalei, b-dul Regina Elisabeta nr. 47, București 1906-1910

Susținem intens nu doar evenimentul din Noaptea Muzeelor ci și intenția declarată de a deschide clădirea Primăriei către București și bucureșteni.

Uranus Acum” își propune să aducă înapoi, la nivel simbolic, o lume dispărută prin demolările comuniste: cartierul Uranus care se întindea în actuala zonă a Casei Poporului. Proiectul prezintă o documentație istorică și arhitecturală, fragmente din construcțiile demolate sau obiecte păstrate de către locuitori. Unul dintre elementele principale ale expoziției este o machetă concomitentă, un model fizic al celor două realități, cea dinainte de demolări și cea de astăzi.

 

04*Fantome, urme, azi: macheta concomitentă (1980 -2020) a cartierului. Foto: Tudor Constantinescu

*Imagini din expoziția din 2019. Foto: Tudor Constantinescu, Sabin Prodan

Important: anul acesta venim cu (cel puțin) două evenimente importante legate de Uranus: o nouă expoziție în spațiul public și o carte despre proces și multe alt lucruri.

www.e-zeppelin.ro/uranus-acum

Varianta light a expoziției noastre este doar o parte dintr-un program solid: [Vezi și Fb event Primăria Deschisă]

Două expoziții se referă la clădire și bulevard:

  • „ Povești despre istoricul Bulevardului Elisabeta și zona Cișmigiu (proiect realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București și expus pe spațiul public din fața clădirii Primăriei)

O expoziție dedicată arhitectului Petre Antonescu, curator și fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu .Expoziția este posibilă prin participarea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (Etajul 1).

 

01-EXPO ANTONESCU 5_76 Petre Antonescu, Ministerul Lucrărilor Publice, azi Primăria Capitalei, b-dul Regina Elisabeta nr. 47, București 1906-1910*Foto: Sorin Vasilescu (expoziția Petre Antonescu) – arh.Petre Antonescu, Ministerul Lucrărilor Publice, azi Primăria Capitalei, b-dul Regina Elisabeta nr. 47, București 1906-1910

Una dintre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, Petre Antonescu (1873 – 1965) este cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum și alte clădiri simbol ale Capitalei. Arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român, Petre Antonescu a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. Printre operele sale de seamă, pe lângă Palatul Primăriei, se numără Arcul de Triumf, Palatul Băncii Marmorosch Blank (1915 – 1923), Facultatea de Drept.

07_EXPO ANTONESCU 5_42 Casa Mavrodin, str. Orlando nr. 8, Bucureşti 1904

*Casa Mavrodin, București (expoziția Petre Antonescu)

 

La palierul superior al scării de onoare – etajul 2 se poate vedea un film despre proiectul de reconstrucție în realitate virtuală a Muzeului Simu (realizat de Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Filiala Teritorială București a OAR și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii. Proiectul de reconstrucție în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă este un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, prezentat în cadrul Nopții Muzeelor în format video.

 În curtea interioară a Primăriei, de Noaptea Muzeelor  va avea loc un maraton de lecturi despre București, unde personalități artistice vor citi poezie și proză despre oraș.

Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Program: 12 – 2o iunie, între orele 17 – 20

—–
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Municipiului București, Zeppelin, Ideilagram, ARCEN.

Credit foto: Cul Tur Ed – Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București

Sari la conținut