Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Portretul colecționarului. 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă

Deschis la 21 august 1978 în fostul Palatul Romanit, una dintre cele mai vechi reședințe boierești de pe Calea Victoriei, ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă și-a mărit de aproape 4 ori patrimoniul în cele patru decenii de existență. Numărul colecțiilor a crescut de la 13, câte numără în momentul deschiderii, la 47 în 2018, însumând aproximativ 10 000 de piese, reprezentative pentru genuri artistice, epoci istorice și zone geografice diferite. Dintre acestea 37 sunt incluse în expoziții permanente în trei sedii (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Th. Pallady), Alături de colecții extrem de variate întâlnim aici multe colecții monografice ale unor artiști ale căror lucrări au fost donate postum de familie.

Vineri, 21 septembrie, ora 17:00 , Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la Muzeul Colecţiilor de Artă – Calea Victoriei 111, la vernisajul expoziției Portretul colecționarului, dedicată aniversării a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă. Ea aduce în centrul atenției pasionați iubitori de artă care și-au încununat cariera de colecționari prin donațiile făcute statului român pe parcursul secolului XX și la începutul secolului XXI.

Grupaje reunind lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările diferiților colecționari, relația lor cu artiștii preferați, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puțin explorat – colecționismului românesc. Urmărind un parcurs cronologic, expoziția pune accent pe cele 16 donații făcute muzeului din 1990 până în prezent. În spatele unora dintre donații se află povești de viață emoționante. Este cazul colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian formată în perioada interbelică și donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954, sau al colecţiei dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca, donată de aceasta din urmă pentru a împlini ultima dorință a soțului.

Expoziția marchează contribuția colecţionarilor la păstrarea dar și la încurajarea artei plastice româneşti și susținerea unor artiști prea adesea supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

Curator: Liliana Chiriac, şef secţie MCA
Organizatori: Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Gabriela Vasiliu, Marina Iliescu
Conservatori: Nela Mihai, Mihaela Murelatos, Lidia Marinescu
Loc: Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei 111.
Program: sâmbătă – miercuri între orele 10.00 – 18.00 (Casa de bilete se închide la ora 17.00), joi și vineri muzeul este închis.
Perioadă: 22 septembrie 2018 – 31 ianuarie 2019
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Expoziția este însoțită de un bogat program de evenimente. Datele acestora vor fi anunțate din timp.

1.Conferinţe:

Rolul colecţionarului în istoria culturii româneşti
Invitat: Maria Pârvuţoiu, colecţionar de artă

Noi informaţii de arhivă despre Palatul Romanit
Invitat: Oana Marinache, istoric de artă
Curator de muzeu
Invitat: Ruxandra Dreptu, istoric de artă

2.Prezentări:

Vă vorbeşte curatorul
Prezentare: Liliana Chiriac, şef secţie MCA

Secolul XX în trei contraste: Occident şi Orient, Masculin şi Feminin, Formă şi culoare Prezentare: Ilinca Damian, conservator MCA

3. Colecţia lunii
Prezentări lunare ale colecţiilor susţinute de specialiştii muzeului:
Octombrie 2018 – Colecţia Elisabeta şi Moise Weinberg;
Noiembrie 2018 – Colecţia familiilor Dumitru şi Maria Ştefănescu – colonel Gheorghe Preda;
Decembrie 2018 – Colecţia fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian.

4. Programe educative pentru familii, şcoli şi grădiniţe
Atelierele vor fi susținute de asociații partenere si educatori muzeali ai MNAR

Sari la conținut