1 – 25 septembrie 2022 @ Rezidența9 (Str I.L.Caragiale nr. 32, București_
Vernisaj: 1.09, 19:00
O expoziție și două proiecții de film ce ne oferă o multitudine de abordări, gânduri dedicate portretului / autoportretului, aduc împreună artiști vizuali, scriitori, sociologi, regizori, muzicologi, compozitori. Portretul unei copilării, al unor creatori, al grandorii și absurdității unei epoci, al unor necunoscuți, dar și un portret al societății în care trăim „cea a supravegherii”, ce ne urmărește intențiile de consum, ne evaluează, ne identifică și accesează datele personale sunt prezente în epoziția construită din sunet, fotografie, desen, pictură, film, instalații multimediale, texte.
Expun: Magda Cârneci, Maia Ciobanu, Valentina Sandu Dediu, Darie Dup, Mircea Florian, Laura Grünberg, Karen Kipphoff, Marilena Preda Sânc, Simona Popescu, Alexandru Solomon, Simona Vilău, Andrei Ujică
Proiecții de filme:
2.09., 18:00 – Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, regia Andrei Ujică, Producător ICON Production
3.09., 20:00 – Ouăle lui Tarzan, regia Alexandru Solomon, Producător Hi Film Production
Dr. Joachim Umlauf, director Goethe-lnstitut: „ În 2021, am invitat-o pe Roxana Trestioreanu să realizăm
împreună un proiect despre fenomenul psiho-socio-cultural numit ,,selfie”. Pe măsură ce am înaintat în discuții pe marginea acestui subiect, ne-am dat seama că, de fapt, rădăcinile a ceea ce noi numim, azi, ,,selfie” sunt mult mai adânci și merită o abordare complexă și exhaustivă. Astfel, s-a născut expoziția PORTRET / AUTOPORTRET / SELFIE pe care avem ocazia să 0 vizităm la Rezidenta9, în perioada 1-25 septembrie 2022. Veți observa că această temă generoasă oferă direcții solide de urmărit și tocmai de aceea aduce împreună o serie de specialiști din Germania și România care ne vor surprinde prin unghiul de vedere abordat în cercetările !or: artiști vizuali, scriitori, sociologi, regizori, poeți, compozitori ne vor deconspira gândurile ce se ascund în spatele unei imaginii vizuale/sonore/ sau al unui text, aceastea fiind dedicate unui portret sau autoportret. Expoziția este centrată pe latura artistică, dar ziarul ce o însotește conține și texte care iau în considerare aspectul etic legat de aplicațiile digitale realizate pentru identificarea și accesarea de date personale, masca – în calitate de emblemă a expoziției – atrăgându-ne atenția, în anonimitatea ei, asupra importanței personalizării figurii. Expoziția și textele incluse în ziar propun un traseu sinuos, regăsim un număr mare de subiecte: includerea portretului artistului în lucrare ca mărturie a existenței sale, relaționarea figurii umane cu canonul de frumusețe, gânduri legate de viața cotidiană a artistului dar conturând și o epocă, precum și relaționarea unor portrete din istoria artei cu cea a unor fețe contemporane, elemente esențiale pentru înțelegerea rolului portretului de-a lungul istoriei artei, aplicabil și în cazul selfie-ului. Le mulțumesc Roxanei Trestioreanu pentru rafinamentul cu care își construiește de fiecare dată discursul curatorial, tuturor artiștilor și specialiștilor implicați în expoziție, Suzanei Dan (Rezidența9) și colegei mele Dana Lapadatu”.
Curator: Roxana Trestioreanu
Organizatori: Goethe Institut și Rezidența9
Ore de vizitare: marți – vineri: 16:00-20:00; sâmbătă – duminică: 13:00-20:00
*Fb event