ARTMIX lansează, printr-o serie de micro-interventii urbane în București, un apel deschis pentru arhiva TUMULT.space, o platformă de idei și proiecte ce investighează percepții ale reprezentării spațiale.
Primul proiect din seria de evenimente este Poezia Secretă, o instalație de poezie și lumină a poetului Mugur Grosu, în cele două ganguri de acces în Blocul Liric – str. actor Ion Brezoianu 47-49, lângă Piața Valter Mărăcineanu, cu acces în Parcul Cișmigiu.
Trecătorii activează senzori și surse black-light care fac vizibile, pe parcurs, poezii scrise de autor pe ziduri cu vopsea „invizibilă” UV. La lumina puternică a zilei, sau în absența oamenilor, poeziile „adorm”, ascunse în ziduri.
Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 16, va avea loc deschiderea, printr-un performance de poezie și muzică în curtea interioară a Blocului Liric: Mugur Grosu (texte, voce, sintetizator) & Gabriel Grigore (contrabas). Cei doi colaborează din 2013, când au initiat proiectul experimental, cu geometrie variabilă, Upanishadows.
Tot în cadrul acestui eveniment, la Blocul Liric, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu vă invită la un schimb de cărți. Pornind de la ideea că informația și cunoasterea trebuie să circule și că a locui într-o comunitate înseamnă mai mult decât a împărti întreținerea, conceptul este simplu: aduci o carte din biblioteca proprie care ți-a placut și poti să pleci cu alta la alegere. În cadrul evenimentului, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a pregătit mulțime de activități și pentru cei mici: desenat cu creta pe asfalt, colorat și alte jocuri ale copilăriei.
Poezia Secretă –instalație de poezie și lumină și performance de poezie și muzică – este inclusă în Festivalul Internațional de Poezie București, editia a IX-a – organizat de Muzeul Literaturii Române.
Mugur Grosu este scriitor, publicist și artist născut în Constanța și stabilit în București. A publicat 6 cărti – în special poezie, și e prezent în 20 de antologii, dintre care trei internaționale. Din când în când face câte o instalație efemeră de artă pe care o pregătește ani de zile.
Fb event
„TUMULT.space este o platformă de idei și proiecte despre percepția spațiului și totodată un cadru de evenimente-reper ce urmăresc să ofere o perspectivă sintetică asupra practicilor spațiului urban prin artă. Propunem o cartografiere subiectivă și intuitivă a percepțiilor reprezentării spațiale, crearea unei arhive digitale, unde artiști, scriitori, muzicieni, sau pur și simplu oameni preocupați de întelegerea spațiului trăit – mental, social, public, personal, fizic, virtual – sunt invitați să contribuie cu proiecte sau pur și simplu cu idei.” – Marilena Oprescu Singer, curator Tumult.space.
Micro-intervențiile urbane TUMULT.space vor continua în perioada 8-18 iunie 2018 în Grădina Botanică București cu instalațiile Conspirații Organice (peisagist Nicolas Triboi), Tumult de cuvinte – geometrii poetice în mișcare (autori texte: Dan Sociu, Svetlana Cârstean, Vasile Leac, concept & design Saint Machine, programare Sorin Olexiuc) , Ultimul Etaj (architect și fotograf Ștefan Tuchilă), Hybrid Sensorium (artista multimedia Saint Machine), în 9 iunie orele 18.00 tot la Grădina Botanică un performance sonor susținut de artistul Mitoș Micleușanu, iar între 16-25 iunie 2018, pe str. Vasile Lascăr 39, expoziția Puls – București (architect și artist Lucian Sandu-Milea).
Apelul deschis inițiat de ARTMIX este adresat către artiști independenți dar și organizații, asociații, instituții care au avut o contribuție în intervenții culturale în spațiul public în ultimii 15-20 de ani. Proiectele care vor alcătui arhiva vor fi selectate astfel încât să ilustreze diversitate abordărilor spațiului urban și vor cuprinde atât instalații artistice, intervenții în spații publice și proiecte cu miză comunitară, cât și cercetare urbană sau ateliere educaționale. Propunerile adresate Tumult.space sunt așteptate la adresa de e-mail asociatiaartmix@gmail.com începând cu 19 mai până la data limită 31 mai 2018. În urma selecției, proiectele alese vor fi prezentate pe platforma online TUMULT.space.
TUMULT.space este un proiect produs de Asociaţia Culturală ARTMIX, organizație cu o experiență de peste 10 ani în proiecte de artă urbană, multimedia și curatoriat, printre care meționăm Feed Me și Hybrid Sensorium la Ars Electronica Festival (Linz, 2015, 2017), Urban Art – Festival de proiecții arhitecturale (București, 2007, 2008, 2009), Who’s Afraid of Glass, de Ioan Nemțoi la Museum Quartier (Viena, 2007), Arhiva de Artă Contemporană Artmix, peluza TNB (București, 2006), 1200°C, Librăria Cărturești Verona, Galeria Nemțoi și traseul dintre cele două (București, 2005).
Fotografie afiș: Ștefan Tuchilă
Proiectul cultural TUMULT.space este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu și Grădina Botanică Dimitrie Brândză – Universitatea București.
Partener media: Zeppelin, Feeder.ro
Pentru mai multe informații: asociatiaartmix@gmail.com